Elhinnétek ha azt mondanám hogy munkaerő közvetítésen dolgozom és rengeteg olyan diplomást sőt doktort tudok akik a legaljább minimálbéres melókat végzik és örülnek hogy ez is van?
Összevesztem egy ismerősömmel hazugnak nevezett. Egy munkaerő közvetítőnél vagyok mezei irodista én tartom nyilván kit hova küldünk ki és a kiküldöttek személyi anyagát is látom.
Kíváncsi vagyok valóban hihetetlen –e a sztorim.
Ha bejön valaki felvesszük az adatait bekérjük a végzettségét igazoló bizonyítványokat. Csak egyszerű fizikai munka vagy betanított munkára küldünk embert. Idénymunkák takarítás pakolás dobozolás gyári szalag ami képzettséget nem igényel. A biztonsági őr a maga OKJ követelményével a csúcs nálunk. A fizetések minimálbéresek 90%-ban.
Az ismerősöm azért nevezett hazugnak mert arról beszéltem neki, hogy egyre több a diplomás több diplomás embert a jelentkezők közt sőt még phd doktor is akad.
Ő azt mondta nem létezik hogy X diplomával phd-val valaki elmenjen szart lapátolni minimálbérért.
Én meg azt mondtam neki hogy épp a minap közvetítettem ki egy 2 diplomás embert (államig- külker diploma nem bölcsész) egy szórakozóhelyre takarító asszisztensnek (figyelünk? Nem takarítónak! Hanem tak asszisztensnek! Magyarul WC pucolónak). Kérdeztem tőle elfogadja-e a melót mert nem épp az ő képzettségéhez mérhető. Elfogadta. Azt mondta több mint egy éve nincs munkája jó bármi. És megy wc-t pucolni két diploméval.
Ez csak egy sztori még van ezer ilyen.
Mesélhetem a phd végzettségű doktort akinek le kellett tenni a vagyonőr OKJ-t hogy mehessen minimálbérért őrködni.
Na csak azt kérdem, ezek a sztorik mennyire hihetőek?
Azt hogy hogy jut el egy több egyetemet végzett valaki a WC pucolásig ne tőlem kérdezzétek.
"Itt senki nem képes megérteni hogy nem lehet mindenki kocka?"
De lehet.
És áruld el hozzád hasonló barmok melyik bokorban teremnek? Melyik kukát kell kikotorni melyik avart felszedni hogy ilyen baromra leljek?
De lehet.
"Inkább azt nem képesek megérteni, hogy ha van 15 hely ahol 400 a nettó, akkor ha van 270 munkanélküli az odamegfelelő végzettséggel, akkor mindegy, hogy a 270-ből 200 teper mint az állat és nem lusta és stb. akkor se fogják mindet felvenni, csak tizenötöt a maradék 255 meg mehet haza, vagy utcát seperni vagy máshova 90 ezer nettóért mondjuk."
Ennek se füle se farka amit mondasz. Ha összesen 15 munkahely van és azt a munkát 200 munkanélküli el tudná látni ugyanolyan jól akkor tudod mennyi lesz a bérük? Hát nem 400, elhiheted!
Ez nem úgy működik, hogy vannak a 400 ezres fizetésű munkahelyek és sorban töltik fel ezeket a helyeket aztán aki lemarad, kimarad... Te komolyan igy képzeled el?
63 ne haragudj, de mit nem értesz ezen? Nyilvánvaló, hogy minden területen vannak nagyon jól fizetett pozíciók, de az általános az, hogy ezekből van a kevés, a többiben meg kap a paraszt annyit, amennyit muszáj, aztán törölje meg szeme-száját. Ugyanazzal a végzettséggel, csak más megyében, vagy akár ugyanabban a városban, csak másik cégnél. (Konkrét példa tőlem, itt ebben a városban egy közepes külföldi tulajdonú vállalkozásnál ugyanazzal a végzettséggel egy bizonyos pozícióban adtak 300 nettót, három utcányira a "multinál" meg ugyanarra a pozícióra, ugyanazzal a végzettséggel kínáltak 140-et)
Ezért hiába jönnek ide a hozzád hasonló idióták ötletekkel, hogy me' mé' nem kisfäszom tudja milyen iskolát végzett el, akkor szarrá keresné magát. Igen. Lehet. Vagy nem. Páran mindenesetre biztos, de a többit ez nem fogja vigasztalni, ha az összes zsíros hely fel van töltve, neki meg csak az átlagos, vagy az átlag alatti maradt. Tök mindegy milyen iskolát végez, ha nincs annyi menő vastag pozíció nyitva, mint ahányan melót keresnek márpedig általában nincs.
Marhasagot hordasz itt össze. Az nem jellemzõ, hogy olyan munkaert 300-400-at fizetnek amiért túljelentkezés van. Találtál egy ilyet? Bravo. De hidd el nem igy mukodik a vilag általában. Ha valami munkara ezrek állnak sorba és mindenki el tudja végezni akkor minimálbér közeli fizu várható.
Tanulni igenis megéri. Ha nem a te városodban akkor máshol veszi hasznát aki tanul.
Nem mondtam egy szóval sem, hogy nem éri meg tanulni. És nem feltétlen ezrek állnak sorban egy helyre, de ha többen, mint ahány hely van, akkor bizony mindegy mit végeztek, lesz akinek nem jut már állás.
Nézzél már vissza bäszd ki, itt folyton az megy, hogy miért nem villamosmérnök mindenki, mert akkor majd szarrá keresik magukat mindenki más meg forduljon fel, megérdemli, hogy nincs neki munkája, vagy nem keres százezreket, bezzeg a mérnök!! Egy az, hogy nem mind, mert ez helytől és cégtől függ, kettő meg, hogy ez csak addig van így, míg bizonyos helyeken hiány van belőlük. Utána rohadtul nem.
Egyébként az én munkámat nem tudja mindenki elvégezni, főleg nem végzettség nélkül, műszaki területen dolgozok, mindenhol hiányszakmaként és kifejezetten átlagon felüli fizetéssel járó helyként van feltüntetve, holott úgy kell kikukázni egy 200-300-as pozíciót még egy dinamikusan fejlődő megyeszékhelyen is a többi a 140-150 ezrével még örülhet is, mert sokan 90-100 ezerért csinálják. Tapasztalattal, jó helyről való papírral.
De persze a nettó háromszázzal én is beírhatnám, hogy há mé nem végzed el ezt, te gyökér, aztán akkor te is 300 ezret kapsz majd! Csak hogy tisztában vagyok vele, hogy rohadtul nem igaz ez így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!