Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Elhiszi azt valaki hogy a...

Benyovszky Oszkár kérdése:

Elhiszi azt valaki hogy a pedagógusok, tanárok fizetése kevés?

Figyelt kérdés
Mert szerintem meg pofátlanul sok, de mindegyik úgy tesz mintha a minimumon tengődne.

2013. júl. 10. 14:29
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/74 anonim ***** válasza:
13%
Hát én sem értem, hogy mire fel kapnak most béremelést! Lehet, hogy tanultak 5 évet az egyetemen, de az is biztos hogy a tudományhoz a többségük sötét! Miért kapnak ugyanannyi, vagy több fizetést, mint egy fiatal kutató, aki 1000x nagyobb szakmai tudással rendelkezik, és többet is dolgozik! Azért valljuk be, tanárnak lenni nem nagy kunszt, bemész a suliba reggel 8-ra, bent vagy 6 esetleg 7 órát (ha vállalsz faktot, akkor +1 óra), persze közben lyukasórák, amikor oda mész ahova akarsz. Hazamész, kijavítod a pár dolgozatot (szánalmas, hogy egyes tanárok képesek 2 hétig ülni 20 szaros röpdolgozaton, egyetemen meg max 1 hét alatt kijavítják 100 ember vizsgáját!!).
2013. júl. 10. 16:14
 12/74 anonim ***** válasza:
39%
Az egészségügyi dolgozók, orvosok meg le vannak tojva magasról, pedig ők vállalják az igazán nagy áldozatokat, nem a tanárok.
2013. júl. 10. 16:16
 13/74 anonim ***** válasza:
92%

Miért is hazugság a közalkalmazotti bértábla? Mert ok, hogy régebben míg jutott rá, néha akadt cafeteria meg év végi pár ezer Ft prémium, de ma már nincs, miközben a bértábla összegei 6 évre be lettek fagyasztva, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag egy ugyanannyi évet ledolgozott tanár fizetése nominálisan ugyanannyi, mint egy 6 évvel társának a fizetése, miközben évi 5-6% infláció volt. Egy kezdő tanár ma 128 ezer bruttót keres, ami 83 nettó, ha nincs gyereke, az átlag pedig olyan 160 bruttó körül van. 128 ezer bruttó kezdőfizetésért nem érdemes elvégezni az egyetemet, azt gyári munkásként is el lehet érni.

Nekem főiskolai végzettségem van csak, és végzés után első munkába álláskor konkrétan kétszeresét kaptam készhez, mint egy kezdő tanár, csak úgy összehasonlításképpen mondom.

Az orvosok is nagyon keveset keresnek, de szembeállítani a kettőt a kormány érdeke csupán, amolyan oszd meg és uralkodj módszer.

2013. júl. 10. 16:32
 14/74 anonim ***** válasza:
75%
kézhez
2013. júl. 10. 16:33
 15/74 anonim ***** válasza:
81%

11:

Ha egy tanár komolyan veszi, akkor igenis időbe telik a javítás, az óráira felkészülés és esetleg még versenyekre is felkészít diákokat, tehát messze nem csak annyi, amennyit leírsz. Persze tény, hogy 80%-uk alkalmatlan és lusta, de ez többek között pont azért van, mert az alacsony bérezés miatt a jobbaknak nem pálya ez a szakma.

A kutatók között meg ugyanúgy rengeteg a balfácán, aki a versenyszférában semmire nem menne, ezért maradt az egyetemen, meg ugyanúgy vannak jó kutatók is.

2013. júl. 10. 16:36
 16/74 anonim ***** válasza:
34%

Nem mondom, hogy hülyére keresik magukat, de azért túlzás az a siránkozás, amit leműveltek.

Mikor anno bejött, hogy emelik a kötelező óraszámot, akkor milyen felháborodás volt már. És még akkor is ilyen huszon órákról volt szó! Más minimum 40 órát rostokol a munkahelyén és ugyanúgy cipeli haza a munkáját utána!

És akkor jönnek ilyenekkel, hogy de nekik készülni kell, meg tök tudja. Mit készül? Van egy vagy két tantárgya, én is tanítottam, bár nem iskolában, hanem a munkahelyen, de alapjaiban ugyanaz volt a lényeg, amit én tanultam az egyetemen azt kellett átadnom egy rakás embernek - akiknek nagy része teljesen alkalmatlan volt ráadásul - azért, hogy aztán hatékonyabban végezzék a munkájukat és felfogják mit miért és hogyan csinálunk. Az első év "rossz" de utána X éven keresztül tkppen ugyanazt kell tanítani, nem is kitalálni kell, még tankönyv is rendelkezésre áll, meg elvileg ezt tanulta X évig az egyetemen.

Ennyi erővel minden más szakmának is készülni kell. Meg a dolgozatok javítása, a sok-sok órás görnyedés felette. Ez is olyan.... Hagyjuk már. Biztos mindenki állt a tanári asztal mellett, míg átnézte és kijavította a dolgozatát vagy látta, ahogy ez megtörténik. Amint belerázódott a teljes dolgozatot szinte gyorsolvasással javítja, látja a kulcsszavakat, összefüggéseket, a reálos képleteseknek nevetséges kisiskolás feladatok vannak a papíron, amiken már ránézésre látja, hogy jó-e, főleg, mikor a a nyolc-tizedik van a kezében. És akkor mondja a diák, hogy el se olvassa. Hát neki már nem is kell ott meditálni rajta hosszú ideig, mert látja.

Ugyanez ment az egyetemen is, a szóbelin sokszor "futólag" átnézték a kidolgozást, és már mondták, hogy van-e értelme egyáltalán belekezdeni. Egy tanárnak ebben gyakorlata van, gyorsan megy.

Nehogy elhiggye már bárki, hogy senyvednek órákat a papírok halmai között. Főleg, hogy miközben az egyik osztály ír, addig javítja a másikét, nem is otthon.

Ráadásul a tanár hatékonyságát, alkalmasságát sehogy se mérik. Semmit se tudunk róla. Valahogy elvégzi az egyetemet, felveszik dolgozni, aztán ott is marad, kb. akkor hajítják ki, ha már molesztál valakit vagy ilyesmi, de amúgy nyugodtan darálhatja évekig a kötelező évszámokat, meg adhatja ki, hogy jövő órára a 70-75 oldal, tesztes dolgozat a jövő héten. A, B, C, D válasz, villámsebességű javítás. De ha erre is lusta, még dolgozat füzetek is vannak megoldó kulccsal, össze se kell állítani.

A kedvenceim még az "óraadók", akik vannak olyan hülyék is, hogy leírják, hogy milyen rossz nekik, mert mint óraadók nettó 55 ezret kapnak. Jaaa, hát adhat órát két helyen is, miközben a harmadik helyen meg rendesen dolgozik, nem csak óraadó tanár. Egy óraadó maximum(!) heti(!) 10(!) órát van ott! Akkor HAVI 40-44 óráért kapott NETTÓ 55 ezret és SÍR??????

És akkor most béremelést kapnak és a szakszervezetesnek meg van pofája azt nyilatkozni, hogy nem elégedett, meg mé' nem egyben, meg 20-30 ezer az semmi stb. Bäzki, én lehet azt mondanám, hogy na elmégy te a kvä anyukádba, akkor ennyit se kaptok. Persze az is lehet, hogy nem a többség véleményét reprezentálja.

2013. júl. 10. 19:18
 17/74 anonim ***** válasza:
43%
Tökéletesen egyetértek az utolsó válaszolóval.
2013. júl. 10. 19:23
 18/74 anonim ***** válasza:
82%

"szánalmas, hogy egyes tanárok képesek 2 hétig ülni 20 szaros röpdolgozaton, egyetemen meg max 1 hét alatt kijavítják 100 ember vizsgáját!!"

Cirka 300 fős évfolyam négy oldalas zárt helyi dolgozatát reggel tízig írtuk, délután ötkor már a rendszerben voltak a jegyek. Nem csak kijavítva voltak. Már felvitték az online rendszerbe. És nem a feldobom és ami az asztalon marad legendás módszerrel javították, hanem nagyon korrektül.

2013. júl. 10. 20:41
 19/74 anonim ***** válasza:
35%

Egyébként a kérdező havi ötszáz ezre az túlzás, de való igaz, hogy a jól helyezkedő tanárnak van annyi túlórája, hogy valójában az bele se fér a napba. Hogy hogy van mégis annyi, az egy érdekes kérdés.

De a nagy átlagot sem kell úgy sajnálni, mint ahogy sajnáltatják magukat.

2013. júl. 10. 20:43
 20/74 anonim válasza:
79%
Nagyon jó ismerősöm 40 éve tanít, 4 szakja van, rengeteg túlórát vállal, és így havi 190 nettót keres...ennyit az 500ezerről :) úgy bírom, hogy sokan azt se tudják mit beszélnek, de annyira okosnak hiszik magukat.
2013. júl. 10. 22:10
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!