A HR-esek mi alapján választanak ki egy embert az adott pozícióra?
Mérnöki területről van szó. Kb. 2 hónapja vagyok aktív álláskereső és elég sok helyre beadtam már az önéletrajzom (kb. 50 helyre), abból eljutottam kb. 8 interjúra. Eddig 3 helyről kaptam visszajelzést, hogy nem engem választottak, meg kb. 2-ről tudom, hogy nem engem fognak és feltételezem, hogy visszajelezni se fognak (pedig ígérték). Még 3 hely van amiben reménykedem, hogy összejöhet.
Amit még tudni érdemes rólam, hogy az egyetemen a legjobb 10%-ba tartoztam mindig, évközi jegyeim átlaga 4,00, az egyetem minősítése pedig jeles lett, illetve van 8 hónap gyakornoki tapasztalatom is. Angol nyelv középfokon, kommunikációképesen megy.
Mi alapján választ egy HR-es egy pályakezdő esetén?
Rendkívül motivált és elhivatott vagyok, gyorsan tanulok, nem kérek irreálisan magas bért egyik cégnél sem, de valahogy nem jött még össze semmi, kezdek elkeseredni.
Esetleg lehet hátrány a levelezős mérnök Msc álláskereséskor? 1 éve kezdtem, még 1 év hátra van még.
#8 Leírod kérlek, hogy hány év tapasztalattal és milyen szintű nyelvtudással váltottál?
2,5 év nem releváns + 2,5 év releváns tapasztalattal. Angolul dolgoztunk az előző helyemen (is), nem is nagyon voltak magyar kollégáim. Tehát azt hiszem mondhatom, hogy working proficiency
Az interjúkon nem hangzott, hogy kb. hány fő jelentkezett a meghirdetett pozícióra?
Nem. De ilyesminek szvsz nem is kell elhangoznia egy interjú során, semmi köze a jelentkezőnek ahhoz, hogy hányan jelentkeznek egy állásra.
A te esetedben hány hét lefolyása volt a munkahely váltásnak?
jón. közepén jelentkeztem, júl. végén írtam alá. Tehát kb 5 hét.
Reálisnak tartották a bérigényed?
Nem. De ha reálisnak tartják akkor tuti alálőtted. Végül az ajánlathoz képest +15%-ot alkudtam ki. De pályakezdőként ez neked tuti nem opció.
"van 8 hónap gyakornoki tapasztalatom is. Angol nyelv középfokon, kommunikációképesen megy."
Én errefelé keresném a megoldást. Kevés a gyakorlat, és/vagy nem beszéled rendesen az angolt. Ha nem junior pozíciókat pályázol, az is lehet gond, illetve nem derült ki, hogyan pontosan hol keresel munkát. Ennyiből össze kéne tudnod rakni, hogy mi a gond, a gépészmérnök állítólag egész Európában hiányszakma. Csodálom, hogy egyetem alatt, de legkésőbb az államvizsgád után nem kerestek meg valamilyen ajánlattal.
#14 Tudom, hogy nem sok az a 8 hónap gyakornokság, de nem akartam úgy járni, mint a volt csoporttársaim többsége, akik azóta sem fejezték be az egyetemet és belekerültek egy "ördögi körbe". Értem ez alatt, hogy már van aki 2-3 éve gyakornok 60-80ezer Ft-ért havonta és a munka mellett az iskolát nem tudja csinálni rendesen és már 2-3 év csúszásban vannak. Hiába keresnek pénzt, hiába lesz az a CV-ben hogy X helyen volt több évet gyakornok, mert a cégek többsége semmibe nézi a gyakornoki tapasztalatot, a kis pénzt meg amit megkeresnek, az megy vissza a 200 000 Ft-os tandíjba. Nekem ez nagyon nem érte volna meg.
Egyébként ilyen téren is nagy szórást tapasztaltam a cégek között. Leszögezném, hogy csak olyan állásokra jelentkeztem, ahol nem várnak el szakmai tapasztalatot. De így is volt néhány olyan interjúm, ahol elég nagy elvárások voltak szakmai tapasztalatok terén, pedig a hirdetésben nem az állt. De volt olyan cég is, ahol azt mondták, hogy felőlük lehetne nulla tapasztalatom is, ők szívesen megtanítanak mindent amit a gyakorlatban tudni kell. Szóval én úgy érzékelem, hogy a gyakornoki tapasztalat van ahol előny, de a legtöbb helyen nem és így hogy olyan helyekre adtam be pályázatot, ahol nem volt elvárás, így szerintem előnynek kéne lennie ha van, nem pedig hátránynak ha nincs.
Nyelvtudásom az valóban fejlesztésre szorul, elég nagy szókincsem van, nyelvtanom nem a legjobb, de műszaki környezetben tudom használni. Ha egy HR-es bekérdez valami random hülyeséget angolul, akkor van, hogy elgondolkodok, hogy mit mondjak, illetve nem megfelelően fejezem ki magam. A folyékony beszéd még nem megy, néha nem ugrik be azonnal egy szó. De ez nálam pont a középszint kategória, mert nagyjából meg tudom magam értetni angolul és ha nem is folyékonyan beszélek, de kommunikációra alkalmas vagyok. Szóval itt is azt mondanám, hogy előny, ha megy a tárgyalóképes szint, de elvileg nem kéne hogy hátrány legyen, ha csak középszinten megy.
#15 Sajnálom, hogy néhányan lepontoztak, én minden válaszra "hasznos" értékelést adtam kivéve az #1-nek.
Voltam lány létemre 2 helyen műszaki terület(et érintő) állásinterjún - közöm nem volt hozzá, mindkettőre úgy hívtak be, egyiket ismerős, másikat egy HR-es ajánlotta.
1. Mindkét interjú a műszaki profillal bíró cégnél angolul volt az interjú. Én is középfokon beszélem, és hidd el, hogy műszaki területre ez elég. Persze menjen nagyjából folyékonyan(!), ne nyökögj.
Az egyiken egy emberrel volt, az egy olasz volt, velem egy szinten beszélt, de jobban semmiképp. :D
A másikon 3-an voltak, egy magyar, egy szlovák megy egy isten tudja hova valósi ( multi). EZ is végig angolul folyt, bőven elég volt a kommunikációhoz, a szlováknak ráadásul nálam is borzalmasabb akcentusa volt, és hibásan is beszélt ő is.
Ja, HR-esek: Na, erről megint annyit, hogy közvetítőnél pl általában le sem tesztelték a tudásom, csak kérdezték hogy milyen szint. De ha volt is, egyik sem volt jobb középszintnél.. Szóval emiatt ne aggódj. :D Ezt mind saját tapasztalatból írom, legyen önbizalmad, sokan kamuznak is a nyelvtudásukról, de az hamar kiderül.
Ne nyökögj, ennyi a lényeg, az nem baj, ha néha nem jut eszedbe valami és megakadsz egy pillanatra, de ne meditálj rajta, hanem rögtön kezd el máshogy mondani, vagy szinonimával, bármi. A lényeg, hogy nagyjából folyamatosan menjen, akár elvétve apróbb nyelvtani hibák is lehetnek ( a cégeknél is voltak a vezetőknél, interjúztatóknál, ez műszaki területen nem annyira fontos, de a kommunikációképesség viszont igen.)
Bocs ha hosszú lett, de az angolról ennyit. :)
ÉS hajrá, nyomasd csak tovább. Nincs időkorlátod, ne stresszelj, előbb-utóbb össze fog jönni. Legalább gyakorlod az interjúkat is, nálam pl már a könyökömön jött ki, de a végén már a full angol interjúkon sem izgultam egyáltalán ( pedig előtte aztán..).
Csináld tovább, és menni fog az.
2 hónap egyébként pályakezdőként lófütty.. Szóval ne ess pofára, mert ez tapasztalt munkakeresőknél lehet az átlag, pályakezdőként akár fél év is lehet. ( Csak hogyne tedd magasra a lécet.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!