Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Munkaidőkeret negyedév letelte...

Munkaidőkeret negyedév letelte előtti módosítása esetén túlóra fizetése kérhető, ha az első két hónap alapján járna?

Figyelt kérdés
Ha a negyedéves munkaidőkeretem az utolsó hónap első napjától heti 15-ről 20-ra változott, az előző két hónapra is vonatkozik visszamenőleg? Sok túlórám lenne ha nem, de ha igen, semennyi túlórapénzt nem kapnék, mert azokban a hónapokban csak a havi 60-at léptem túl, de a 80-at messze nem. Mi az erre az esetre vonatkozó jogi álláspont?

2016. jan. 3. 18:40
 1/2 anonim ***** válasza:

"munkaidőkeretem az utolsó hónap első napjától heti 15-ről 20-ra változott"

Az nem a munkaidőkereted, hanem a heti munkaóráid száma.

"az előző két hónapra is vonatkozik visszamenőleg?"

Nézd meg a szerződésmódosítást, amit aláírtál a heti óraszám változásával kapcsolatban. Mondjuk a visszamenőleges módosítást - szabályosan - kivitelezhetetlennek tartom. Milyen alapon? Visszamenőleg már nem tudsz többet dolgozni. Ráadásul ez egy NAV felé is bejelentendő dolog, azt sem lehet utólag össze-vissza módosítani.

Gondolom az alapbéred is változik, hiszen nem fogsz ingyen dolgozni heti +5 órát. Ezt is megkavarná a visszamenőleges módosítás, hiszen akkor hol a béred a korábbi hónapokra, aminek ugye a kifizetése a következő hónapban esedékes?

Ez nyilván egy fokkal bonyolultabb bérszámfejtési helyzet, de hát épp azért vannak bérszámfejtők, hogy ezt jól kiszámolják neked. A túlórákat (vagyis a 3 havi munkaidőkereten felül végzett munkaórákat) ki kell fizetniük, pótlékokkal együtt.

2016. jan. 3. 21:36
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm, a bérszámfejtő is pontosan ezt mondta ma. És aztán szépen meg is kaptam a járandóságomat. Happy end:)
2016. jan. 5. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!