Elítélendő lenne ha 41 sikertelen állásinterjú után prostituáltként kezdenék el dolgozni?
"Annyit mondott rá hogy
"hát különösebben semmi"..."
De ez miért lenne baj? Nem dolgozhatok jól és lelkesen a munkahelyen ha otthon nincs saját projektem?
A többségnek nincs ilyen és mégis jól dolgozik.
Ezen keresztül látják, hogy nem egy robot vagy akit beültetnek a székbe és elvégzi a monoton melót.
Egy programozónak, fejlesztőmérnöknek sokszor kreatívnak kell lenni. Sok helyen alap elvárás, hogy ne kelljen pesztrálni állandóan a vezetődnek, hogy tedd ezt ide, vagy oda, hanem utánamenj a feladatnak és próbáld meg egyedül összeszedni az infókat hozzá a szakirodalomból, netről és effektíven megoldani. Plusz a saját project megmutatja azt is, hogy szenvedélyesen érdekel a terület, legalább az amiben jó vagy. Ez motivációs szempontból nagyon fontos.
...és ezt nem én találtam ki, hanem több cégvezető és csoportvezető mondta el.
Ja és egy interjún ha azt kérdezik, mi érdekel, mi a szenvedélyed, és ráböfögöd hogy "semmi"... akkor azzal mit tud kezdeni? Vegyen fel egy olyan valakit akit láthatóan nem motivál és nem érdekli a munkája. Az biztos, hogy utálni fog bejárni dolgozni is, még ha el is végzi a munkáját rendesen, akkor sem biztos, hogy motivált.
Pl vegyük az én motivációmat és teherbírásomat. Nekem reggel öröm felkelni, mert azt várom, hogy bemehessek dolgozni. Adott egy csomó kreativitást igénylő mérnöki és biológiai probléma, ami amúgy is kimondottan izgat. Szívesen túlórázok, akár ingyen is ottmaradnék, mert tudom hogy baromi érdekes és még hasznos is a dolog amit csinálunk.
Egy ilyen területre engem fognak felvenni, vagy azt aki azt mondja az állásinterjún, hogy nem érdekli és nem a szenvedélye a dolog. Persze hazudni is lehet, hogy ez a szenvedélye, és itt jönnek be a személyes projectek. Az ugyanis eléggé könnyen leellenőrizhető, hiszen nyoma van. Akár eszköz, akár publikáció, akár startup kezdemény akármi... Másképp csak egy üres állítás, hogy tényleg érdekel a terület.
Persze nem minden területen van így... most egy adminisztrátornak vagy könyvelőnek, vagy asszisztensnek nem probléma ha ez a szenvedélye, elég ha precíz és jól bírja a monoton melót.
Egy jogi munkatársnak szerintem már kell lennie valami személyes érdeklődésének, különben ott áll helyette a másik akinek meg csillog a szeme mondjuk a startup jogra, és van is valami amit letett az asztalra ebben.
Ja és még egy tipp... az se túl jó viszont ha a CV-dbe túl sok minden skill-t beleírsz, ráadásul olyat amit nem is ért elsőre az olvasó.
Ezt is egy cégvezető mondta, hogy a másik fontos a kitartás. Ha azt látják, hogy félévente más projectbe kezdtél, akár különböző diplomatémák az egyetemen stb... akkor nem vagy eléggé kitartó. Pl ennél a cégnél dolgozók 50%-a elveszti idővel a motivációját a feladatra, ezért vesznek fel két kezdőt mindig. Az egyiket 100%- hogy kirúgják idővel, mert ráun a feladatra.
Tehát nem baj, hogyha sok terület érdekel, viszont kell egy fő irány ami éveken keresztül átível, ezzel bizonyítva a kitartásodat. Egy terület amiben kimastereled magadat és erre fűzöl fel mondjuk egy BSc, MSc, PhD előmenetelt. Ezzel bizonyítod azt, hogy képes vagy egy hosszútávú fejlődésre is a cégnél, ugyanakkor kitartó is vagy.
"Végülis igy is qrva leszel csak 1 férfi mellett
és még a karriered is beindul.
A tapasztalataim alapján ez a legjobb
megoldás."
Ezek szerint te így csináltad? Gratulálok... és még javaslod másoknak is? :(
Jahh... erről van szó, ez nekem is szemet szúrt... A 25/L.. ha el tud számolni a saját lelkiismeretével, hogy egy idős férfi tömködte bele az lecsoffadt elefántormány hímtagját, miközben egyengette az útját :D
Azért jelent valamit a jellemével kapcsolatban, hogy erre képes volt a fejlebbjutásért... Férfiként én okádnék ettől az tuti. Jobb ha nem is terjesztitek ezt...
"ráböfögöd hogy
"semmi"... akkor azzal mit tud kezdeni?
Vegyen fel egy olyan valakit akit láthatóan
nem motivál és nem érdekli a munkája. Az
biztos, hogy utálni fog bejárni dolgozni is,
még ha el is végzi a munkáját rendesen,
akkor sem biztos, hogy motivált."
Csak hogy ez rossz következtetés. Persze biztos vonzóbb az akinek van valami személyes projekt de ilyen emberből kevés van. A többi sem lesz biztosan rossz.
Én is IT területén mozgok kezdőként kevés tapasztalattal de nem jelent problémát az álláskeresés pedig nincs semmilyen házi projektem és nem is kérdeztek interjún ilyet sehol, viszont tesztelték a képességeim. Ettől függetlenül igenis lelkesedek ha izgalmas, gondolkodtató feladatot kapok és nyilván utána keresek ha szükség van valamire. Ahogy itthon, saját magamnak is teszem ha valami személyes technikai problémám van.
De most csak azért hogy 'legyen valami' nem agyalok saját problémák kitalálásán. Nyilván ha valami személyes problémában segít egy script mondjuk akkor megírom magamnak de ez nem valami nagy projekt.
Persze azt én is tudnám javasolni, hogy ne egy általános "jogász" legyen a kérdező hanem egy jogász aki iszonyatosan jól tudja az üzleti jogot. Vagy más jog ágat. Nem értek hozzá mik vannak. Mindenképpen érdemes egy rész ágba alaposan belemenni. Nem a polihisztorok korát éljük. Aztán lehet keresni olyan céget aki kifejezetten ilyen szakembert keres.
De ettől még nem kell saját projekt.
Nem mondtam, hogy kell, hanem hogy előnyös. Jelenleg 40%-os IT munkaerőhiány mellett nem fognak nagyon szelektálni, felvesznek mindenkit akit kell. Bátyámék 5-en vannak, és 4-en trash munkaerő. Érdektelen, motiválatlan szarok...
...de azért a speckóbb mérnöki területeken már erre nagy igény van. Mondom ezt nem én találtam ki, hanem azok mondták akik sokmilliós céghez felvételiztetnek, vagy CEO-k.
Tehát nem szükséges, csak jól jön... és itt ilyen is beletartozik, hogy összefoglalod egy mondatban a diplomamunkádat (azért az volt ugye mindenképpen), mit értél el, és mit valósítottál meg. CV-ben ez egy plusz pont. Ezért is fontos, hogy ne egy lébecolós szarkamu diplomamunkája legyen az embernek, hanem olyan ami tényleg érdekli, és pár év után is szívesen tekintesz vissza rá, akár tovább is fejleszted.
... és ide jön be a szakmai gyakorlat is később. Tehát ha te elindultál az úton, és dolgozol, az ugyan úgy saját projectnek számít amiben tapasztalatot szereztél.
"Nem a polihisztorok korát éljük."
Ez is kicsit attól függ mi a meló. Vannak ma már egyre több helyen olyan állások, ahol pont ez az elvárás. Egyre jobban összekapcsolódik a biológia, IT és elektronika is.
Egy biotech cégnél kifejezetten vannak ilyen technológia transzfer állások ma már, és ahol én jártam, szinte kivétel nélkül mindenhez kell érteni egy idő után :)
Biológiát helyben felszeded, programozni mindenkinek kell, ehhez még jön pl fizika ha kell.. de egy fizikus ugyan úgy bejárja ezt az utat... biológusokkal már neccesebb, mert nekik nehéz átadni az egyetemi matekot/programozást. Azt nem lehet helyben megtanulni.. de még kutatóorvosként is lassan alapelvárás, hogy tudjál egy scriptet megírni Matlabban. Szóval lehet nem jogon, vagy közgázon, de vannak bizony egyre gyakrabban olyan határterületek, ahol nincs speckó. Sőt még gazdasági, technológia menedzsment ismeretek sem ártanak.
Vannak is erre most már külföldön képzések, IT-biotech menedzsment.
Neee... Ez valami trollkodás, ezt nem akarom elhinni! A PTE-ÁJK a lehető legpiacképesebb jogász diplomát adja Magyarországon. A PTE-ről kikerült jogászok elég könnyen el tudnak helyezkedni. Én is ott végeztem, folytattam posztgrad tanulmányokat, munkám mindig volt, eddig 2x váltottam a 4 év alatt (igaz, diplomám az 2 éve van). Akikkel tartom a kapcsolatot PTE-sekkel, azok mind el tudtak helyezkedni.
Már ne haragudj, de ha egy ilyen diplomával a kezedben nem tudsz elhelyezkedni, akkor veled nagyon nagy probléma van. Nem viccelek, lehet, hogy pszichológushoz kéne elmenned, mert valószínűleg lelki/mentális problémáid lehetnek, amit más ember is észrevehet rajtad. Más okot nem találok. Egy ilyen piacképes diplomával a kezedben ennyire sikertelennek lenni... Biztos benned van a probléma, azt viszont sürgősen ki kell küszöbölni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!