Ingyen túlóra más helyett azért hogy én beteg vagyok helyettem is dolgozzanak? Mennyire korrekt érvelés ez?
A cégnél az a rendszer működik hogy ha valaki beteg a munkáját a többiek végzik el, saját munkaidejükön felül túlórában. Mindezért egy fillért se kapunk, mondván, ha ferike ma beteg a józsi dolgozik helyette is ingyen de ha a józsi lesz beteg, majd a feri fog helyette dolgozni szintén ingyen. Fifti-fifti.
Így a munka is el van végezve és a cégnek mégse kerül semmibe se a kieső dolgozó pótlása. Majd a többiek dolgoznak a beteg helyett ingyen.
Mennyire korrekt a főnök ezen érvelése?
"hogy kinek a helyettese vagy, akkor teljesen korrekt.
Csak az előre elrendelt túlórát kötelesek kifizetni.
Ha a munkaköri leírásodban szereplő munkamennyiséggel nem tudsz végezni munkaidőn belül"
???
Sem nem vagyok senkinek a helyettese erről egy szó sincs a munnkaköri leírásban, sem nem szerepel sehol egy mondat se a napi munkaidőben elvégzendő munkamennyiságről.
Ez irodai meló, itt nem tudni hogy mennyi lesz a napi munka mert ühyfélfüggő.
Na most azt azért nehezen hiszem hogy ha odaöntenek nekem munkaidő vége előtt 10 perccel egy talicskka iratot hogy holnapra kész legyen akkor az nem (kéne) túlórát jelentsen.
Sajnos nem vicceltem, és nem írtam hülyeséget a túlóráról. Olvassatok utána: munka törvénykönyve a túlóra elrendelésének mikéntjei
Óriási visszaélésekre adna lehetőséget, ha a munkavállaló dönthetne, hogy mikor marad "fizetett túlórára", miközben bőven el tudja látni a feladatait normál időben is. Nem a TE konkrét példádra céloztam ezzel!
Viszont ha a helyettesítésről nincs szó a munkaköri leírásodban, akkor nyilván nem vagy köteles elvégezni (a legtöbb helyen tartalmazza a leírás a helyettesítés megoldását, mivel nem minden munkahely olyan, hogy "megvár" a munka. Ahol határidők vannak, ott nem lehet így.)
Illetve nem vagy köteles elvégezni a munkaidő lejárta előtt pár perccel rád zúdított munkát sem.
Persze más kérdés, hogyha olyan a munkaköröd hogy percek alatt találnak másik embert rá, és kell a munka, akkor nagyon nem ugrálhatsz.
"munka törvénykönyve a túlóra elrendelésének mikéntjei
"
Sztem totál felesleges az Mt-vel jönni túlóra kérdésében mert NYILVÁN a túlóra ott kezdődik hogy + pénz.
Vagyis lehet a dolgozó befogni túlórázni de az fel se merülhet hogy ingyen. Legalábbis jogszabály szerint
Felőlem nevezhetsz trollnak, hülyének, a tényeken nem változtat.
Az önkéntes túlóra = sok a munka, nem merek beszólni hogy nem tudom elvégezni munkaidőben, ezért maradok, hogy ki ne rúgjanak NEM túlóra.
A túlórát el kell rendelni.
Az teljesen más dolog hogy korrekt cégnél elvégezhető munkamennyiséget adnak a dolgozónak és ha nem így alakul, akkor "elrendelés" nélkül zokszó nélkül kifizetik a túlmunkát vagy lehetőséget adnak a lecsúsztatásra.
(de megyek, mert hiába nem szeretek írogatni)
Tévedés, mint majd minden állításod!
EBH 1999. 53. A munkavállalónak a rendes munkaidejét meghaladóan a munkáltató által ellenőrzötten és igazoltan teljesített többletmunkaidejét - túlóraengedély hiányában is - túlmunkaidőként kell számításba venni. Önmagában a munkahelyen a munkaidő lejártát követően történt tartózkodás azonban túlmunkavégzés megállapítására nem szolgálhat.
"A túlórát el kell rendelni. "
Hát a mi cégünknél bizony elrendelik. Megmondják, ferike beteg, mehetnél haza 4kor de 7ig maradsz. Ez elrendelés? Igen.
CSak persze fizetni csesznek.
Az Mt. gyakorlati alkalmazásáról van szó.
Igen, ráutaló magatartás is elég elméletben a túlórához. Azaz az, ha tízperccel fél 5 előtt az asztalodra dobja, te pedig a tudtával bent maradsz és elvégzed, az túlóra.
De ha másnap letagadja, nem ismeri el a túlórádat, akkor nem kell fizetnie.
Erre van az az Mt.-ben hogy a rendkívüli munkavégzés elrendelését a munkavállaló követelheti írásban is. Ekkor nem tudja letagadni, ki kell fizetnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!