Tényleg rosszul kéne éreznem magam, hogy "csak" ennyit teszek félre?
Nyilván a 90%-otok úgysem fogja elhinni, de túlóráktól, bónuszoktól függően havi 1-1,2M magyar forintot keresek.
Budapesten lakom albérletben, (150 rezsivel, mindennel), fizetek 2 fundit, ezen felül "élek" és így teszek félre általában havi 6-7-800ezret. A legtöbb ismerősöm aki tudja egyáltalán, hogy mennyit keresek az ki van akadva, hogy "csak" ennyit teszek félre, főleg hogy autóm sincs, hitelem sincs. Ezek az emberek egyébkén még otthon laknak és véleményem szerint gőzük sincs arról, hogy mi mennyibe kerül. Nincsenek luxus dolgaim. Tudom, relatív a luxus, van akinek az is az, hogy minden nap hús kerül az asztalra, vagy van mit enni egyáltalán, én is ilyen közegből jövök. De félévente veszek 2-3 ruhadarabot, hétvégente elmegyek étterembe, vagy kocsmába a barátokkal (ez olyan 5-10ezres nagyságrend), ezen felül edzésre járok és ha valamit megkívánok, akkor azt leveszem a bolt polcáról. Ezalatt nem hülyeségeket értek, de ha aznap ennék egy jó steaket, akkor veszek 40 deka hátszínt, vagy lazacot. Ez is kb. havi 1-2x fordul elő, de az idő 90%-ában csirkét eszem, sertést, szóval teljesen átlag kajákat. Nyaralni évente 1x megyek el, de akkor sem luxus nyaralásra (igen, tudom, van akinek a velencei tó is luxus), hanem mondjuk görögországba, busszal. Műszaki cikkeket csak akkor veszek, ha valami elromlik.
Ilyen életvitel mellett szerintetek is furcsa, hogy "csak" ennyit tudok félretenni? Tényleg kezdem magam hülyén érezni, hogy mindenkitől ezt kapom meg, van akitől finomabban, van akitől durvábban.
Tudom, hogy sokan provokációnak és kamunak fogjátok gondolni a kérdésem, de szívetek joga. A többieknek előre is köszönöm a véleményt.
Van nálatok felvétel? :D
Érdekes, hogy milyen körökből származhatsz te és a barátaid, ha ez valakinek kevés. A párommal kettőnk havi bevétele nettó 800 ezer forint és ebből az én fizetésem a több. Csurran-cseppen mellé még némi kafetéria, negyedévente egy havi fizu, karácsonyi pénz és egyebek. Van lakásunk, az autóink cégesek és jelen pillanat mondjuk egy fillért sem tudunk félretenni, mert minden hónapra be van ütemezve mire költünk, a megtakarításunkat pedig elvitte a lakás. Nem rég költöztünk, bútorozunk. :) Ennek ellenére nem keveslem a fizetésünket és azt sem, amit félre tudnánk tenni, ha nem ilyen életszakaszunkban járnánk. Másnak fele ennyi sem jut és mi értékeljük azt amink van. A felfogásunk hasonló a tiédhez. Nem költünk felesleges dolgokra, de megvesszük, amit szeretnénk. A pénz van értünk, azért dolgozunk, hogy néha leereszthessünk.
Szóval összességében kevésnek biztosan nem kevés és ez ilyen formán igencsak polgárpukkasztó kérdés is volt.
Én lazábban ereszteném a dolgokat és inkább utaznék szabadidőmbe. Busszal utazni ezer kilométert ilyen fizetés mellett nevetséges.
Gondolom nagyon szegény hátterű közegből indultál innen ez a fajta anyagias beidegződés.
Egy autó nem olyan luxus Budapesten ahogy egy étterem, egy kávézó, egy márkás cipő.
Hany éves vagy?
"Csak - számomra - felesleges dolgokra nem költök."
Ez már egyéni preferencia kérdése, de nem kéne fennakadnod azon, hogy valaki 4 db ruhát vesz évente. Vagy azon ha nem 4-5 éves telefonnal mászkál amire már a biztonsági frissítések se jönnek.
Bevallom nehezen hiszem hogy te ennyit keresel, de most ezen elsiklok mert el is hiszem, meg nem is, de mindegy.
A lényeg hogy azért jól csinálod amit csinálsz mert Budapesten valóba nem olcsó az élet, és azért becsületedre váljon hogy nem dőzsölsz luxus dolgokkal így hogy lenne miből mert inkább félreteszel 800 ezret, és szerintem ez simán jó, sőt.
Te csinálod jól, akik ezt mondják csak a szájuk jár és irigykednek.
Bár nehezen hiszem el hogy ennyit keresel, mert ha külföldön keresnél ennyit sokkal előbb elhinném. De mondom lehet tényleg így van csak baromira csodálkozom.
Látjátok Magyarország jobban teljesít! :D
Van itt lóvé, csak neked rossz a foglalkozásod :D
Az ingatlan befektetéssel jó a passzív jövedelem szerzés meg minden, de mindezek előtt tisztázd magadban, hogy mért csinállod.
Csak azért akarsz az elkövetkező 20-30 évben X lakást megvenni, hogy meg háromszorozd a bevételedet és legyen 100-300 millió értékű tulajdonod?
Ha most tökéletesen el vagy egy elég átlagos életszinvonallal és nem akarsz többet. Nem igényled a legújabb telefonokat, legdrágább utazásokat, autókat stb... akkor minek halmozod a pénzt? Mért nem élsz kicsit?
Tökéletesen megértem azokat, akik pénzt és hatalmat akarnak, akik azért hajtanak hogy megtudják venni a legújabb S-Class-t egy jó lakást a belvárosban egy nyaralót stb..., de te nem ilyen vagy a leírtak szerint ... akkor mért halmozod a pénzedet?
19# Na ez már egy normális cél. Számold ki, hogy a mostani kereseteddel elkéhető-e.
Pl.: Nézd meg, hogy milyen lakását tudnál venni mennyiért, mennyi hitel fedezettel milyen THMmel.
Mennyiért tudnád kiadni?
Az adó és egy kicsi pénz félre tétele utána (potenciális műszaki problémákra) az összeg federné-e a hiteled havi törlesztő részletét?
Mennyit kéne spórolnod a következő lakás ra, hogy letudj rakni egy 30-40%ot? és utána ugyan úgy számold ki a fenti dolgokat arra a lakásra.
Majd nézd meg, hogy az adott hitel feltételekkel amikel számoltál, mikorra lesz teljesen kifizetve a laksá? Mikortol kezd el ténylegesen bevételt generálni?
Mennyi lakás kéne, hogy elérj egy olyan passzív jövedelmet, ami fenttudná tartani az utazásokat és a minimalista életstílusodat stb...
Mindezt ki lehet számolni. Az inflációt ne nagyon vedd bele, mert pontosan úgy sem tudod megmondani és a fizetésed, lakásaid értéke, albérletből keletkezett jövedelem mind nőni fog vele.
Az ingatlan piac bedőlésétől ne félj. Csak akkor jársz rosszul ha rossz időben akarsz eladni. Az albérletek az ingatlan árak csökkenésével nem feltétlenűl csökennek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!