Miből éljek meg egyetemistaként?
Nem értem sohasem hogyan jut ez ide.
Olyan szakot válassz aminél megéri a diákhitel.
Az orvosi ilyen. Emellett nem lehet dolgozni az első időjben, aztán lehet.
Nekem a volt lakótársam kisegítő nővérként dolgozik orvosi mellett.
Eleinte meg diákhitel, vissza fogod tudni fizetni...
Nekem szerencsém volt, tudtak támogatni a szüleim egy albérlet + kajapénz árával, de ha ez nem lett volna akkor diákhitel. Most MSc mellett már tudok dolgozni, főállás, sőt haza akarok adni pénzt.
9-es válaszoló!
A rabszolgatartás kora már elmúlt!
Ha háztartási alkalmazott kell, vedd fel rendes bérért.
#11-es vagyok és láttam, hogy lepontoztatok... csak kérdem mi a francot tanácsolnátok neki? Legyen qúrva?
Ismerek sok orvosist, félig én is az voltam... és emellett halál dolgozni az első 1-2-3 félévben! Aztán lehet, de simán előfordul, hogy pár bukott tárgya lesz az illetőnek. A segédápoló ismerősöm majdnem belecsúszott fizetősbe a munka miatt, mert túl sok munkát vállalt.
Szóval diákhitel és szigorú tanulás az egyetlen jó opció. Lesz ösztöndíjad, szociális támogatásod és akkor a diákhitel is skippelhető...
...de felőlem pontozzatok le a f..szba, csak akkor mondjatok neki jobb megoldást is.
Ja és Bp-n kb 15-20000 egy kolesz, 20-30 egy osztott albérleti szoba, és 30-40-50 egy saját szoba. Kaja bérlet stb kijön 30 körül, szóval 60-80 között én kijöttem, albérletben. Saját szobám is volt, és rendesen kajáltam. Engem 60-70el dobtak meg anyumék, szóval örök hála érte. Ki lehehet hozni olcsóbban is koleszben és ha nem kapst otthonról és tényleg rászoruló vagy, akkor kaphatsz 20-30 körül is szoctámot. Szóval ha ügyes vagy 30-40 ezer / hó diákhitelből kijössz amíg nem jössz egyenesbe. Később lazán kifizeted a fizudból, vagy nyári munkákból törlesztgetsz.
Csak mondom, a diákhitel elég jó konstrukció, mi pl egy vállalkozást is csináltunk belőle annak idején. A tanulás mindig jó befektetés.
Én dolgoztam mindvégig suli mellett, és párszor csúnyán belerokkantam a sok kialvatlanságba. Bár bukni nem buktam, egy másfél évig tartó pánikbetegség, generalizált szorongás és pszcihobogyó szedés lett a vége... nem lehet ezt sokáig bírni, bármennyire is erős az ember. Ma azt mondom, inkább vettem volna fel diákhitelt, mint az egészségem rovására menjen a munka+ nehéz egyetem. A végefelé már lehet persze.
Csak az a vicc, hogy USA-ban nincs állami egyetem és simán vannak 50-100000 dolláros tandíjak... mégsem sírdogál senki. Befektetésnek fogják fel, vagy éltanulú ösztöndíj, vagy félretett pénz, vagy student loan.
Megsúgom, svédekhez hálóval fogják az orvosokat, 700K-1Milliós fizu, lakás, kocsi alap. Nyugaton sok helyen simán ez megy. Az összes orvos ismerősöm kapott meghívót...
Ha abből nem bírsz visszacsengetni pár száz lepedő diákhitelt akkor simán lúzerség. Simán hétvégi meló nyugaton.
Csak ne add fel az álmaidat. Merj nagyot gondolni, és merd megvalósítani.
Átérzem a helyzeted, hiszen ha nem lettek volna támogató szüleim, akkor nem döntöm el, hogy otthagyom a francba az eddigi szakmámat és 23 évesen kettes matekkal (!) újraérettségizek, felvételizek és elkezdek egy nagyon nehéz mérnöki szakot (ráadásul voltak orvosis professzoraim és tárgyaim is), úgy hogy még 1 millió tandíjba is kerül a vége.
Senki nem hitt bennem... még én sem teljesen... elsőre majdnem ki is rúgtak, alig lett meg tárgyam... mert szorozni is elfelejtettem gimi óta, nem ám Fourier transzformáció bizonyítása... :D
de felálltam, újra és újra... mondtam anyuméknak, hogy felveszem a diákhitelt ha kell, mert én ezt végigcsinálom.
Sok sok sok véráldozat árán 5 évre rá megkaptam az első kutató-fejlesztő mérnök állásomat egy scifi cégnél kb.
Szóval azt mondom ami a fejedben van, az a világ legzseniálisabb szerkezete, és hidd el, bármire képes, nem állhat az útjában anyagi érdek. Nagyon megéri, mert kihatással lesz a világnézetedre is maga a tanulás. Máshogy nézel majd mindenre.
Soha ne add fel az anyagiak miatt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!