Mindenkinek lecsípünk a béréből ha nem tetszik el lehet menni-mondta az igazgató? Tehet ilyen kijelentést egy munkáltató?
Előrebocsátom. Nem kérek azon szuperbölcsekből akik szerint ilyen „nem lehet“.
De lehet. Max nem jogszerű, de az meg más kérdés.
Tehát. Alapítványi iskola. értekezlet. Jelen van az összes alkalmazott tanár technikai admin mindenki.
Az igazgató a következőt mondta (kb szó szerint): Nagyon kutyavilág jön itt tavasszal, mindenkinek lecsípünk a béréből és visszavesszük a státuszát. Akinek nem tetszim az majd elmegy.
Ki hallotta? Mindenki. Kapásból van kb 20 tanúm (nem mintha lenne jelentősége).
De hogy merészel egy munkálttaó egy igazgató ilyen kijelentést tenni teljesen nyíltan?
Élő futó határozatlan munkaszerződések vannak, benne fix alapbérrel olyan elvileg nincs hogy egyoldalúan „lecsípünk“ valaki béréből és visszaveszi a státuszt.
Elvileg nincs jogtalan etikátlan. De akkor is meg fogja lépni nem érdekli semmi, ahogy meglépte már tavaly is, akkor olyan 10-20.000-eket vett el mindenkitől, akkor se érdekelte semmi, se szerződés se semmi, elvette és kész. Nem egyszeri alkalommal hanem folyamatosan.
Hogyan történhetnek ilyen dolgok? feljelenteni senki se meri, mert akkor mi lesz az állással. Senki nem merészeli kockáztatni az állását inkább hallgat mélyen.
"és akkor mindennek vége. "
Ha végkielégítés jár, akkor évek óta biztosított vagy, ergo álláskeresésire jogosult vagy. Szóval 3 hónapig kapsz pénzt. Továbbá léteznek más munkahelyek is.
"Szóval 3 hónapig kapsz pénzt."
mennyit? FHT-t? (jelenleg 28.500 Ft)
És van más hely persze csak engem sehova fel nem vesznek gondolhatod ha lenne lehetőség már régesrég itt se lennék.
Persze van hely még ennél is szarabb mehetnék 3 műszakba szarért húgyért bohóckodni meg bizt őrnek még ennyiért se.
Kösz nem.
"mennyit? FHT-t? (jelenleg 28.500 Ft) "
Nem.
"csak engem sehova fel nem vesznek"
Erről mondjuk egyes egyedül te tehetsz.
De akkor egyébként vissza is kanyarodtunk a kiinduláshoz. Te itt akarsz dolgozni az új feltételekkel is, mivel ezek ezek szerint még mindig jobbak, mint amit szted máshol kaphatnál. Akkor meg mi a f*** a kérdés? Senki sem tart pisztolyt a fejedhez, a lehetőséged is megvan, hogy ne fogadd el, de te ELFOGADOD VAZZE. Megvan a lehetőséged, hogy elgyere, megkapd az ilyenkor kifizetendő juttatásokat és keress egy másik munkát, de te NEM AKAROD EZT. Akkor mit reklamálsz?
" a lehetőséged is megvan, hogy ne fogadd el"
Erre csak annyi a szakadék felett lógó embernek is megvan a lehetősége hogy elengedje a faágat.... csak épp akkor lezuhan.
El fogja engedni? nem.
"megkapd az ilyenkor kifizetendő juttatásokat "
ez meg a másik ha én eljövök szerződésszegésre hivatkozva és felszólítom a munkáltatómat mondjuk a nekem járó dolgok fizetésére - és ő NEM FIZET-akkor jól sejtem hogy csak egy hosszadalmas pereskedéssel vasalhatok ki belőle 5 ft-ot is?
Jól sejtem?
"Jól sejtem?"
Nem, nem jól sejted. Egyrészt a beadványok általában másfél-két hónap alatt eljutnak a tárgyalásig. Másrészt a munkaügyi konfliktusok többsége már a fizetési felszólításnál rendeződik vagy még előtte. Viszonylag kevés az olyan ostoba munkáltató, amelyik egy nyilvánvaló ügyben elengedné a dolgot a hivatalos útig, különösen akkor, ha egyébként tömeges szabályszegés történt.
"Véletlenül se képezd tovább/át magad"
45 felett vagyok. Az a vonat már elment rég. Hova kellek én már akármilyen képesítéssel főleg ha az a képesítés friss és még tapasztalat sincs mögötte.
Azért szálljunk le a földre.
"ha egyébként tömeges szabályszegés történt."
Még mielőtt rákezdesz a szokásos trollvágányra. Nem, a fizetéscsökkentés az nem szabályszegés. A szabályszegés az, amikor nem az elfogadott bérezést kapod (az elfogadás meg mint írtam, számos esetben ráutaló magatartással is végbemegy).
"Viszonylag kevés az olyan ostoba munkáltató, "
Hidd el nekem: ez az egy tutira olyan lesz. Hidd el nekem.
Ez meg nem egyezik meg nem alkuszik inkább bezár. Hidd el, ez az igazi Móricz regényből szalajtott "csakazértis" magyarparaszt. Ennek mondhatsz akármit. Akármit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!