Ha a munkáltató berendel 55-re, akkor 55-ig tart a munkaidő?
Gyárról van szó.
Azt mondja, hogy munkakezdés előtt 5 perccel ott kell lenni a gépednél, amin leszel. De csak műszak végén, egészkor léphetsz le onnan.
Ez túllépi a 8 órát.
Höhö.
Mondd meg neki, hogy az idő pénz, egy ilyen fontos, felelősségteljes pozícióban dolgozó személy mint amilyen te vagy, nem engedheti meg, hogy hosszú perceket elsz.arakodjanak az idejéből...
A munkaidő kezdete nem azt jelenti, hogy akkor fizikailag ott vagy a munkahely területén, hanem hogy addigra munkára kész állapotban vagy (pl. átöltözés), és felvetted a munkafolyamatokat, hogy megkezdhesd a munkát. Az öt perc erre még nem is sok, hogy találkozz az előző műszakkal, van, ahol ennél jóval több.
(Mellesleg, régi példa: míg suliba jártál, addig is 8-kor az óra kezdődött, nem 8-ra kellett beesned a kapun...)
A munkaidő 8 óra. Tehát 8 órát kell dolgozni. De a munkát egészkor meg kell kezdeni. De ha te nem vagy ott pár perccel előbb, nem sűrűn fogod a munkaidődet egészkor megkezdeni.
Amúgy az én munkaidőm fél 8-tól 4-ig tart. Ettől függetlenül fél 8 előtt már ott vagyok, illetve általában negyed 5 körül szoktam eljönni. Van, hogy 4-kor még dolgozom. Sőt, néha ebédidőben is kajával a kezemben. Lehet, hogy nem fizetik pluszban, de legalább a munkámmal kész vagyok. Nem ezen a pár percen fog múlni. Ezen kár s..arakodnod!
Nem lépintúl, van munkaközi szüneted ;)
Lapozzunk, ma ez még csak a 4-5 kérdésed
Nem csak a jogaitokat, hanem a kötelességeiteket is illene ismerni.
Az előkészítő és befejező tevékenység munkaidő, a pihenőidő nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!