Balatoni vállalkozók, miért?
Csapból is az folyik, hogy nincs ember aki Nektek dolgozzon.
De ha ennyire rossz a helyzet, miért nem lehet kicsit magasabb bérrel csábítani.
Szerintem lenne miből, amikor tavaly a sajtos tejfölös kis lángos 700 ft, a nagy 900 ft volt. Vagy a 3 dl limonádé, ami igazából szörp volt nagyon sok jéggel, az 500 ft. És ugye még lehetne sorolni a kiakasztó árakat.
Nos kérdem én, ebből nem lehet kigazdálkodni kicsit csábítóbb béreket...?
"még azon a helyen is panaszkodtak, ahol hatalmas sor volt, hasonló árakkal."
Azért azt se felejtsük el, hogy a balatoni vendéglátózás szezonális. Az év többi felében is meg kell élniük valamiből. Hacsak nem tűzifát árul télen, akkor nem nagyon tud miből megélni. Vagy esetleg van egy másik vendéglátó egysége egy nagyvárosban - de ahhoz már tényleg igen tisztességes tőke kell.
11-es, úgy látom, Téged még elgondolkodtatni sem lehet - csak fújod a magad elvakult előítéleteit :-(
tessék, menj, vegyél/bérelj lent egy büfét, bele berendezést, fizesd az alkalmazottat hóban, esőben, fagyban :D (akkor is, ha nincs forgalom) és utána gyere vissza, pl. a Karib tengeri nyaralás után és majd irigykedünk rád - jó??? :-) TESSÉK MENNI CSINÁLNI!
"Érdekes, hogy mindig csak az alkalmazotti szemléletű emberek irigykednek a vállalkozókra - vajon miért? :-)"
Hmm, hát talán azért meg kicsit igazságtalannak érzik, hogy becsületes munka és sok tanulás ellenére is egy ügyeskedő, "megoldjuk okosba", "több pénze van, mint esze" típusú ember aránytalanul keres többet náluk. Egyébként meg vallalkozók is szoktak irigykedni egymásra, legfrissebb példa, amikor itt kezdett el az egyik vállalkozó pénztáros lőrinczezni.
"Tessék kérem, el lehet kezdeni vállalkozni: lemenni a Balatonra, nyitni egy büfét - (ja, hogy ahhoz tőke is kell? - nem baj, ha akkora nagy buli, akkor érdemes felvenni rá hitelt is) és csinálni?"
Tanult, értelmiségiként kösz de nem állok be lángost sütni, akármekkora buli...
Hitelhez meg amúgy önrész is kell.
"hát talán azért meg kicsit igazságtalannak érzik, hogy becsületes munka és sok tanulás ellenére is egy ügyeskedő, "megoldjuk okosba", "több pénze van, mint esze" típusú ember aránytalanul keres többet náluk. "
Ne haragudj, de tanult értelmiségiként azért úgy gondolnám, lehet Veled párbeszédet folytatni, de megint csak fújod az előítéleteidet - ezt meg én "kérem ki" magamnak, mármint az általánosítást.
EL KÉNE MÁR SZAKADNI ATTÓL, HOGY MINDEN VÁLLALKOZÓ CSALÓ!!!
Többek között én is vállalkozó vagyok, tanultam sok mindent, most mégis olyan dologgal keresek jól -lehet, talán nálad is jobban (hű, már megint épp "panaszkodnak" a vállalkozók) - amihez elég lenne 8 általános is :D
és képzeld, nem lopok, nem csalok, minden munkámról számlát adok - akkor is, ha a megrendelő nem akarja - mert szeretek nyugodtan aludni.
Lehet nyugodtan irigyelni: tegnap pl. 12 órát dolgoztam, ma 2-őt, a derekam épp hétfőn roppant egyet a sok fizikai munkától - de ugyanakkor van olyan hétköznap, amikor szinte semmit nem dolgozom.
Tudod, én meg az alkalmazottakat szoktam "irigyelni", amikor hosszú hétvégén, ünnepekkor elutaznak, nyáron akár 2 hétig is szabadságon vannak - mert nekem olyan nincs.
Hülye fejemmel olyan vállalkozást csinálok, hogy ha netán egy évben egyszer elmegyek 5 napra, akkor nemhogy fizeti a munkahelyem, hanem nekem kerül még pluszban kb. 20 ezer ft-omba, hogy helyettesítsenek.
Ez írtam én is a 10-es hozzászólásomban, rögtön le is húztak 0-ára - biztos azt hitték, én is balatoni vállalkozó vagyok :D :D (pedig nem).
Én nyomtam rád egy zöldet, így nulláról felmentél 29%-re, de a pontért sírósért meg piros pacsit kapsz :)
A lángosozóval édesanyám és 5 munkatársa (szintén szakácsok) próbálkoztak, a lángos mellett persze voltak normális főtt ételek is.
Kivettek fejenként 25 nap szabit, egy egész hétig takarítottuk a helyet, gyors meszelés, stb.
Megoldották, hogy 2 hónapot letudtak fedni az idényből. 3-an 16-18 óráztak 30 napot, majd a következő 3-as vette át a helyüket, árban a környékbeliek alá mentek, de így is sok volt az olyan, aki ugatott az árak miatt.
Alkoholt nem forgalmazhattak, ez is visszavetette a forgalmat.
Nem zártak veszteséggel, de hatalmas hasznot sem realizáltak, adózás után édesanyám 117e-et keresett. Takarítással együtt durván 600-650 óra munka volt ebben az összegben, órabér 200Ft alatt.
Ebbe az óradíjba nincs beleszámolva, hogy meszeltem, vakartam a koszt, felszolgáltam és mosogattam 30 napig, ingyen.
Engem persze sokan irigyeltek, hogy vállalkozó lett anyám és burzsuj gyerekként 40 napot nyaralhattam a Balcsin...
"Én nyomtam rád egy zöldet, így nulláról felmentél 29%-re, de a pontért sírósért meg piros pacsit kapsz :) "
Ok :D
De nem a pontért sírtam - nem érdekel, sokszor akkor is megmondom a véleményem, ha eleve tudom, hogy lehúznak - hanem azért, mert ha valaki leírja, hogy mi hogy működik, majd ezek után azt is, hogy nem irigykedni kell, hanem menni, megpróbálni és csinálni - akkor ja, azt már nem...
A személet miatt "hőbörögtem", nem a pont miatt. A 0-ával csak jelezni akartam, hogy egyöntetű a szemlélet: a vállalkozó burzsuj, lop, csal, ilyen-olyan szigeteken nyaral, stb.
Persze, biztos van ilyen is, de jó lenne eljutni legalább odáig, hogy van ilyen is meg olyan is, aki becsületesen dolgozik - mégsem futja luxus dolgokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!