Érdemes kimenni USA-ba?
Nem hinném, hogy a FedEx intézne neki zöldkártyát, amikor sofőrnek simán találnak helyi hülyét.
Egyébként meg mi értelme lenne gépészmérnökként FedEx sofőrként dolgozni?
sofőrként persze hogy nem minimálbért keres.
de te azt írtaed hogy az éttermekben is 3000 dollárt lehet keresni, ez nevetséges.
Közben én is nyomoztam, több kollégám megkérdeztem ezekről a dolgokról, ők a 11-12 dolláros átlagbért említették. Az egyikük azt mondta, ha nekem az az életpályám, hogy cafeterián dolgozzak akkor azt meg fogom kapni, nagyjából 12 dollár/óra, a lánya ennyivel kezdte. A másik egy nagyobb volumenű étteremben dolgozik pincérként 3600 dollárért. Sajnos többé kevésbé igaza van annak, aki ezt mondta, hogy nem lesz könnyű dolgom, ha mérnökként akarnék dolgozni, sem pedig, hogy korlátlan ideig maradhassak.
Sajnos nekem kell olyan itthoni céget intéznem, ami beprotekcióz egy jó céghez, de ez meg ritka.
az a nevetséges hogy 2015 van, 20 éve van internet, 25 éve nincs már fal
és az átlagmagyar még mindig azt hiszi hogy az USAban mindenki dőzsöl.
Latom megy itt a felreinformalas ezerrel.
Nem tudom megallni,hogy ne szoljak bele, mert rengeteg zagyvasag hangzott el.
Nem reszletezem mik a h.lyesegek, inkabb azt irom mik egyeznek a valosaggal.
uscis.gov a legfontosabb oldal, ahol feketen/feheren leirjak mik a modjai annak, hogy az ember az USAban tanuljon, dolgozzon, eljen. Ezek NEM ugyanazt jelentik es kulonbozo modon lehet ezeket elerni.
Kerdezo, gondolom teged a tanulas nem erint. Akkor marad a munka, vagy az itt eles.
Az USAban kulfoldikent dolgozni lehet legalisan vagy illegalisan. Termeszetesen illegalisoknak fele annyi joga van mint a legalis munkasnak, de sajat boromon tapasztaltam, amig kb. 2 evig illegaliskent eltem/dolgoztam az USAban hogy NEM lehetetlen es az allam sem kopott fel, de volt segitsegem.
Legalisan csakis munkavizummal (vagy zoldkartyaval) lehet dolgozni. Egy ceg peldaul leszerzodtet teged, hogy gyere ki, dolgozz nekik x evig, aztan menj haza. Ebben az esetben kernek neked egy work visa-t. Nem te kered, hanem ok kerik neked.
Kijossz, dolgozol, x ev utan vagy hosszabbitasz vagy hazamesz.
Ha a ceg akarja, kervenyezheti neked a zoldkartyat arra hivatkozva, hogy remek munkaero vagy es azt akarjak, hogy orokre itt maradj es dolgozz nekik. Ebben az esetben ha megkapod a zoldkartyat itt maradsz es elsz vidaman. Par ev mulva (mint zoldkartyas) kervenyezheted az allampolgarsagot es amerikai leszel es visszajarhatsz a GYIKra osztani az eszt...;)
Ha ESTAval erkezel az orszagba csak 90 napig maradhatsz es utana az orszagot el kell hagynod. Ha nem teszed illegalis leszel es kiutasitanak az orszagbol. Nem fognak a cimedre kimenni es bilincsbe verve kitoloncolni, de ha hazamesz ide valoszinu tobbet soha nem engednek vissza.
ESTAval erkezettek NEM kerhetnek statuszmodositast. Vagyis egy ESTAs nem kerhet tanulo vagy munkavizumot. Ahhoz el kell hagyni az orszagot.
Az egyetlen mod hogy ESTAs statuszmodositast kerjen (orszagelhagyas nelkul), ha meghazasodott egy amerikaival es az amerikai hazastars beadja neki a zoldkartya kerelmet. Itt sem te kered, hanem neked kerik.
Te kitalalod, hogy mernokkent ki akarsz jonni dolgozni. Ezt csak ugy tudod megtenni, hogy meg otthon keresel egy ceget akik vallaljak a sponsoralasodat. Meg otthonrol elintezik a work visat.
Ha ESTAval kijossz nem fogsz tudni mernokkent elhelyezkedni mert ESTAval TILOS dolgozni. Nem fogsz ceget talalni aki hajlando kockaztatni az uzletet azzal, hogy teged alkalmaz.
Egy no-name etterem talan konnyebben kockaztat, hogy illegalis mosogatokat alkalmaz, de a lebukas itt is teljes bezarassal jar. Egy komoly mernoki ceg ilyet nem kockaztat.
Minden ember mas, mindenki mashogy intezi itt az eletet, de valamiben mindenki egyezik: igy vagy ugy, de az uscis altal ajanlott utat jarjak. Senki nem talalta meg fel a spanyol viaszt; vagy ugy csinalod ahogy az uscis mondja, vagy nem csinalod es illegalis maradsz es soha nem tudsz teljes eletet elni itt, ahol a kerites neha kolbaszbol van!
Ha tapasztalatokat akarsz akkor menj a visajourney oldalra es ne a GYIKra ahol a valaszolok 80%a meg csak latogatoba sem jart az USAban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!