Mekkora fizetést nem pofátlanság kérni egy értékesítői állásnál?
Kérdezõ levele:
Az üzenet szövege:
a helyzet a 0.655-el az, hogy az
edigitalnál nem így számolnak.
bruttóban kell megadni hogy
mennyit kérsz, így ebben az a
csel, hogy nem tudod mivel is
számolnak - emiatt nem tudhatod
hogy mennyi megy a zsebedbe
(nettó). Már leadtam a bérigényt,
jóváhagyták, viszont mondok
valamit, 53%-al számolnak (nettó
x 1.53 = bruttó). Azért mondtam
az elején is, hogy ez változik.. és
ez nem véletlenül van így. üdv.
Micsoda csel! Vagy inkabb a kerdezo butuska...
Rájöttem hogy hol a baj: fonákosan értelmezi a nettó-bruttó és az adókulcs fogalmát.
Az ő kérdése:
1) Mennyit kell rátenni a nettóra hogy megkapjuk a bruttót?
Beosztja a bruttót a nettóval, kijön hogy 1.53. Ebből levon 1-et, kijön neki hogy +53% és ezt nevezi az adókulcsnak.
Holott a rendes kérdés:
2) Mennyit kell levonni a bruttóból hogy megkapjuk a nettót?
Beosztja a nettót a bruttóval, kijön hogy 0.655. Ha ebből is levonna 1-et, akkor látná hogy az eredmény -34.5%. Tehát a bruttóból le kell vonni annak a 34.5%-át hogy megkapjuk a nettót. A fizetendő adó mértéke 34.5%.
De ő ezt soha nem fogja megérteni, mert fonákosan csinálja, mindenkinek bizonyítani fogja, hogy nem-nem, az adó mértéke nem 34.5%, hanem 53%!
A csoki bruttó ára 100 Ft, a nettó ára pedig 73 Ft. Tehát az ÁFA mértéke 100 / 73 = 1.37 => 37% lenne? Nem. Az ÁFA mennyisége (100 - 73) = 27 Ft, azaz 27 / 100 = 0.27 => 27%!
Soha nem fogja megérteni, mert az ő érvrendszerében az első megközelítés a helyes. Nem tudja összekötni a két módszert, nem látja köztük a kapcsolatot, teljesen különálló dologként kezeli a kettőt, nem látja a levezetést a kettő között.
Természetesen nem szégyen, ha valamit nem tudsz és megkérdezed. A probléma ezekkel a megnyilvánulásokkal van:
"emberek, basszátok meg"
"rohadtul nem értettétek a kérdést"
"Én tökéletesen tettem fel a kérdést [...], viszont ha ennyi logikátok nincs akkor az elég sajnálatos.."
"Extreme Digital értékesítői munkát vállalnék, csak nem igazán vagyok tisztában az értékével. Bruttóban kérik, hogy adjam meg a bérigényt, viszont nagyon filózom, hogy mégis mennyi lenne a reális összeg amit bemondhatnék. Én úgy gondoltam, hogy minimum 130-150 nettó jöjjön ki. Szerintetek?"
EZ volt a kérdés. Ti meg elkezdtek offolni, ami egyébként benne van a szabályzatban.
Így szól:
"Milyen szabályokat kell betartanom a válaszíráskor?
-Ha választ írsz, tartsd be a következőket:
Ne OFFolj! Azaz ne írj olyat a válaszba, aminek nincs köze a kérdéshez!...."
"Kedves válaszok" ... na igen, ezt inkább hagyjuk. Részemről a vita le van zárva, ti viszont nyugodtan kibeszélhettek még évekig, ha úgy érzitek jól magatokat.
Üdv.
" A csoki bruttó ára 100 Ft, a nettó
ára pedig 73 Ft. Tehát az ÁFA
mértéke 100 / 73 = 1.37 => 37%
lenne? Nem. "
De. Akkor az bizony 37% ÁFA lenne.
Ebbe sajnos szörnyen belebuktál. Ne akard a kérdezõt kioktatni ha ennyire nem megy a matek.
(ÁFA számolás a nettobol indul ki, netto 73 forintos csoki az 73 x 1,27 = ~93 forint.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!