Itthon elvegetálni, vagy kimenni mosogatni közel 30 évesen?
Van pénzügy-számvitel diplomám, felsőfokú angol meg középfokú német nyelvvizsgám. 8 éve diplomáztam, vidéki vagyok, a szakmámban nem sikerült elhelyezkednem, és amúgy sem szerettem, annak idején szülői nyomásra mentem ilyen szakra. Dolgoztam itt is ott is, voltam személyi asszisztens és tolmács, külkereskedelmis, majd 2 évvel ezelőtt felköltöztem Bpre, most egy sscbe dolgozok, számlakönyvelés, eret vágnék magamon minden nap, unolom, és nem vezet sehova. Bpre anno azért költöztem, hátha több a lehetőség, mint vidéken ( ez igaz), és meg tudom alapozni a jövőmet ( na ez nem igaz). van párom, tervezzük az életet, de azt látjuk, itt csak elvegetálni lehet. Hónapról hónapra kihúzzuk, ha nagyon spórolunk, kitelik a nyaralás is, cipőt is tudok venni, ha elkopik a régi, de az, hogy megteremtsük a jövőnk - kb lehetetlen. nekem 210 ezer forint megy el havonta úgy, hogy még nem ettem semmit, páromnak 150( albérletben élünk, plusz bkv, erre meg még jön neki a diákhitel, nekem is van hitelem, anno anyámon segítettem vele, de ez más téma -csak elejét szeretném venni a mire költesz annyit kérdéseknek). A maradékból eszünk, ilyesmi. A havi egy mozi, vagy beülünk étterembe, elmegyek fodrászhoz az extra kategória, ha orvoshoz kell menni, rossz tapasztalatok alapján már csak magánba megyek, az is egy halom pénz. gyerekek jövője, saját lakás, stb- álom. Igen, tudom, lehetne orrvérzésig még tanulni, fejlődni, másod meg harmadállásokat vállalni - volt ilyen is. Nekem a nyelvtanulások, páromnál a másoddiploma, plusz munka mellett még ez meg az dolgozgatás. Egyre inkább azt látjuk, ki kellene mennünk, hogy megalapozzuk az életünket. Aztán mikor már megvan az alap, visszafizettük a hitelt, van önerő lakásra, normális kocsira, van befektetés, ami hozza is a pénzt, akkor már oké, hogy 250 ezrekért elbohóckodjunk itt.De talán még akkor se - normális orvos, jól felszerelt kórházak, normális oktatás a gyerekeinknek - ilyen max akkor van Mo-n, ha a bőröd alatt is pénz van.
Mi a véleményetek? És a tapasztalatok? Van itt olyan, aki ugyanezt meglépte?
Én csak egy részletet ragadok ki a kérdésedből.
Mi bajod az oktatással?
Miért nem jó?
Mindkét gyerekem egyetemista, állami iskolába jártak.
Tény, hogy sokáig én kérdeztem ki tőlük a szóbelit, ha kellett az írásbeli feladatokban segítettem.
Ezt Te is megteheted, gimnáziumban már nem lesz szükség rá.
Nem hiszem, hogy az ált. iskolai tananyagban nem tudnátok segíteni, utána kell nézni, én nyelvtanból olvasgattam mindig utána a témáknak.
Csak egyszerűbb az oktatást leszólni.
Az eü. se sokkal rosszabb, csak sokan beveszik ezeket a bécsi kórházban 6 fogásos ebéd van cikkeket.
Én Londonban élek nagyon régóta, de szörnyű az egészségügy szerintem, kb semennyire se vagyok vele megelégedve. Csak itt meg a magándokikat nem tudom megfizetni.
En csak annyit tennek hozza, hogy kinti mosogatas-szintu minimalberes lelek gyilkolo melokkal sem elnel jobban aranyaiban sem. Rengeteg ismerosom dolgozik angliaban kulonbozo uzemekben, gyarakban havi 1200-1300 fontert.
Tegyuk fel, hogy mosogatassal (Te irtad, hogy ez a "cel") ugyanennyit fogtok keresni. Szallas van. Oke, de milyen? Rokonhoz mentek? Vagy a melo biztositja? Mert nehogy azt hidd, hogy a hiltonban fogtok lakni. Vagy ne legyek szelsoseges, ne szamits semmi emberire. Ez szinten tapasztalat. Ha meg el kell koltozni, akkor maris buktad ezt a pontot amin sokat lehet sporolni. A "kaja van" dolog is ha a munkaval kapcsolatos, abban se bizz annyira nagyon. Ez is szinten tapasztalat, nem csak ures fanyalgas.
Egy szo, mint szaz: cseberbol vederbe kerulnel. Hazajonni kintrol is kell, mert kizartnak tartom, hogy legalabb evente 1x ne huzna haza a honvagy, foleg igy, hogy havi 1x hazamentek most is. A hiteleket kintrol is fizetned kell, kulonben ha hazajottok (mert azt irtad, hogy haza akartok jonni) akkor addigra felmondjak, potlekos potlekot is fizetnetek kell, mert nagyon ugyesen megoldjak, hogy soha ne eveljon el a tartozas. Manapsag mar egy kikuldott SMS is nullazza azt az idot amig ketyegne az elevules, nem az van mar, mint regen, hogy nem veszed at a levelet es kesz.
Mibe akartok penzt fektetni ha hazajottok? Epp olyan a piaci helyzet, hogy affele mennek a trendek, hogy megjelennek a piacon a negativ kamatok. Nagyjabol ingatlanba erdemes fektetni, meg egyeb rizikos dolgokba, de ennyit meg nem fogtok tudni felretenni sehogy sem 4-5 ev alatt. Es meg igy is vegetalni fogtok kint is ugyanugy.
Szoval en a helyetekben inkabb keresnek egy olcsobb alberletet, mert havi 180 lakhatasra az irtozatos. Nem tudom, hogy honnan van ez a hulye beidegzodes, hogy 100 alatt csak putri van, de mi 80-ert berlunk a XV. keruletben 53nm-t, 2 szoba, szigetelt epulet, a lakas is fel volt ujitva 5 eve. Blaha 20 perc 7-es busszal. Ugyhogy nem tudom mirol beszelsz, vagy baromi rosszul keresel, vagy nem is keresel, csak a medianak hiszel es azt szajkozod ami omlik a tevebol, ujsagokbol. Nem kene minden honapban hazajarni sem talan, azzal is eves szinten szazezreket lehetne megfogni.
Van nekik lakástakarék, a 2.-ik oldalon írta:
"egy lakástakarékra félretevés ( ilyenünk is van ám, kedves osszátokbejobbanapénzt válaszolók, ami tőlem 40-et, a páromtól 20at "visz el" havonta)"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!