Ki mennyből tud megélni?
"A törlesztőrészlet nem kiadás?"
Ha ugyanazt a pénzt bankbetétbe raknád az is kiadás lenne?
210ezer ft nettó+20 ezer ft cafeteria (Erzsébet étkezési utalvány):
Munkahely és egyetem a fővárosban, vidéken lakok otthon a szüleimmel.
1. számú kiadás:
- Ingázás (vonatjegyek+BKK bérlet): 50 000 ft
2. számú kiadás: (ebéd teletál ételfutárral)
-25 000 ft (ebből 20 ezer ft erzséber utalványból megy, tehát pénzben 5 000 ft
3. számú kiadás: (pékség, meki, kisbolt, starbucks)
-15 000 ft
4. számú kiadás: (szórakozás, mozi, cipő/ruha/mikor mi váratlan)
-40 000 ft
Marad kereken 100 000 ft, ami megtakarításba megy. Álalában ahogy megjön a fizetésem, ezt a 100 ezret azonnal átutalom a megtakarítási számlára. A szórazkozás címszóval illetett 40 ezer ft nem mindig megy el teljesen, ilyenkor azt külön félreteszem. Mondhatjuk, hogy egyetemista társaimhoz és a szüleimhez mérten is nagyon jól keresek (anya főnővér apa gimnáziumi tanár), de cserébe otthon lakok, hétfőtől péntekig 8 órát (plussz ebédszünet) ügyfélszolgálaton dolgozok, szombaton végig egyetemen vagyok. A jó fizetésért és a megtakarításért cserébe napi másfél óra vonat+1 óra BKK+semmi szabadidő az ára. Megéri? Remélem. A munkám nem túl izgalmas, elég monton, de legalább végig németül beszélek, a nyelvtudásomat fejleszt. Az, hogy a 200 ezer forintos átlagfizetésből havi 100 ezret félre tudok tenni, az csupán azért van, mert a szüleimnél lakok, nem kell se a budapesti horror áru albérletet, sem pedig lakáshitelt törleszteni, nincsen gyerekem, és autót sem kell fenntartanom. Ha a fővárosban akarnék lakni, vagy autóval szeretnék ingázni, ennek a fizetésnek majdnem a duplájára lenne szükségem.
21/L
Én már leírtam a költségvetésem egy másik kérdésnél.
Bemásolom.
Én most 372ezer forintot keresek. (A februárért 230-at kaptam, más dolgok miatt, de az egyszeri volt)
Bőségesen megvagyok belőle, úgy hogy még félre is rakok. Tény és való, én SharedHouse-ban lakom, ami más a szokásos albérleti/lakótársi/társbérlői helyzetektől, ennek megfelelően pénzben is teljesen más. Előnyös helyzetben vagyok számolás szempontjából, ezt elismerem. Én fixen minden hónapban 65-öt fizetek, illetve télen 5 rezsit.
Cserébe van egy nagy családi házból egy emeletem, tetőteraszom, óriási erkélyem, nagy udvarom, és egy mélygarázs amit kialakíthattam műhelynek.
Tény és való, jár hozzá 5 másik különböző korú és foglalkozású nő, és az egyikkel szobatársak vagyunk.
Van egy 47m2-es, egy 22m2-es és egy 34m2-es szobánk, nagy fürdőnk, óriási (51m2-es) amerikai konyhás nappalink. Én a 47m2-esben lakom egy 27 éves reklámszakember hölggyel.
Bemásolom egy másik kérdéstől a röviden felvázolt költségvetésem:
"Nekem a SharedHouse-ban 65000 a bérleti díjam + rezsi (ami télen sem megy 30000 felé, bár ezt még leosztjuk), a kaját megoldjuk elég olcsón. A közös kajákra mondjuk 400/nap, vasárnap 500Ft, az egyéni kaja (munkanapokon amit boltban veszek, benne van az innivaló is) 700/nap, szóval egy ezres naponta.
Szóval mondjuk 2018 januárban (31 napos, téli, tehát magas rezsi):
Díj: 65000
Rezsi: 30000/6 = 5000
Lakás = 70000
Egyéni kaja: 22*700 = 15400
Közös kaja: 27*400+4*500 = 12800
Étkezés = 28200
Lakás + étkezés = 98200
Nekem az abszolút kötelezőm 98200Ft.
Tusfürdőt, sampont, meg egy-két ilyen általános cuccot közösen használunk a csajokkal (5 különböző korú és foglalkozású nővel élek együtt, most márciusban lett 5 éve), ruhát egymásnak és magunknak is veszünk, így ezeket nem tudom számolni, a szórakozás pedig végképp változó, azt nem tudom átlagolni sem. Talán a takarítószereket, macskagondozási (kaja, alom, játékok, minibútorok) cuccokat, egyéb kis általános cuccokat mondhatnám, de az se megy fejenként 10000 felé egy hónapban.
Az akkor 108200. Még rászámolom a heti 2 közösbe vett üdítőt, az 4500 volt januárban.
Szóval 112700-at költöttem, és csak kevés dolog maradt hátra."
20/F
"Ha a fővárosban akarnék lakni, vagy autóval szeretnék ingázni, ennek a fizetésnek majdnem a duplájára lenne szükségem."
A lakáshitel havi törlesztőjéből csak 12 ezer ami kamatra megy, a többi a tőketartozásra, ami ugyanaz mintha bankbetétbe raknád, hiszen a végén lesz egy budapesti lakásod 20 év múlva. Ez már egy kétszobás lakás ára ahol kiadhatod az egyik szobát, így a rezsiköltséged is nulla lenne. De mindehhez kell 5 millió önrész.
40%-os.... Ne magyarázd már itt a népnek hogy a törlesztő nem kiadás...
Mi van ha valaki nem akarja eladni a lakást, vagy nem tudja majd annyiért amennyiért vette?
Na meg tegyük fel eladjuk a lakást 2 év múlva.
A bevételből a hitelt is ki kell ám fizetni, ergo nem számolhatsz a lakással úgy, mintha 100%ban a tied lenne és mintha a hitelfizetés csak plusz félretett pénz lenne....
Anyám, miattad kéne alap gazdálkodást tanítani az általános iskolákban. Gondolom te az az ember vagy aki szerint a hitel "ingyen" és "alanyi jogon" jár....
"A bevételből a hitelt is ki kell ám fizetni, ergo nem számolhatsz a lakással úgy, mintha 100%ban a tied lenne és mintha a hitelfizetés csak plusz félretett pénz lenne...."
Te vagy az aki úgy számol vele mintha az 100%-ban soha nem jönne vissza. Kiadás persze. Lejár a hitel eladod a lakást akkor a 15 millió amit kapsz az mi? Semmi?
53 ezres törlesztőből 12 ezer amit a kamatra fizetsz és 41 ezer amit a tőkére. Ha a lakás felét már kifizetted és eladod akkor a fele megmarad a pénznek a hitel rendezése után is, miről beszélsz?
Ez úgyanaz mintha bankbetétbe raknád folyamatosan a 41 ezret, neked az is kiadás ami bankbetétben a számládon van? Agyas.
40%-os.21 evesen, keves onerovel nem veszek fel lakashitelt!!!!
A lehetosegeim szerint elek, es nem a vagyaim szerint, ezt nagyon sokszor hangsulyozza egy penzugyi tanacsado is. Nem fogom magm adossagba verni 30-40 evre csak azert, hogy egy olyan lakasban lakjak, ami kicsi lesz amint jonnek a gyerekek. Kulonben is, lakasra csak 70% onero mellett vennek hitelt, csak olyat, ami 5, maximum 10 ev alatt kitorlesztheto.
Sokkal nagyobb biztonsagban erzem magam megtakaritasokkal hitelmentesen, mintha a nyakamon lenne egy lakashitel es allandoan attol kellene felnem, hogy mi van, ha elveszitenem a munkamat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!