Miért dolgoznak inkompetens emberek a komoly cégeknél, akik képtelenek az ügyfél panaszait kezelni vagy egy e-mailre válaszolni?
Én csak egy adminisztrátor vagyok egy kis cégnél, de a főnököm már ordibál velünk, ha az ügyfelek 1 napon belül nem kapnak választ a reguláris, egyszerű kérdéseikre.
Ehhez képest nagyobb cégek esetén azt tapasztaltam, hogy a problémakezelésük a nullával egyenlő. Olyan ügyekkel sem foglalkoznak, nem is reagálnak rá, ami miatt be lehetne őket perelni.
És amikor egy magasabb fogyasztói szervezettől kérünk segítséget, hogy kezdjenek már valamit a helyzettel, mert oda-vissza számtalan próbálkozással nem sikerült rendezni, azok meg képtelenek egy e-mailre válaszolni.
Miért van ez? Egy nagy cég hogy engedheti meg magának, hogy csak "ülök benn, mint egy zombi" alakokat alkalmazzon?
“Én tényleg nem értem.”
“Én csak egy adminisztrátor vagyok”
Vajon miért?
Én csupán egy egyszerűen megválaszolandó kérdést tettem fel, kedves első válaszoló, nem értem, miért megy fel benned a pumpa tőle. Ha ilyen cégnél dolgozol, normális hangnemben is választ adhatsz rá, ha pedig nem, akkor nem kell rajta felhúznod magad. :) Az meg, hogy én mit dolgozom, nem a te reszortod.
Nem csip-csup levelekről van szó, hanem arról, amikor egy cég meglopja az ügyfelét és nem hajlandóak kártérítést végrehajtani, vagy legalábbis rendezni az ügyet, annak ellenére, hogy nyilvánvaló tárgyi bizonyítékok vannak ellenük. Én ennek vagyok kíváncsi a lehetséges okaira.
1: Túl vannak terhelve és a vezetőség sz.rik az utánpótlásra, inkább kihajtják azt, aki van.
2: Mindegy hogy milyen, csak diploma legyen - tapasztalat és ész meg nuku. Most komolyan, diplomás ismerősömet nekem kell noszogatnom, mit hogyan kellene csinálnia, hogy ne minimálbérért dolgozzon sz.r helyen. És bődület, hogy milyen buta... :( Más ugyanazzal majdnem dupláját keresi és ki van rá akadva, mert neki magasabb a végzettsége, hogyan van ez... Na de hiába, ha valaki majdnem életképtelen...
Szóval vagy a papírokat nézték felvételnél a valós kompetencia helyett vagy túlterhelik a dolgozókat. Vagy a kettő együtt. Ennél a beosztásnál az alulképzettség nem igazán játszik, mert be sem kerülnének ha debilek.
Nagyon leegyszerűsítve: egy vállalatnak több egysége, divíziója, vagy részlege (tipológiától függ) van, ezek némelyike core tevékenység, amely pénzt hoz, a többi pedig kiegészítő, adminisztratív tevékenység, amely nem ugyan szükséges, de nem termel pénzt, nem hoz bevételt.
Profit szempontjából az a lényeg, hogy a hozzáadott értéket előállító, bevételt termelő egységeket fejleszteni kell,ezekre érdemes költeni, míg a kiegészítő tevékenységeket végző egységek (amelyek csak a pénzt viszik,költségként jelennek meg) működési költségét a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani.
Az ügyfélszolgálaton dolgozó, egységsugarú mezei problémakezelő adminisztrátor (akár Te is) egy költség, közvetlenül nem hoz pénzt, mivel az ÜFSZ ugye ingyenes, tehát a költségét minimális szinten kell tartani.
Most komolyan, te cégvezetőként a sales csapatra költenél pénzt, aki a bevételt hozza, vagy az ügyfélszolgálatra, aki egy kanyi bevételt nem termel?
ÜFSZ-re ezért tipikusan alacsony képzettségű, alacsony bérigényű embereket vesznek fel, annyit, amennyi még visítva, de éppen el tudja végezni a feladatot (mondjuk napi 50 panasz kezelését, valamilyen szinten). Mivel a teljesítmény a képesség és a motiváció szorzataként fogható fel, na elképzelheted, hogy egy képzetlen, motiválatlan (viszont olcsó) Pista mennyire jól fog teljesíteni egy ilyen - egyébként komplex - munkakörben.
Hát ennyi a titok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!