Egy kezdő tanár hogy tud megélni Pesten?
Albérletben, kis szobában vagy vidéken bebuszozva.
Vállal magán órákat.
Mert egy takarító is többet keres Pesten, mint faluban. Mivel nyilván drágább minden, ezért a fizetésnek hozzá kellene igazodni.
Perszehogy falun eleg a 140netto, de városon egyáltalán nem.
És nem minden tanár tud magánórát tartani. Pl. Magyar, töri
Régen voltam kezdő tanár (2000-ben). Elmentem tanítani egy szakközépiskolába. Rájöttem hogy nem tudok megélni egyedül ennyi pénzből. Ezért magánórákat tartottam, azután mások helyett jártam vizsgázni 5 éven át (szégyelem magam miatta, de kellett a pénz önerőre a lakáshoz), esténként egy plázában takarítottam. Ez utóbbi nem fizetett jól de az étteremben kaptam ingyen kaját így már megérte.
Azután baratnőm lett majd két év múlva nősültem és lakást vettünk. Azóta is tanár vagyok. Magánórakat tartok délutánonként és érettségiztetek. Közben itt ott tartok egy tanfolyamot.
Kezdő tanárnak egyedül támogatás (család) Budapesten nagyon nehéz.
Tanárként a kollégiumi szobáért (9,8 m2) 38e Ft-ot kell havonta fizetni, kollégiumi nevelőtanár feladatkört is bevállalva kapok br. 40e megbízási díjat.
A megbízási díjra 50% adót kell fizetni, tehát 20e-et kapok kézhez, így 18e Ft-ba kerül tulajdonképpen a lakhatásom. A kollégiumi nevelőtanár feladatkörbe beletartozik, hogy min. napi 1 órát elérhető kell, hogy legyek a diákoknak (havi 30 óra).
A tanári fizetés nettó 132e (160 óra), +20e Ft (30 óra) ebből az extra feladatból, így marad 114e Ft-om a megélhetésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!