Munkabér letiltásom van 33százalék. Ugy van, ha az öregségi nyugdij ötszörösén felüli részt ami 142ezer ft azt mind levonhatja a munkáltató? De a havi fizetésből. Nálunk féléves munkaidő keret van, most fizettek ki 210óra túlórát.
Valóban van ilyen szabály, de nem egyértelmű az alkalmazása. Nekem elég magas fizetésből volt letiltásom, de ott nem alkalmazták, minden hónapban csak a 33%-ot vonták, pedig ezt alkalmazva sokkal többet vonhattak volna, igaz a letiltási papíron 33% volt fixen.
Esetedben lehet, hogy csak a munkáltató volt túlbuzgó.
Túlóra pénz lévén megkérdőjelezhető a szabályossága, de őszintén szólva nem vagyok benne biztos, nem egyszerű a kérdés.
Lehet érdemes lenne végrehajtási kifogást tenni a bíróságon és akkor kiderül a dolog.
Utánaolvasgattam egy kicsit, először azt hittem, nincs igazad, de a Vht. szerint szerintem mégiscsak igazad van, ugyanis:
"63. § A 61. § szerinti levonás után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a _havonta_ kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét."
Tehát a törvény szövege szerint csak a havonta kifizetett munkabérre igaz a korlátlan levonás lehetősége. Az igaz, hogy minden munkabér jellegű járandóságból tiltható a 33%, tehát a félévente járó túlórapénzből is, de ahogy én értelmezem, csak ennyi.
Mindenből vonható a 33%.
A bonuszbol is meg a tulorakifizetesbol stb.
Hozzateszem osszemostad az inkasszóval.
Letiltas munkahely révén 33% több Letiltas esetén max 50%.
Inkasszó a letiltason felül is lehet.
A minimum öregségi nyugdíj (28500 ft) és ennek negyszerese közti pénz 50%át vihetik. És a négyszeres összegének felüli összeget korlátozás nélkül (te ötszöröst írtál de az csak 4).
Tehát ha a Letiltas mellé jön inkasszó akkor kb 71000 ftod marad meg.
Szerintem te mosod össze a dolgokat.
Senki nem beszél bankszámláról levonásról, a kérdezőnek letiltása van a munkabéréből. Előbbit először te hoztad szóba, senki más.
Senki nem állította azt sem, hogy az extra pénzből nem lehet 33%-ot vonni, itt a kérdés az, hogy érvényes-e arra is a nyugdíj 5-szörösén felüli korlátlan végrehajthatóság. Erre másoltam be a fenti jogszabályt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!