Itthon elvegetálni, vagy kimenni mosogatni közel 30 évesen?
Van pénzügy-számvitel diplomám, felsőfokú angol meg középfokú német nyelvvizsgám. 8 éve diplomáztam, vidéki vagyok, a szakmámban nem sikerült elhelyezkednem, és amúgy sem szerettem, annak idején szülői nyomásra mentem ilyen szakra. Dolgoztam itt is ott is, voltam személyi asszisztens és tolmács, külkereskedelmis, majd 2 évvel ezelőtt felköltöztem Bpre, most egy sscbe dolgozok, számlakönyvelés, eret vágnék magamon minden nap, unolom, és nem vezet sehova. Bpre anno azért költöztem, hátha több a lehetőség, mint vidéken ( ez igaz), és meg tudom alapozni a jövőmet ( na ez nem igaz). van párom, tervezzük az életet, de azt látjuk, itt csak elvegetálni lehet. Hónapról hónapra kihúzzuk, ha nagyon spórolunk, kitelik a nyaralás is, cipőt is tudok venni, ha elkopik a régi, de az, hogy megteremtsük a jövőnk - kb lehetetlen. nekem 210 ezer forint megy el havonta úgy, hogy még nem ettem semmit, páromnak 150( albérletben élünk, plusz bkv, erre meg még jön neki a diákhitel, nekem is van hitelem, anno anyámon segítettem vele, de ez más téma -csak elejét szeretném venni a mire költesz annyit kérdéseknek). A maradékból eszünk, ilyesmi. A havi egy mozi, vagy beülünk étterembe, elmegyek fodrászhoz az extra kategória, ha orvoshoz kell menni, rossz tapasztalatok alapján már csak magánba megyek, az is egy halom pénz. gyerekek jövője, saját lakás, stb- álom. Igen, tudom, lehetne orrvérzésig még tanulni, fejlődni, másod meg harmadállásokat vállalni - volt ilyen is. Nekem a nyelvtanulások, páromnál a másoddiploma, plusz munka mellett még ez meg az dolgozgatás. Egyre inkább azt látjuk, ki kellene mennünk, hogy megalapozzuk az életünket. Aztán mikor már megvan az alap, visszafizettük a hitelt, van önerő lakásra, normális kocsira, van befektetés, ami hozza is a pénzt, akkor már oké, hogy 250 ezrekért elbohóckodjunk itt.De talán még akkor se - normális orvos, jól felszerelt kórházak, normális oktatás a gyerekeinknek - ilyen max akkor van Mo-n, ha a bőröd alatt is pénz van.
Mi a véleményetek? És a tapasztalatok? Van itt olyan, aki ugyanezt meglépte?
"plusz bkv"
Ebből mondjuk nem az következik, hogy a kocsit használjátok, mivel azt írtad, Pesten laktok.
És nem ócsárolunk, hiszen azt hiszem, mindketten normális stílusban próbáltunk rámutatni a problémára. Ráadásul ketten ugyanazt írtuk - tehát nyilván nem hülyeséget beszélünk.
De hogy alá is támasszam: csont egyedül nevelek egy kamaszt, havi 250 ezerből 100 ezret félre tudok tenni úgy, hogy 75 ezer a rezsi + adó. (1-es)
Nehogy azt hidd, hogy külföldön - akárhol is van -, a szállás ingyenes, a rezsiröl, közlekedésröl, kajáról nem is szólva.
Emellett amit ott mosogatóként keresel, abból nem tudsz semmit megalapozni, mert ott kinn az a pénz nem sok, emellett ott mindig is mosogató maradsz (mellesleg a mosogatás "ára" igen erösen csökken az utóbbi idöben, mert a "migránsok" sokkal olcsóbban elvégzik, mint a keleteurópaiak), félretenni nem sokat lehet, és ha 4-5 évete kihagysz a szakmádban, akkor MO-on sem jutsz vissza abba a munakkörbe többé, azaz semmit nem alapoztok meg.
De mindettöl függetlenül igen sok mindenkit imerek, akik havi max 200ezerböl egy gyerekkel megélnek, pedig ök is bérelik a lakást. Szóval azért csak többet költötök, mint amennyi reális lenne.
mindentől függetlenül, számoljunk akkor:
BP, albi, rezsivel: 100+40 ( ez a nagyon alsó hang, de ez is egy egy szobás kis lyukféle, valahol a külvárosban), nyilván lehet többen is bérelni, de nem hiszem, hogy bárki 25+, aki már dolgozik, szívesen lakna harmad negyedmagával kolihangulatban.
Bkv: 9500
kaja: 40 ( minimum...de a normális inkább 50)
tiszítószer, egyéb: kb 10
nos, ez kerek 200ra jön ki, semmi exrta nincs benne, se hitel, se ruha, se étterem, se egy vidéki hazaruccanás, se egy könyv, se nyugdíjra, sexegy lakástakarékra félretevés ( ilyenünk is van ám, kedves osszátokbejobbanapénzt válaszolók, ami tőlem 40-et, a páromtól 20at "visz el" havonta)
Nos, várom a tippeket.
KOmolyan mondom, aki ezt jobban kihozza ( és most nem 5-10 ezer különbséggel, hanem lényegesen jobban), azt azon nyomban felfogadom személyes pénzügyi tanácsadómnak.
"Külföldre úgy mennénk, hogy szállás +kaja van,"
Ezt hogy érted?
Hogy van kint rokon, akinél laknátok, vagy olyan munkahelyetek lenne, ahol adnak szállást, ellátást?
Vagy még egyik sincs, csak olyan helyre szeretnétek menni mosogatni, ahol majd lesz?
És még mindig nem írtad, melyik országban gondolkoztok?
Ausztriában. Igen, van ismerősöm, aki kint dolgozik. Téli szezonra már biztosan tudnánk menni, kaja, szállás van. Kb 1400 eurót lehet havonta keresni. Ezért gondolkodunk erősen
Kijövünk a pénzünkből, nem arról van szó, hogy nem. De jövőt építeni..na azt nem lehet. Pár szezont lehúzunk kinn, és máris van annyi, amit itthon talán egy élet munkájával hoznánk össze.
"Szerintem csak nem tudjátok beosztani a pénzt pedig ketten együtt a magyar átlag felett kerestek.
sehol nem írtam, hogy nem jövünk ki belőle. Kijövünk. De jövőt építeni...nos, azt szerintem itt nem lehet. Persze, ha van saját lakás, nincs hitel, és egy növénynél épp csak kicsit több igényed van, akkor kitartó vegetálással 30-40 év alatt eléred a célod. ( tisztességes munkát feltételezve)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!