Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért van az, hogy sok szegény...

TamásTóth kérdése:

Miért van az, hogy sok szegény ember nem érti meg, hogy lehetne jobb is a sorsa, ha tanulna/képezné magát esetleg költözne?

Figyelt kérdés

Kérdésemet, igazából az élmunkanélküli felhasználó ihlette (akit a legtöbben csak séf fiúként ismertek). Ő egy burgerforgató volt Ausztriában és most pedig segélyekből él.

Nem értem, hogy miért nem érti azt az összefüggést, hogy tanulás/képesítés/képzések ---> jobb fizetés/megbecsülés/anyagi körülmények. Egyszerüen nem tudom felfogni, hogy miért hibáztatja a rendszert, a tőkéseket, a kormányt, amikor meg lenne neki is a jobb élethez a lehetősége ha tenne érte.

Nem tudom felfogni, hogy miért jobb úgy élnie, hogy azt hiszi, hogy mindenki más tehet arról, hogy neki rossz és csak ő nem.

Nem értem miért nem kérdezi meg magát, hogy "Megtettem vajon mindent, hogy jobb életem legyen? Egyértelmüen a válasz nem lenne, de gondolom ezt nem akarja beismerni, mert akkor rájönne, hogy csak ő tehet arról ,hogy egy semnmihez nem értő ember, aki ráadásul az alkoholizmus közelében áll már. Ugyanakkor ezen lehetne változtatni, ha akarna. Azt nem értem, hogy miért nem akar változtatni az életén és jobb irányba terelni

2015. okt. 22. 09:49
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
76%
Még mindig nem értem... Most sajnálni kéne azt, akinek van egy ingatlana? Vagy mi? Nem kötelező eladni... Lehet menni úgy is albérletbe, hogy van egy ingatlanod. Max. sajnálod, hogy kifizetted.
2015. okt. 22. 18:29
 22/33 anonim ***** válasza:
90%
Valahogy csak meg lehet oldani. Miért vesznek fel fiatalabbakat szívesebben? Ezt sosem értettem. A fiatalok előbb váltanak munkahelyet, ha nem tetszik nekik. Sokszor előfordul, hogy megváltoznak a családi körülményeik, költözés, gyerek...stb. Egy 46 éves nőnél vagy férfinál nincs ilyen kockázat. Egy fiatal sem fog maradni 10 évnél tovább egy helyen, ők gyakrabban váltanak. Én előbb vennék fel idősebb munkavállalót, mint fiatalt.
2015. okt. 22. 19:24
 23/33 anonim ***** válasza:
48%
22.-s csak sajnos nem te vagy a hr-s. És ők teljesen máshogy gondolkodnak,már ha gondolkodnak egyáltalán.
2015. okt. 22. 19:42
 24/33 anonim ***** válasza:
55%
Én is gondolkodtam HR-es munkákban, de a HR-esek annyira sablonosak sajnos. Amit megtanultak, azt alkalmazzák a gyakorlatban, és nem veszik figyelembe, hogy az emberek többsége vagy mond valamit gyorsan azokra a kérdésekre, hogy mik az erősségei, gyengeségei, vagy előre kitalált dolgokat osztanak meg velük. Meg amikor belekérdeznek olyan dolgokba, hogy mi az ember hobbija...stb. Ha ennyire kíváncsiak a magánéletre, akkor ne egy munkahelyi környezetben beszélgessenek az emberekkel, hanem vigyék el őket mondjuk kávézni, wellness-ezni, és garantáltan jobban megismerik a leendő munkavállalót, mint pár sablonos kérdéssel. Én jobban szeretem, mikor a főnök interjúztat, mert akkor nem kell végigszenvedni ezeket a hülye kérdéseket. Ráadásul én nem is vagyok szimpi a HR-eseknek, mert szebb vagyok náluk.:D Ezek után csoda, hogy van munkám (mondjuk ott nem HR-es interjúztatott).
2015. okt. 22. 22:17
 25/33 anonim ***** válasza:
75%

Választ ugyan a kérdésemre nem kaptam, de lepontozást igen.

Ahogy olvasom panaszkodásra van idő. Mindenesetre sok sikert mindenkinek. :-)

" Kifogás ezer van, eredmény csak egy."

2015. okt. 23. 11:15
 26/33 anonim ***** válasza:
76%

Kérdező. érdekes, hogy azzal jössz, hogy ha tanulna, akkor vihetné valamire. DE! Mi van azokkal az emberekkel, akik gyerekkorukban tanulásra veszélyeztettetek voltak, mert pl. diszleiás v. diszfáziás. Nekik gyerekkorukban az írás, olvasás elsajátítása is igen nehéz feladat és nem azért mert lusták v. épp nem akarom tanulni, hanem idegrendszeri betegség miatt. Hangsúlyozom, nem értelmi fogyatékosokról írok, hanem teljesen normál intelligenciájú emberekről, akik nehezen tanulnak önhibájukon kívűl. Ők pl. idegen nyelvet nem is nagyon tudnak elsajátítani, általában az iskolában is hivatalosan fel vannak mentve. De, lehet belölük, bugerforgató, a te szavaiddal élve. Bár ez is érdekes, mert itt leszólják ezeket az embereket, de gondolom a többség szívesen üldögél a gyorséttermekben és elfogyassza azt, amit ezek az emberek csináltak. Szerintem elég sokan sírnának és káromkodnának, ha pl. a meki v. Burger King kimenne az országból, mert nem lenne alkalmazottjuk, mert még fősuli alatt se mennének dolgozni hozzájuk az emberek. Én ismerek olyan fiatal srácot, aki diszlexiás és csak annyira vitte, hogy őrködjön egy telephelyen és segédmunkás legyen, de azt becsülettel csinálja, nem késik a munkahelyről, bevállalja a plusz munkát és nem panaszkodik. Pedig még csak 22 éves. Hiába szeretett volna leérettségizni és informatikusnak tanulni, egyszerűen a részképességei nem tették neki lehetővé ezt.

Én úgy gondolom Kérdező, hogy te igen kevés élettapasztalattal rendelkezel még és igen szűk a látóköröd. Igen tanulni, tanulni, de.... ki fogja megcsinálni az autód, ha elromlik és te a közgáz végzettségeddel vajmi keveset konyítasz hozzá! Vagy éppen milyen jó, hogy vannak olyan vállalkozók, akik segédmunkásokkal felépítik a házad, amit megrendelsz. Ha nem lennének, neked kellene mindent csinálni. A szakmunka becsülendő, a burgerforgató is elvileg a vendéglátó szakma egy részét képezi nem? Én azt vettem észre, hogy azért pörögnek rendesen, ami nem kis koncentrációt igényel. Én magyar-történelem szakra jártam, de mit értem vele, ha épp csőtörés van. De jó, hogy ilyenkor ki tudok hívni egy vízvezeték szerelőt, mert úgy gondolta, neki elég ez a szakma.

Ugyanakkor, ne felejtsük el, hogy Magyarországon a szakmunka igen alulfizetett, ez tényleg kevés. Ez a bruttó 122 ezer igen sovány bér, valahol bruttó 300 ezer körül kellene járni már a bérminimumnak. De, még egy diplomás tanár sem kap ennyit. Szóval, van mire panaszkodni, csak felesleges, ebben az országban.

2015. okt. 23. 16:37
 27/33 anonim ***** válasza:
87%

Az egész hibás feltételezés abból indul ki, hogy aki tanult és okos az sokat fog keresni, aki meg hatökör az nem.

Nos, az életben nem ilyen feketék-fehérek a dolgok. Ki ne látott volna már hatökör igazgatót (br. többmillás fizetéssel, mert épp vkinek a vkije), vagy hatökör politikust (netán az ország gázszerelőjét), aki pikkpakk meggazdagodott, mert jó kapcsolatai vannak, jókor volt jó helyen. Elmondanám, h rokoni körben van akademikus (valóban okos) ismerősöm, aki nettó 150et visz haza,mint tudományos főmunkatárs. És van olyan hr-es igazgatónő ismerősöm (27 éves), aki sz.pja a multicég vezetőjét és br 2milliót keres és ezért került oda, de buta, ostoba r.banc!

2015. okt. 24. 10:27
 28/33 A kérdező kommentje:

#26-os:

"Mi van azokkal az emberekkel, akik gyerekkorukban tanulásra veszélyeztettetek voltak, mert pl. diszleiás v. diszfáziás. Nekik gyerekkorukban az írás, olvasás elsajátítása is igen nehéz feladat és nem azért mert lusták v. épp nem akarom tanulni, hanem idegrendszeri betegség miatt. Hangsúlyozom, nem értelmi fogyatékosokról írok, hanem teljesen normál intelligenciájú emberekről, akik nehezen tanulnak önhibájukon kívűl. Ők pl. idegen nyelvet nem is nagyon tudnak elsajátítani, általában az iskolában is hivatalosan fel vannak mentve. De, lehet belölük, bugerforgató, a te szavaiddal élve."

Aki bizonyos idegrendszeri/született betegsége miatt nem képes tanulni, azzal nincs semmi gond, nyilván megérthető és társadalmilag segíteni kéne öket. A kérdésem inkább a nagy átlag felé irányult, és valljuk be, hogy a szegény emberek többsége nem betegség miatt nem tudott tanulni.

"Bár ez is érdekes, mert itt leszólják ezeket az embereket, de gondolom a többség szívesen üldögél a gyorséttermekben és elfogyassza azt, amit ezek az emberek csináltak. Szerintem elég sokan sírnának és káromkodnának, ha pl. a meki v. Burger King kimenne az országból, mert nem lenne alkalmazottjuk, mert még fősuli alatt se mennének dolgozni hozzájuk az emberek."

Egyrészt a burger king/meki egyre inkább a gépesítés felé megy, lesz majd idő, amikor már nem kell nekik emberi munka a kasszákhoz/burgerforgatáshoz. Másrészt idényleges munka nem szégyen sehol, nem nézem le a munkát, akár a mekiben/burger kingben dolgozik valaki. Amit nem értek, hogy ha valaki teljesen "normális" ember (nincs semmilyen betegsége, ami gátolná és a lehetőségek nyitottak elötte) az miért akar egy életen ét a mekiben burgert forgatni. Sőt még ez is érthető, ha valaki egész életében ezt akarja csinálni. Ami nem érthető az igazából az, hogy miért sír akkor, hogy minden országban csak minimálbért keres ezzel a munkával, amikor szaktudás nem kell hozzá.

"Én ismerek olyan fiatal srácot, aki diszlexiás és csak annyira vitte, hogy őrködjön egy telephelyen és segédmunkás legyen, de azt becsülettel csinálja, nem késik a munkahelyről, bevállalja a plusz munkát és nem panaszkodik. Pedig még csak 22 éves. Hiába szeretett volna leérettségizni és informatikusnak tanulni, egyszerűen a részképességei nem tették neki lehetővé ezt. "

Mint említettem a valamilyen betegséggel rendelkező embereknél ez teljesen normális. De én a nagy átlagra céloztam a kérdésemben.

"Én úgy gondolom Kérdező, hogy te igen kevés élettapasztalattal rendelkezel még és igen szűk a látóköröd. Igen tanulni, tanulni, de.... ki fogja megcsinálni az autód, ha elromlik és te a közgáz végzettségeddel vajmi keveset konyítasz hozzá! Vagy éppen milyen jó, hogy vannak olyan vállalkozók, akik segédmunkásokkal felépítik a házad, amit megrendelsz. Ha nem lennének, neked kellene mindent csinálni. A szakmunka becsülendő, a burgerforgató is elvileg a vendéglátó szakma egy részét képezi nem? Én azt vettem észre, hogy azért pörögnek rendesen, ami nem kis koncentrációt igényel. Én magyar-történelem szakra jártam, de mit értem vele, ha épp csőtörés van. De jó, hogy ilyenkor ki tudok hívni egy vízvezeték szerelőt, mert úgy gondolta, neki elég ez a szakma. "

A látókörös kommentedre nem reagálnék, mert nem hiszem, hogy a "sértegetésnek" része kéne lennie egy beszélgetésnek. A szakmunkásokra egyáltalán nem értettem az irásomat, itt félreértettél. Kellenek a jó szakmunkások legyen az autószerelő, ács, lakatos. Én a betanított munkásokra értettem a kérdésemet, akiknek a munkáját egy pár óra alatt el lehet sajátitani. Mint már korábban említettem, ezzel sincs, a kérdésem kifejezetten arra utal, aki tudna többet csinálni, de nem akar, és nem fogadja el, hogy betanított munkával a világon mindenhol minimálbért fog keresni.

"Ugyanakkor, ne felejtsük el, hogy Magyarországon a szakmunka igen alulfizetett, ez tényleg kevés. Ez a bruttó 122 ezer igen sovány bér, valahol bruttó 300 ezer körül kellene járni már a bérminimumnak. De, még egy diplomás tanár sem kap ennyit. Szóval, van mire panaszkodni, csak felesleges, ebben az országban."

A tanárok valóban nem keresnek jól sajsno. De nagyon sok szakmunkás jól keres. És jó szakmunkások is kellenek mindig.

2015. okt. 26. 09:38
 29/33 anonim ***** válasza:
85%
Összeszerelő üzemben dolgoztam és a munkavállalók 70%-a betanított munkás volt. A betanított munkások 1%-a volt az aki úgymond szellemileg fogyatékos. A többségük tanulatlan fiatal igénytelen, céltalan ember volt. Gyár, munkásszálló, kávé, cigi, sör, telefon, net, tv körül telt a napjuk. A fizetés előtt egy héttel volt aki éhezett közülük, fizetés után pedig habzsi-dőzsi pár napig. Ez egy olyan réteg akiknek megfelel ez az életmód. Kb. százból egy fő járt valamilyen tanfolyamra pedig szinte mindenki 20-30-35 éves volt.
2015. okt. 26. 10:01
 30/33 anonim ***** válasza:
57%

"Kérdésemet, igazából az élmunkanélküli felhasználó ihlette (akit a legtöbben csak séf fiúként ismertek). Ő egy burgerforgató volt Ausztriában és most pedig segélyekből él."

Híres vagyok, már kérdéseket írnak ki rólam :D

2015. okt. 27. 21:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!