A vendéglátásban nincs remény korrekt munkahelyet találni?
Cukrászként dolgozom Budapesten. Nagyon szeretem a szakmám, de amióta benne dolgozok, és magamat tarom el, nyilván néznem kell az anyagi oldalát is a dolognak:
-110 ezret kapok kézbe
-6 órás minimálbérben vagyok bejelentve
-egyik héten 5 napot dolgozok ( elvileg 8 órában, de gyakorlatilag addig ameddig kell...) másik héten 3 napot dolgozok 12 órában, de ez is addig tart ameddig munka van...Voltam már éjfélig is
-szabi papíron 20 nap...papíron...szóban abban egyeztünk meg hogy nyáron 5 nap télen leállás van ( dec. 23-án bezárunk és január 3-4 körül nyitunk ki ) a szabit akkor kaptam meg a nyáron amikor a főnök elküldött, és szerencsém volt hogy kifizeti, a tavaly télit is úgy kaptuk meg hogy a főnök asszonyom "kiegészítette" , mert a főnökúr nem akarta odaadni..
-állandóan szivatnak, ha lenne esély hogy hamarabb végezzünk akkor valami árut meg kell várni, hogy megjöjjön ( több órát kell várni ), de volt olyan, amikor a pultos lánnyal kellett ott maradni, mert a főnökék elmentek vásárolni nyaralás előtt, 1 órát mondtak hogy jönnek, de vagy 4 órát vártunk rá
-és még sorolhatnám.....
a legjobban az eszméletlen sok, és ki nem fizetett túlóra zavar...
várom a tapasztalatokat, véleményeket....
Ezért is van sok pálya elhagyó.
Külföldön viszont két kézzel kapnak a szakképzett munkaerőért, rendesen bejelentve és korrektül kifizetve azt amit le is dolgozol. Még ha nem is szereti valaki annyira csinálni. Aki meg szereti, azt hosszútávon is meg tudják becsülni. Telesen más a morál.
A vállalkozás sem egy rossz elgondolás, de a tőkét(forrást) hozzá össze kell tudni jól szervezni.
esetleg kinti tapasztalatot szerezve, néhány év után itthon nyitni egy saját üzletet, esetleg mestervizsgával.
Van egy szakács szakmám,de egy napot nem dolgoztam benne suli után.
Egy patináns 5 csillagos szállodában voltam tanuló,de állandóan kihasználtak minket.
2 jelenléti ívet vezetett a séf,az egyikbe a papíron szereplő adatok voltak,hogy mikor léptél be a konyhára és mikor mentél el. A másikon a valós munkaidő.
A második csak amolyan piszkozati lap volt,azt soha nem látta az adó ellenőr és persze a túlórákat soha nem fizették ki.
Mondják néhányan,hogy "irány külföld",de a vendéglátás egyik országban sem fizet jól.
Amennyit gürcölsz,ahhoz képest az aprópénz.
Nincs hétvége,nincs ünnepnap,semmi.
"állandóan szivatnak,"
Ilyen a vendéglátás. Nálunk szinte mindegyik szakács alkoholista lett az évek során,pont az általad is említett csesztetések miatt,és azért is mert nincs semmi magánéletük,állandóan robotolnak,a családjukat alig látják.
A munkatársaid sokkal jobban fognak ismerni,mint a családod.
Én speciel örülök,hogy nem dolgozom már a vendéglátásban,megundorodtam az egésztől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!