Elhinnétek ha azt mondanám hogy munkaerő közvetítésen dolgozom és rengeteg olyan diplomást sőt doktort tudok akik a legaljább minimálbéres melókat végzik és örülnek hogy ez is van?
Összevesztem egy ismerősömmel hazugnak nevezett. Egy munkaerő közvetítőnél vagyok mezei irodista én tartom nyilván kit hova küldünk ki és a kiküldöttek személyi anyagát is látom.
Kíváncsi vagyok valóban hihetetlen –e a sztorim.
Ha bejön valaki felvesszük az adatait bekérjük a végzettségét igazoló bizonyítványokat. Csak egyszerű fizikai munka vagy betanított munkára küldünk embert. Idénymunkák takarítás pakolás dobozolás gyári szalag ami képzettséget nem igényel. A biztonsági őr a maga OKJ követelményével a csúcs nálunk. A fizetések minimálbéresek 90%-ban.
Az ismerősöm azért nevezett hazugnak mert arról beszéltem neki, hogy egyre több a diplomás több diplomás embert a jelentkezők közt sőt még phd doktor is akad.
Ő azt mondta nem létezik hogy X diplomával phd-val valaki elmenjen szart lapátolni minimálbérért.
Én meg azt mondtam neki hogy épp a minap közvetítettem ki egy 2 diplomás embert (államig- külker diploma nem bölcsész) egy szórakozóhelyre takarító asszisztensnek (figyelünk? Nem takarítónak! Hanem tak asszisztensnek! Magyarul WC pucolónak). Kérdeztem tőle elfogadja-e a melót mert nem épp az ő képzettségéhez mérhető. Elfogadta. Azt mondta több mint egy éve nincs munkája jó bármi. És megy wc-t pucolni két diploméval.
Ez csak egy sztori még van ezer ilyen.
Mesélhetem a phd végzettségű doktort akinek le kellett tenni a vagyonőr OKJ-t hogy mehessen minimálbérért őrködni.
Na csak azt kérdem, ezek a sztorik mennyire hihetőek?
Azt hogy hogy jut el egy több egyetemet végzett valaki a WC pucolásig ne tőlem kérdezzétek.
"Profession oldala tele van jobbnal jobb állásokkal"
Igen, vannak fent jó állások, például ez:
Na, szerinted hány "diplomás doktor úr" felel meg a kritériumoknak?
Ezt nem fogja fel a sok marha, hogy hiába megy el a zsékáefre, mert a békáefre, meg a Zeltére szabadbőccsészetre, meg a jó édes anyjába valami kamu képzésre, utána sz*rt fog pucolni...
Én simán elhiszem. A mai magyar felsőoktatás 60%-át büfészakok és/vagy primitív, 0 színvonalú noname főiskolák adják.
Másrészt pedig a képzésben résztvevők és a munkaerőpiaci igények között semmi kapcsolat nincs. Például évek óta az egyik legnépszerűbb szak a komm.-média (ha jól rémlik, évente több ezer végzős), holott egy ekkora országban jó ha évente 10-20-ra van szükség...
És még döbbenetesebb lenne a kép, ha megnéznénk, hogy egyáltalán hány büfészakosnak sikerült szakmán belül elhelyezkednie, mert rengeteg olyan van, hogy például egy szlavisztikást az húz ki a pácból, hogy van 2 idegen nyelvből felsőfokú nyelvtudása.
A PhD-hez se tudok mit hozzáfűzni. Még a pénzesebb egyetemeken is gyalázatosak a kutatók/tanársegédek fizetései (és a PhD ösztöndíjról nem is szóltam, amit talán most fognak 100ezerről 150ezerre emelni). Jómagam is belekezdtem a nappali PhD-ba, de 1 év után inkább a "rendes" diplomámmal helyezkedtem el, mert így 3x annyit lehet keresni...
Humán területen pedig a PhD tényleg nem sokat ér. Ha nem kap egyetemi állást (amire kicsi az esély), akkor gyakorlatilag kitörölheti vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!