Miért csak az egyetemet tolják az arcunkba gimnázium végén?
Nálunk szó sem esett arról, hogy mondjuk OKJ képzésen tanuljon tovább valaki, de ahogy hallottam más iskolákban sem nagyon. Mindenki egyetemre ment, de a többség kitörölheti a diplomájával...aki meg pl. gèpgyártástechnológiai technikus OKJ-t végzett, szinte azonnal talált munkát cnc forgácsolókènt. És helyben tanult, nem kellett kolit vagy albit fizetni, diákhitelezni..ráadásul 2 éves a képzés.
Nem tudom miért nem hívják fel a figyelmet az ilyen kèpzésekre, mikor a többségük 100X jobban megéri, mint a diploma.
"Tipikus, verem magam a neten, anélkül hogy megmondaná mi a végzettsége a kedves kérdező." Te ezt írtad..ez nem kérdés.
Amúgy a felsorolt szakok közül végeztem egyet (nem fizikus és nem műszaki menedzser).
Ez nem az, aki földtudományt vagy mit végzett?
Volt egy olyan arc is, akik hasonlókról pampogott.
Nem mindegy, melyik szak? Úgyis csak nyafogni jár ide, nehogy még könyörögjetek neki!
Segítség nem kell neki, csak a pampogás.
Nem fogok privátban válaszolni, leírom ide, amit gondolok:
Sok dolgot nem értek veled kapcsolatban.
Például, nem tájékozódtál arról, hogy mennyire piacképes szak? Én tudtam, hogy amire jelentkezem, nem az. El is fogadtam, nem is nyökögtem érte, ott is hagytam végül. Egy kicsit bánom, de nem sajnálom.
Aztán azt sem értem, hogy miért csak a betanított munkában gondolkodsz? Egy csomó helyre csak annyi feltétele van a jelentkezésnek, hogy felsőfokú végzettséged legyen. Pl. irodai munkák. Most ne gyere nekem azzal, hogy jaj oda csak lányok jelentkeznek meg csak lányokat vesznek fel, mert tökre nem igaz.
Továbbá, akkor miért nem gondolkodsz egy teljesen más szakirány elsajátításában? Pl. egy gazdasági vagy informatikai szakkal biztos, hogy munkába tudnál állni. Vagy ott vannak OKJ-s képzések, pl. bér - és TB-ügyintézői vagy mérlegképes könyvelői. Ez mind 2 év.
Vagy ha jó az idegennyelv tudásod, az SSC-k kapkodnak az emberekért, ott is hatalmas hiány van, pont a nyelvoktatás fatális hibái miatt.
Vagy akár egyszerűen csak folytathatod is amit elkezdtél, mehetsz MA-ra, vagy tanárira, mehetsz kutatni.
Látod, legalább 5 alternatívát felsoroltam neked, bár gondolom, mindegyikben lesz kivetnivalód, úgyhogy feleslegesen is koptatom a billentyűzetemet, bár végül is mindegy, mert irodistaként úgysincs más dolgom :-))))
Itt van pár statisztika, hogy mennyi is a munkanélküliség a végzettség függvényében:
Az, hogy a diplomás munkanélküliek jelenős többsége az általad felsoroltak közül kerül ki, az nem jelenti azt, hogy a nagy átlagot nézve igenis megéri diplomát szerezni.
Az, hogy te is ilyen helyre mentél, amire nincs kereslet, az a te döntésed volt, te választottad...
#29: Sokan nem is regisztrálnak álláskeresőként, vagy törlik őket, mert nem vállalják el a közmunkát, így meg sem jelennek a statisztikában.
#28: Ezeken az alternatívákon rágom magam jó ideje, de képtelen vagyok dűlőre jutni, hogy melyik lenne a legjobb megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!