Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Itthon elvegetálni, vagy...

Itthon elvegetálni, vagy kimenni mosogatni közel 30 évesen?

Figyelt kérdés

Van pénzügy-számvitel diplomám, felsőfokú angol meg középfokú német nyelvvizsgám. 8 éve diplomáztam, vidéki vagyok, a szakmámban nem sikerült elhelyezkednem, és amúgy sem szerettem, annak idején szülői nyomásra mentem ilyen szakra. Dolgoztam itt is ott is, voltam személyi asszisztens és tolmács, külkereskedelmis, majd 2 évvel ezelőtt felköltöztem Bpre, most egy sscbe dolgozok, számlakönyvelés, eret vágnék magamon minden nap, unolom, és nem vezet sehova. Bpre anno azért költöztem, hátha több a lehetőség, mint vidéken ( ez igaz), és meg tudom alapozni a jövőmet ( na ez nem igaz). van párom, tervezzük az életet, de azt látjuk, itt csak elvegetálni lehet. Hónapról hónapra kihúzzuk, ha nagyon spórolunk, kitelik a nyaralás is, cipőt is tudok venni, ha elkopik a régi, de az, hogy megteremtsük a jövőnk - kb lehetetlen. nekem 210 ezer forint megy el havonta úgy, hogy még nem ettem semmit, páromnak 150( albérletben élünk, plusz bkv, erre meg még jön neki a diákhitel, nekem is van hitelem, anno anyámon segítettem vele, de ez más téma -csak elejét szeretném venni a mire költesz annyit kérdéseknek). A maradékból eszünk, ilyesmi. A havi egy mozi, vagy beülünk étterembe, elmegyek fodrászhoz az extra kategória, ha orvoshoz kell menni, rossz tapasztalatok alapján már csak magánba megyek, az is egy halom pénz. gyerekek jövője, saját lakás, stb- álom. Igen, tudom, lehetne orrvérzésig még tanulni, fejlődni, másod meg harmadállásokat vállalni - volt ilyen is. Nekem a nyelvtanulások, páromnál a másoddiploma, plusz munka mellett még ez meg az dolgozgatás. Egyre inkább azt látjuk, ki kellene mennünk, hogy megalapozzuk az életünket. Aztán mikor már megvan az alap, visszafizettük a hitelt, van önerő lakásra, normális kocsira, van befektetés, ami hozza is a pénzt, akkor már oké, hogy 250 ezrekért elbohóckodjunk itt.De talán még akkor se - normális orvos, jól felszerelt kórházak, normális oktatás a gyerekeinknek - ilyen max akkor van Mo-n, ha a bőröd alatt is pénz van.

Mi a véleményetek? És a tapasztalatok? Van itt olyan, aki ugyanezt meglépte?

2017. nov. 14. 14:18
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
67%
Külföldön az emberek felének nincs saját lakása, bérlik és nagyon jól megvannak. Minek neked saját lakás?
2017. nov. 14. 16:44
 22/47 Carragher_x ***** válasza:
76%

Ja és persze még egyszer, mert nem lehet elégszer kihangsúlyozni. A fő probléma, hogy erőn felül eladósítottátok magatokat. Ennek a rossz döntésnek a következményeit viselitek most. Ezt minél előbb elfogadjátok s elismeritek a másra mutogatás helyett, annál előbb egyenesbe jöttök.

Te magad írod, hogy 60ezret tesztek félre lakásra. Na most, ha korábban felelősebben gondolkoztok, akkor a most hitelre fordított pénzt is nyugodtan félretehetnétek, amiből 5 év alatt megvan egy fél lakás ára. Szóval szó nincs itt vegetálásról meg kilátástalanságról, csak korábbi megfontolatlan döntések következményeiről.

2017. nov. 14. 16:52
 23/47 A kérdező kommentje:

Megfontolatlan döntés?

Erőn felüli eladósodás?

Párom: diákhitel... tanulásra. A másoddiplomára, hogy jobban éljünk, majd, egyszer.

Én pedig azért vettem fel, hogy ne rakják anyámat az utcára. Utána pedig jött a svájci frankos dolog, az elvitte rendesen az egészet. Ha akkor nem lépek úgy, anyám most valamelyik aluljáróban kuporog, ha élne még egyáltalán, plusz a műtétjét is hitelből fizettük, ha az állami egészségügyön múlott volna, ottmaradt volna a műtőasztalon, ha eljut egyáltalán addig. Még egyszer is ugyanúgy csinálnám.

Ezt csak azért mondom, hogy gondolkozz már el, nem csak azért kellhet hitel valakinek, mert kocsi, lakás, meg stb.

A saját lakás témához: itt nem csak erről van szó. Külföldön lehet drágább a lakás, de nézz már körül, Bpn milyeneket hirdetnek 100+ lakbérrel: némelyikből jó, hogy a golyókat épp kiszedték a fél évszázaddal ezelőtti bombázás után, 50 éves bútorok vannak benne, stb. Meg ha lakás még nem is kell: normális egészségügy ( Mo-n ilyen csak magánban van), normális oktatás, és normáils életszínvonal( ami abból áll, hogy a lakbér, rezsi, kaja után még marad élni és félretenni is)...nos, ez szerintem nem lehet megvalósítani itthon.

A KÉRDÉSEM PEDIG ERRE IRÁNYULT.

2017. nov. 14. 16:58
 24/47 anonim ***** válasza:
27%

22-es, akár igazad is lehetne eladósodás ügyben, de meg kell, hogy védjem a kérdezőt: nem felelőtlenségből van hitele:

"nekem is van hitelem, anno anyámon segítettem vele,"

A párjának meg diákhitele van - az sem felelőtlenség, mert rákényszerülhet az ember, ha nincs erős támogató anyagi háttér.

25/47 anonim ***** válasza:
52%

Kérdező, na most fejezd be!

Milyen vegetálásról beszélsz itt havi 360 000-ből?!

Lakbér 90 000/fő, luxuslakás?

MI havi 220 000 ft össz bevételből még autót is tartunk fenn.

26/47 anonim ***** válasza:
59%

Drágám, németben a mosogatás kb. 1000 euró/hó. A lakásbérlés van 700 is, szóval ugyanott tartnaátok. Nem kell azt hinni, hogy itt kolbászból van a kerítés, mosogatók ugyanúgy hónapról-hónapra élnek, mint otthon.

Svájcban a mosogató keres 2500 chf-ot, abból 250 a kötelező biztosítás, 1000-1500 a lakásbérlés, és marad maximum 1000 frankod kajára, egyéb dolgokra, de ha fogorvoshoz kell menned, akkor rábxtál.

2017. nov. 14. 17:03
 27/47 A kérdező kommentje:
"Drágám", olvasd el a 16 os számú hozzászólást :) okoska..
2017. nov. 14. 17:05
 28/47 anonim ***** válasza:
Munkában miért nem tudsz előrelépni? Egy haverom jut eszembe mindig, aki telefonos banki ügyintézőként kezdte, de odatette és folyamatosan képezte önmagát értékesítés terén és most fél milla fölött keres havonta. És ez csak egy banki ügyfélszolgálatos meló, amihez nem kell diploma vagy nyelvtanulás.
2017. nov. 14. 17:13
 29/47 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit irritáló a stílusod. Más ennél kevesebb havi bevételből gyereket nevel, lakást vesz, megtakarítást halmoz, szóval építi az életét szépen.

Te ehhez képest csak nyafogsz, hogy semmi sem jó.

2017. nov. 14. 17:15
 30/47 Carragher_x ***** válasza:
100%

"Erőn felüli eladósodás?"

Miért, nem az? Könnyedén fizetitek, úgy hogy közben vígan tudtok félretenni más célokra is, nem vette el az anyagi kilátásaitokat?

_

"Párom: diákhitel... tanulásra. A másoddiplomára, hogy jobban éljünk, majd, egyszer. "

Ez egy teljesen jó cél, de ettől még ugyanúgy lehet megfontolatlan döntés, ha pl olyan diplomákra sikerült sok pénzt elkölteni, amik értéktelenek a munkaerőpiacon. Nem állítom természetesen, hogy ez a helyzet, hisz nem tudhatom.

_

"Utána pedig jött a svájci frankos dolog"

Anyukád megsegítése szép dolog, ettől még ugyanúgy lehet erőn felüli, s mint látszik, az is. A svájci frankban való eladósodás pedig bőven meggondolatlanság (nyugodt szívvel véleményezhetem, nekem is volt svájci frank hitelem, saját magam ugyanilyen megfontolatlan voltam).

_

" Külföldön lehet drágább a lakás, de nézz már körül, Bpn milyeneket hirdetnek 100+ lakbérrel"

A briteknél ennyiért a külvárosi gettóban kapsz török meg lengyel vendégmunkások társaságában egy szobát. Csak hogy te is szétnézz.

_

És akkor még egyszer: Lakástakarék helyett fizessétek vissza a hiteleiteket minél előbb és a problémátok bőven meg lesz oldva. Ehhez lehet menni külföldre is persze, csak nem biztos hogy érdemes. Mégpedig azért nem, mert amit a külföldi léthez társítasz pozitívumokat, azokat itthon is meg tudod szerezni 200-300ezres fizetésből.

Még ha lenne vmi piacképes tudásod kintre, akkor megérteném, hogy mész, hogy többet keress, az valóban alternatíva. Ha minimálbérért marháskodnál itthon, akkor is megérteném, hogy inkább kinn csinálnád ugyanezt a kulimunkát, mert az valóban sokkal jobb perspektíva. De az, hogy középosztályból kimész mosogatni, az erősen megkérdőjelezhető előrelépés.

2017. nov. 14. 17:25
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!