Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi van akkor, ha gyes után...

Mi van akkor, ha gyes után nem fogadom el a számomra felkínált állást?

Figyelt kérdés

Kértem, hogy vegyenek vissza részmunkaidőre, de a munkaadó ebbe nem ment bele, viszont ajánlott 8 órás állást, amit sajnos nem tudok vállalni a gyerek miatt. Ilyenkor hogyan tovább? Nekem kell felmondanom? Vagy a munkaadónak?

Elmondásuk alapján nekem, mert ők tudnának munkát adni, kérjem a szabadság elszámolását, a közös megegyezéssel mondjak fel, felmondási idő nem jár. Én ebbe nem akarok belemenni. Mit tehetek? A felmondási időre járó munkabéremet is szeretném megkapni. Ez lehetséges valahogy?

2016. jan. 14. 15:41
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
32%

Az ilyen kérdések után szoktak kiírni még 2-3-at, hogy miért merészelik megkérdezni a munkaadók interjún, hogy akar-e gyereket a jelölt.

Na, jöhet a piros kéz.

Amúgy ilyenkor jogilag te mondasz fel. Rendes felmondással, minden jár ami ezzel jár (a felmondási idő is)

2016. jan. 14. 16:43
 2/21 A kérdező kommentje:
És szerinted le kell dolgozni a felmondási időt, vagy el fognak tőle tekinteni? 3,5 éve a környékennse jártam, plussz pont azért nem fogom tudni ledolgozni, amiért a 8 órás állást sem tudom vállalni. Ilyenkor mi van?
2016. jan. 14. 16:52
 3/21 anonim ***** válasza:

Ez egy nagyon jo kerdes. En biztosan ledolgoztatnam. De mivel nem fogadod el a pozit nyilvan ezert szeretnenek kozos megegyezest.

Nem tudom mi a megoldas, erre kene egy munkajoghoz erto valaki, hiszen a frlmondasi idot kerheti a ceg de te nem vallalod...

2016. jan. 14. 18:34
 4/21 A kérdező kommentje:

Igen, ezért akar a cég közös megegyezést. Én viszont biztos, hogy nem írom alá, mert így rosszabbul járok. Patthelyzet. Nem tudom kit tudnék erről megkérdezni. Másrészt meg ha le is akarják dolgoztatni, akkor sem tudom miért gondolják, hogy azzal előrébb vannak, ha én bejárok egy hónapig facebookozni az irodába délelőttönként, mert érdemi munkát úgysem tudok végezni.... Egy órakor meg úgyis le kell lépnem minden nap, hogy el tudjam hozni a gyereket az oviból.

Ez egy nagy multi amúgy, ahol irodai munkám volt, de azóta, hogy elmentem annyi minden változott, hogy újra be kéne tanulnom kvázi, így akkorse tudnék dolgozni, ha akarnék. Egy hónapra. Tök hülyeség az egész...

2016. jan. 14. 18:44
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

Mivel az aktuális munkaszerződésedben foglaltaknak Te nem tudsz eleget tenni annak ellenére, hogy a munkáltató biztosítja hozzá a feltételeket, ezért ebben az esetben a felmondás kényszere Nálad van. Ha Te mondasz fel, akkor a felmondási idő a munkáltatót védi, de ha Ő eltekint annak letöltése alól, akkor akár másnap "szabad vagy".

A felmondási idő akkor véd Téged, ha a munkáltató mondd fel Neked. De ha Te ilyen esetben nem tartasz rá igényt, akkor kérheted, hogy X. Y. időpontban szüntesse meg a jogviszonyod.

Közös megegyezés esetén az van, amiben KÖZÖSEN megegyeztek. Ez nem a FELMONDÁS kategória!

Azt kell megértened, hogy most nem Te vagy az irányító helyzetben! A munkaszerződésben leírtakat Te nem teljesíted. Felajánlottad a munkáltatónak, hogy módosítsátok részmunkaidőre, de ő nem értett ezzel egyet, így nem fogadta el, tehát marad az eredeti felállás, ami Neked nem jó, ezért Te vagy kénytelen felmondani a munkaviszonyt.

A munkáltatónak jogilag igaza van, semmi törvénytelenséget nem követett el, és még csak etikailag sem vétett ellened.

Te ebből a szituból nem tudsz jól kijönni...

2016. jan. 14. 19:18
 6/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod!

Tudom, hogy mi a közös megegyezés lényege, azért nem is értettem, hogy miért akarják úgy aláiratni velem a közös megegyezéses papírt, hogy azzal én rosszabbul járok, mint a munkavállalói rendes felmondással. Szerettem ott dolgozni, jó lett volna jó szájízzel eljönni. Írásban nem egyeztettünk amúgy semmiről, csak telefonon.

De akkor szerinted mit tegyek? Én ragaszkodok a felmondási időhöz, de nem tudom letölteni.

Kiveszem a szabimat, ami bent maradt, aztán a végén rendes felmondással eljövök, de hogyan tovább? Nem nem akarok, hanem nem is tudom letölteni, ledolgozni a felmondási időt.

2016. jan. 14. 19:29
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

"miért gondolják, hogy azzal előrébb vannak, ha én bejárok egy hónapig facebookozni az irodába délelőttönként, mert érdemi munkát úgysem tudok végezni.... Egy órakor meg úgyis le kell lépnem minden nap, hogy el tudjam hozni a gyereket az oviból. "

Azért ne is haragudj, de ez nem így működik. Amennyiben a munkaköri kötelezettségeidnek nem teszel eleget abban az esetben azonnal hatállyal felmondják a munkaviszonyodat, nincs felmondási idő és bér sem...

"én rosszabbul járok, mint a munkavállalói rendes felmondással."

Az élet már csak ilyen. Nem csak jogaid vannak, hanem kötelezettségeid is. Ha nem tudod ellátni a feladatodat, mert "1-kor menni kell a gyerekért az oviba" akkor mire fel vársz el egy hónap fizetett semmit? Nem jársz te azért olyan rosszul így sem, lévén a szülés alatt felhalmozott szabijaidat kifizetik.

Nem értem miért kell ilyen kapzsinak lenni. Vedd fel azt a kb. 3 havi fizudat, amit a gyes alatt összeszedtél és lépj le.

2016. jan. 14. 19:36
 8/21 A kérdező kommentje:

A 34 nap szabira gondolsz?

Ez nem kapzsiság, több százezer forintról van szó...

2016. jan. 14. 19:39
 9/21 anonim ***** válasza:

"Tudom, hogy mi a közös megegyezés lényege, azért nem is értettem, hogy miért akarják úgy aláiratni velem a közös megegyezéses papírt, hogy azzal én rosszabbul járok, mint a munkavállalói rendes felmondással."

Miért jársz rosszabbul? Mert nincs felmondási idő? Na de ha nem is tudsz ott dolgozni annyi időben, amit elvárnak, akkor miért kell a felmondási idő? Pont azzal jársz jól ebben az esetben, ha nincs felmondási idő, és rögtön elmehetsz. Tehát miért jársz rosszabbul?

2016. jan. 14. 19:50
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

34 munkanap az majdnem 2 hónap. Ha 1,5 évet voltál akkor kb. ennyi, ha 3-at akkor meg a duplája...

És de, igen, ez színtiszta kapzsiság. Nem elég neked, hogy arra az időre megkapod a fizetett szabadságodat amíg nem is dolgoztál a cégnek (törvény szerint jár, tehát nyilván meg fogod kapni), még szeretnéd megkapni a felmondási időre is a fizetésedet. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha legalább csinálnál valami hasznosat a felmondási idő alatt. De te csak meg akarod kapni, dolgozni eszed ágában sincs.

De nekem még ezzel sem lenne semmi bajom, tartsuk be az MT-t még akkor is baromság és a valóságban a nőket hozza hátrányos helyzetbe.

De te ezt az egészet egy olyan pökhendi és bicskanyitogató stílusban adod elő, mintha neked lenne igazad. Szomorú, hogy nekem kell ezt neked megmondani, de rohadtul nincs igazad. Aztán te leszel a legjobban meglepődve, amikor kötelez a cég a felmondási időre, az első nap kapsz egy írásos figyelmeztetést, mert nem végzed el a munkaszerződésed szerinti kötelezettségeidet, kapsz másnap még egyet, mert munkaidőben hazamentél (bocs, 1-re az oviba ^^) harmadnap meg azonnali hatállyal ki vagy rúgva. Mert tudod a munkaadódnak sem csak kötelességei, hanem jogai is vannak, neked meg kötelességeid. És te épp a kötelességed nem akarod megtartani, a munkaadód meg simán élhet a jogaival...

Szóval hidd el, nagyon is jól járnál egy olyan közös megegyezéssel, hogy a szabid idejére még állományba maradsz, megkapod a teljes béred és az utolsó nap elköszöntök egymástól. Talán akkor a jövőben sem fognak neked keresztbe tenni ha összeakad az utatok. Mert te most xaros 1 hónap fizetésért pont azt kockáztatod, hogyha egy potenciális jövőben főnököd leinformál vagy csak a fülébe jut ez a kis balhé borítékolhatod, hogy nem lesz melód.

2016. jan. 14. 19:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!