Büfészakos hallgatónak munkaügyi központban tanácsadás?
Naiv voltam, meg nem is tudok választani. Mentem egy szakra kb. nincs jobb ötletem alapon. Amúgy valamennyire tetszik is, meg a szakmát fontosnak tartom.
Csakhogy Magyarországon nincs ilyen szakma, csak túlképzés rá.
Elsőéves vagyok.
Arra gondoltam, a kerületi munkaügyi központban kérhetnék tanácsadást.
Érdemes-e elvégezni, ha igen, kettesekkel és tanuljak nyelvet, kettesekkel és OKJ-t végezzek, vagy ötösökkel és TDK-val, szakkolival, hátha úgy azért lesz esélyem...
Minden percemet elvesztegetettnek érzem, amíg nem tudom, hogy ennek a szaknak van-e egy pici értelme is.
Attól még nem büfészak, hogy relatíve kevesen tudnak benne elhelyezkedni. Általában minden gyárnak (főleg multik) kell alkalmaznia környezetvédelmist. Ezt a munkakört általában 1 fő tölti be, a vállalat méretétől függetlenül. Ergo nem lehetetle elhelyezkedni, ha valaki nagyon akar, és valaki nagyon jó benne.
A TDK meg a szakkoli semmire sem jók, a munkaerőpiacon senkit nem érdekel. Tudod mi érdekli őket? Az, hogy ismered az idevágó jogszabályokat, a környezetvédelmi (ISO) standard-eket, és el tudod látni a feladatodat úgy, hogy a céget ne vágják meg a hatóságok milliókra, mert nem úgy tárolta a veszélyes hulladékot, ahogy kellett volna. Nálunk jól keres a környezetvédelmis munkatárs, pedig nincs is neki szakirányú diplomája, csak beletanult!!!!
Nincs is szakirányú diplomája, csak beletanult - na pont ez az. Erre a pozícióra mehet bárki. És ha valakit megérint a téma, megy is. Sok végzettséggel könnyebb is, mint az én leendőmmel.
Vállalat méretétől függően egy - na pont ez a másik "na pont ez az"! Évi 1.000-2.000 új ilyen szakember sehova se kell!!!
Lehet, hogy nem számít a szakkoli meg ilyenek (bár akkor nem tudom, mi számít...)
De nagyon sokan elvégzik ezt a szakot, vagy hasonló ilyen mindenbe belekóstol, semmihez se ért típusút. Itt tényleg mindegy, melyik ilyenre gondolunk.
Aztán úgy érzik, hogy mindenből kicsit tanultak, de semmihez se értenek, semmi használható tudásuk sincs, csak elpazarolt 3,5 évük.
Arra gondolok, hogy az ilyen szakmákat könnyebb megszeretni, ha közelebb kerülsz hozzájuk, és nemcsak az iskolapadból nézed végig. Többet tanulsz, többet kutatsz, stb. Ezért gondoltam a TDK-ra meg ilyenekre.
De ha munkaerőpiacilag semmi értelme, akkor lehet átmegyek a BME-re, és nem foglalkozom vele, hogy megszeretem-e, csak jó nevű helyről legyen a papír.
Szerintetek menjek át?
Csak előtte segítség kell.
Legalábbis átlátni a dolgokat.
Eddig is elég dolgot tettem feleslegesen, a következő 3-4 évemben már nem akarok hibákat véteni.
Az internet ott segíthetne, hogy az emberek leírják egymásnak a tapasztalataikat, segítenek.
Nem akarok bunkó lenni, de ha nem akarsz segíteni, inkább ne is írj.
Ha azt tanulja valaki, amit szeret, attól még nem tud abban elhelyezkedni.
Amúgy semmit se szeretek. :D
Illetve de, de semmit se annyira.
Akkor a szakkoliról mondjak le?
Október közepe óta.
Egyéb okok miatt volt olyan H.LYE, hogy nem adtam be a jelentkezésemet.
Most kb. minden percemet elvesztegetettnek érzem, amit az iskola jegyének szentelek.
Nem tudom, mit érne meg csinálni, hogyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!