Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Most komolyan szégyelljem...

Most komolyan szégyelljem magam, amiért bölcsészként jó munkát találtam?

Figyelt kérdés

Az egyetemen két nyelvszakot végeztem (vagyis januárban végzek végleg), leendő bölcsészdiplomámat már sokan sokszor leszólták, kezdve attól, hogy az érettségi előtt is szörnyülködtek, hogy "mi a fenéért akarsz te ilyen semmire se jó szakra menni?"

Most, hogy a végére értem, lesz két nyelvből diplomám (francia, orosz), angolból pedig már gimiben megvolt a felsőfok, az egyetem alatt tovább fejlesztettem saját erőből, pénzből.

Nemrég kezdtem állást keresni, és a 3 nyelvvel nem volt nehéz dolgom, rögtön behívtak több állásinterjúra, az egyik nagy vállalat munkát is ajánlott, elfogadtam. Jó pénzért, pályakezdőhöz képest igencsak jó pénzért.

Akárkinek említem, hogy találtam munkát, csodálkozva kérdezik, hogy "ezzel a diplomával?", a fizetést direkt nem hozom szóba, de persze rákérdeznek, kihúzzák belőlem, és borzasztó látni a hitetlenkedést meg az irigységüket az arcukon.

Egyik barátnőm szavai különösen rosszul estek, neki közgazdász végzettsége van, és hasonló pozícióra pályázott egy másik cégnél, mint amit én most megkaptam. Az én pozícióm is gazdasági jellegű, de ilyen irányú végzettséget nem kértek, csak bármilyen diplomát és nyelveket. De az 5 fordulós kiválasztás során keményen tesztelték azt is, mennyire lennék alkalmas a munkára, gazdasági szövegeket kellett (végig idegen nyelven) kielemezni, problémákra megoldási javaslatot tenni, voltak logikai, matematikai feladatok. Úgy tűnik, bölcsészként is sikerrel vettem az akadályt, de mikor meséltem a közgazdász barátnőmnek, kifakadt, hogy mennyire igazságtalan, hogy őt nem vették fel, és meg "csak úgy" bekerültem a nyelvtudásommal.

Mások nem mondják ki ennyire, de érzem rajtuk, hogy ezt gondolják. Vajon a leendő munkatársaim is így ki fognak nézni, mert csak egy nyelveket tudó bölcsész vagyok? Miért ítélnek el ennyire minden bölcsészt? Tényleg nem értékes, hogy 3 nyelven tudok felsőfokon írni-beszélni?

Néha már úgy érzem, szégyellnem kell magam amiatt, hogy jó állást kaptam, már inkább meg sem említem senkinek....

2015. dec. 18. 10:46
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
94%

engem mennyien kiröhögtek, mikor magyar-francia szakra mentem...

Most utazgatok, és egy multi vezetőit tanítom magyarra, akik ide jönnek dolgozni. Mellette tolmácsolok két nyelven nekik, fordítom a katalógusaikat, stb. Több, mint jól meg vagyok fizetve.

2015. dec. 18. 18:18
 12/22 anonim ***** válasza:
70%

De nagy itt a baj és az irigység...

Kérdező, a nyelvszakokat, pláne a dupla nyelvszakokat egy kalap alá venni a "bölcsészekkel" eléggé merész. Való igaz, hogy a BTK-hoz tartoznak a nyelvszakok, de a munkaerőpiaci értékük, főleg, ha Magyarországon kevesek által beszélt világnyelvről van szó (orosz, francia, arab, talán kínai) - mint a példa is mutatja - felér egy pénzügyi, vagy közgáz, de akár egy mérnöki diplomáéval.

Programozni, vagy könyvelni könnyebb megtanulni, mint oroszul.

Gratula, és innentől kezdve csak rajtad múlik, mit hozol ki a lehetőségeidből.

Személyes tapasztalataim szerint egyébként a multikat jobban izgalomba hozza egy Sun, MCSE, Juniper, IBM Domino, akármilyen certificate, mint egy magyar infós diploma.

Hogy mondjuk egy Prince-ről, 6σ-ról ne is beszéljünk.

2015. dec. 18. 19:20
 13/22 anonim ***** válasza:
82%

Ha beszélsz 2 nyelven felsőfokon, senkit nem fog érdekelni, hogy van-e belőle diplomád.

Nekem közgáz diplomám van, kint éltem Angliában 2évig, és csináltam egy szakmait spanyolból még az egyetemen.

Igen, jó állásom van, nem panaszkodom a fizetésemre sem. Viszont mellettem egy olyan pályakezdő kislány ül, aki 2 nyelvű olasz-magyar (ezért nyilván nem sokat kellett güriznie, apukát nem ő fogta meg) valamint megtanult itthon angolul egy középfokon. Kb. bruttó 30.000 ft van a kettőnk fizetése között, na ez viszont szerintem is pofátlanság.

A felvételire meg ne legyél annyira büszke, nem azért vettek fel, hanem a nyelvtudás miatt.

Élő példa, Pesten voltam AC-n, csak az angolt kérték, meg pénzügyes tapasztalatot, több száz jelentkező, természetesen. 1 napos kiválasztás, bizottság előtt kellett mérleget elemezni, angolul telefonon beszélni, stb. Szerintem nagyon penge voltam, de a csoportban szinte mindenki. Utána kaptam egy értékelést, miszerint nem vesznek fel, mert nem vagyok elég magabiztos. Röhej.

Következő állásinterjú, AC szintén, spanyolul beszélő közgazdászt keres IT cég. Az AC-n csak IT-s feladatok voltak, volt, amikor üres lapot adtam be. Felvettek. Na, ennyit a felvételiről. Én voltam az egyetlen spanyolos jelentkező. Tök mindegy, hogy mit csináltam volna. 2 nap múlva felhívtak, hogy mikor kezdek.

2015. dec. 18. 22:10
 14/22 anonim ***** válasza:
72%
Ja,kimaradt, az olasz lánynak nincs diplomája, 18 éves, csak érettségije van.
2015. dec. 18. 22:57
 15/22 anonim ***** válasza:
71%
Ilyen sztorikat én is tudok mondani, diploma nélkül, tök jó fizuért dolgozó, 1-2 nyelvet beszélő emberekről. Hidd el, ha azt mondod, hogy egy fia diplomád nincs, csak beszélsz oroszul és franciául (na meg magyarul), akkor tiéd a meló.
2015. dec. 19. 00:13
 16/22 anonim ***** válasza:
71%
Az én nyelvszakot végzett bölcsész ismerőseim is jól keresnek multiknál. Dr ugyanennyit keresnének diploma nélkül is, ott a nyelvtudás az elvárás, nem a papír.
2015. dec. 19. 13:23
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon ügyes vagy! Én csak gratulálni tudok! :)
2016. jan. 2. 22:20
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

"Hogyha csak angolul beszélnél, valószinű, hogy te is az átlagos bölcsészekhez tartoznál akik a mekiben dolgoznak."

Angol fordító vagyok, nettó 350 meg szokott lenni vállalkozóként...

2016. jan. 20. 03:17
 19/22 anonim ***** válasza:
100%
"Csakhogy 3 évig gürizhetsz otthon is nyelvtanulással, nem feltétlenül kell ahhoz egyetemre járni. De úgy is fel lehet fogni, hogy te 3 éves nyelviskolába jártál..." - hogy te mekkora sötét vagy! Próbálj már meg légyszíves akkor egy orosz regényt magyarra lefordítani nyelviskolával, légyszíves! A világ könyvei, regényei mégis hogy jutnának el hozzánk igényesen magyarra lefordítva? Azokat mind a diplomás fordítókkal fordíttatják, csak szólok. Nekem is van felsőfokúm angolból, németből, mégsem tudnám hiba nèlkül lefordítani a Harry Pottert (sem), mert vannak olyan különleges kifejezések, amiknek a helyes magyar kifejezéséhe több ismeret kell, mint egy felsőfokú nyelvvizsga.
2016. febr. 7. 15:00
 20/22 anonim ***** válasza:
51%
Nem kell szégyellni
2016. szept. 18. 02:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!