Hol dolgozzak szerintetek érettségivel?
Értelmes embernek tartod magad. Én pl. már attól nem tartalak annak, ahogy leírtad a korodat. A 12 évesek szokták így írni, hogy "fél". 3 hónap múlva 25 és háromnegyed évesnek fogod írni magad?
Marha nagy szó, hogy nem iszol nem dohányzol. Másik 2 millió ember is így van rajtad kívül ...
Amúgy:
utcaseprő
meki
wc-s bácsi
kőműves mellé rabszolga
portásbácsi
takarító
árufeltöltő hipermarketbe
ilyesmik a kilátásaid...
Bar meló mellett tanulhatnál is. A normális emberek úgy csinálják.
Eladó-pénztáros még lehetsz. Vagy neked is mondom, amit múltkor egy srácnak ajánlottam: a vasút keres érettségizett embereket jegyvizsgálói (=kalauzi) képzésre. Ha minden igaz, 9 hónapos a tanfolyam, aminek során kapsz 90 ezret havonta, szállást biztosítanak meg miegyéb. Viszont ha megbuksz és nem teljesíted a követelményeket, akkor vissza kell fizetned a nagyjából másfél milliós képzési költséget. Meg nyilván nem akkora poén ez az állás, talán az egyetlen olyan dolog a vasútnál, amit semmiképp nem csinálnék (pedig jó ideig egységsugarú vasútbuzerátor voltam, amíg meg nem romlott a kapcsolatom a MÁV-val és el nem múlt a rózsaszín köd), de hátha jobban bejön, mint a gyár. Vagy ha van jogsid, megpályázhatsz vezetős állásokat is.
Szóval ja, pénztár vagy gyár.
BONUS TRACK
Hogy egy kis rálátásod legyen, milyen helyzetek is uralkodnak:
-egyik haverom szoftverfejlesztői OKJ-t végzett; most havi 54 ezerért közfoglalkoztatott egy irodában
-másik haverom szakácsként végzett, majd érettségit is szerzett; gyárban dolgozott egy évet, most meg taxizik
-egyik ismerősöm logisztikai főiskolát végzett; most havi 54 ezerért közfoglalkoztatott egy irodában
-másik ismerősöm gépész(?)mérnökként végzett; területi képviselőként dolgozik, miután protekcióval felvették
-egy srác, akivel beszéltem itt, informatikai végzettséget szerzett egyetemen; munkanélküli
-én magam nyelvi szakot végeztem egyetemen; munkanélküli vagyok
Ennek különben egy normális országban 'rvára nem lenne szabad normális dolognak lennie, márpedig az én ismerőseim közt látottak alapján ez az alapértelmezett ma. Nyilván vannak olyan ismerőseim is, akik elhelyezkedtek a saját szakmájukban (informatikus-könyvtáros, gyógypedagógus, újságíró), de jöhet a slusszpoén? Annyit keresnek meg, mint mások gyárban. Igaz, 2-3 műszakkal, de akkor is elgondolkodtató.
Így van, de neked egyik sincs szóval akarmelyiket is irigyeld mástól ha nem teszel érte semmit, semmi sem fog változni.
Az "és fél" éveket pedig 10, 10-en pár évesen elhagyják már a kisgyerekek is :)
Tévedés, a végzettség igen is fontos. Csak sokan azt hiszik, hogy ha elvégeznek egy szakot onnantól kezdve véget ért az egész és hullik le a kánaán.
Az aki nem csak papairt szerzett hanem tényleg érti is a szakmáját ( és nem olyan szakon végzett amiből dunat lehetne rekeszteni ) az könnyen el tud helyezkedni. Tudtátok hogy a diplomások átlagában mérten hamarabb találnak munkát ? A tudást igénylő szakmákat ( és most nem csak az egyetemi hanem a szakmunkásokat is ) állandóan hirdetik, nem csak itt hanem külföldi melokat is.
Amúgy nem olyan nehéz pénzt keresni mint ahogyan azt sokan látják. Sokszor látok álláshirdetést ahová alapfokú német nyelvismerettel 1 év munkatapasztalattal kereskedelmi villanyszerelot Németországba. 2000 eurós fizetéssel szállással stb. Szóval kevésbé tehetséges ember is pár év tanulással kereshet sok pénzt ... Nem is beszélve hogy maganvallakozaskent abból is meglehet élni.
Az meg hogy szerencse meg protekcio kerdese...Csak az állami helyeken. Egy programozó / mérnök / szakmunkás nem protekcioval fog sokat keresni hanem azért mert ért hozzá.
Meg kellene végre érteni, hogy tanulás, fejlődés nélkül nincs előrelépés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!