Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Büfészakos hallgatónak munkaüg...

Büfészakos hallgatónak munkaügyi központban tanácsadás?

Figyelt kérdés

Naiv voltam, meg nem is tudok választani. Mentem egy szakra kb. nincs jobb ötletem alapon. Amúgy valamennyire tetszik is, meg a szakmát fontosnak tartom.

Csakhogy Magyarországon nincs ilyen szakma, csak túlképzés rá.

Elsőéves vagyok.

Arra gondoltam, a kerületi munkaügyi központban kérhetnék tanácsadást.

Érdemes-e elvégezni, ha igen, kettesekkel és tanuljak nyelvet, kettesekkel és OKJ-t végezzek, vagy ötösökkel és TDK-val, szakkolival, hátha úgy azért lesz esélyem...

Minden percemet elvesztegetettnek érzem, amíg nem tudom, hogy ennek a szaknak van-e egy pici értelme is.

2013. ápr. 16. 18:27
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
Szóval, akkor mi mondjuk meg hogy egy piacképtelen szakon érdemes e tovább tanulni? Úgy hogy még a szakot sem tudjuk? Amúgy most te fél év után tudod hogy tdkzni és szakkolizni fogsz? Én az első félévem után megdöbbentem hogy csak ennyi. Aztán az összes többiben szívtam mint a torkosborz. Ha úgy érzed hogy nincs értelme akkor hagyd ott és felvételizz újra és kész. Ennyi. Vagy csináld meg. Én úgy vagyok vele, ha már csinálom csinálom rendesen, mert ha egy büfészakon is de 2-essel végig küszködöd, annak nincs értelme. Csak elfecsérelt idő. A környezetvédelmis, de mégse szakos vagyok. ha te nem írod le a szakod én sem írom le az enyémet. Kicsit tágabb. És nem büfészak. Sokan dobálóznak ezzel ész nélkül pedig néha a büfészakokból egy kis kiegészítéssel irtó jó munkákat ki lehet hozni. Pl. mikor én választottam, ezzel a szakkal a hallgatók 70-80 százaléka pár hónapon belül elhelyezkedett. Most meg nem. De most semmivel sem lehet. Gépészmérnököket is hallottam már munkanélküliként és vegyészeket is, pedig állítólag ezek is keresettek. Ennyit erről. A jó tanulóknak jó eséllyel lesz munkájuk a legtöbb szakról, míg a partiarcoknak nem biztos. Bár nekik vannak a legjobb kapcsolataik.
2013. ápr. 17. 18:11
 22/42 anonim ***** válasza:
Ha piacképtelen és nem szereted hagyd ott, azért ne maradj, mert itt majd tudsz TDK-ni stb. Ha szereted a szakot, érdekel amit ott tanítanak, ne hagyd ott.
2013. ápr. 17. 21:27
 23/42 anonim ***** válasza:

Hát, jól beleválasztottál, ha nem hogy nem érdekel, de még tudtad is, hogy felesleges.

Mindig azt mondom, hogy valamit vagy csinálj 100 %-osan, vagy sehogy. Te meg kb. 40%-on pislákolsz. Miért égeted ki magad?

Még nem vagy elkésve attól, hogy válts, ha valóban úgy látod jónak.

Annak idején én olyan helyre adtam be,amit SZERETTEM VOLNA tanulni, ami érdekelt és amit világ életemben csinálni akartam, nem pedig találomra beírogattam mindenfélét a jelentkezési lapra. Csak 3 helyet jelöltem meg, s az mind hasonló volt, ráadásul egyazon intézményben.

Annak idején nem gondoltam, hogy amiért annyit küzdök, tanulok, dolgozok, majd nem tudok mit kezdeni.

Tehát hiába mondod, hogy "engedtessék meg", nem fogják s erről nem te tehetsz. De arról már igen, ha felismered, hogy ez nem jó választás és helyette mást tanulsz. Esetleg olyat, ami érdekel is meg hasznos is.

Én sem néztem le soha egyetlen más munkát sem, mégis rosszul éreztem magam, amikor 3 diplomával egy irodában ücsörgök és olyan munkát végzek, amihez elegendő az érettségi, sőt néha még a józan paraszti ész is. De ez van, ezt kell szeretni, örülök, hogy egyáltalán van munkám. Az már más kérdés, hogy sokkal jobban örülnék, ha a hivatásomban tudnék megint elhelyezkedni. De ami késik nem múlik, s egyelőre megfelel így ez az állapot.

De te is tehetsz olyan dolgot, amitől jobban érzed magad, s még hasznos is:

- önkéntes munka/misszió - külföldön

- ingyen tanítás, bevásárlás, felvigyázás, felolvasás

- keress egy céget vagy alapítványt, s jelentkezz gyakornoknak (még ingyen is akár)

Ezek fölöslegesnek tűnhetnek, viszont több szempontból előnyösek:

- egyrészt jót teszel, s lelkiekben sokkal többet kapsz általa, mint amennyit te adsz. De nyilván itt az adáson van a hangsúly

- tapasztalatot szerzel

- az önéletrajodban is jól mutat

A munkaügyi központban érdemes kérdezősködni, bár annyian vannak, hogy nem igen fog leülni veled senki trécselni.

Inkább egy pályaválasztási tanácsadót keress fel.

Sok sikert!

2013. ápr. 17. 22:53
 24/42 A kérdező kommentje:

Akkor nem érdemes TDK-zni, szakkolizni?

Nekem olyan kevésnek tűnik, hogy ha valaki csak az órai kötelező anyagot tanulja meg... Szerintem kell a pluszmunka.

Inkább az a kérdéses, a munkáltató értékeli-e.

Ennyire lejön, hogy nem is túlzottan érdekel?

Az a baj, bármit tanulhatok, az nem fog érdekelni.

Sok dolog érdekel, de csak bizonyos ideig, bizonyos része a dolognak.

2013. ápr. 18. 17:51
 25/42 anonim ***** válasza:
Szarból nem lehet várat építeni!
2013. ápr. 18. 18:12
 26/42 A kérdező kommentje:

Én is környezetvédelmis vagyok, csak ez a szak nem tágabb. :/

Azt látom, hogy amit ez el tud végezni, azt egy más végzettségű ember is, sőt, amaz jobban is, mert nem ilyen mindenbe belekóstolt, de semmihez se ért típusú.

2013. ápr. 18. 18:20
 27/42 anonim ***** válasza:
A környezetvédelmi szakos vagyok. Nekem erre azt mondta az egyik tanárom, hogy oké, hogy a lényegét megtanuljuk, de ha kikerülünk munkába úgyis tanulunk még egy csomót mert ez semmi. Amúgy ha nem érdekel akkor hagyd. Az első félév után én sem voltam biztos benne hogy jól választottam. Most már így hogy a kezemben van a diplomám úgy érzem, jól tettem hogy erre a szakra jöttem. Szerettem. Bár lehet nagyon nehéz lesz vele munkát találni, de bízom benne hogy sikerül. Több csoporttársam is van, akik már elhelyezkedtek. Amúgy nem környezetmérnök vagyok. Arról manapság azt mondják hogy az egyetlen műszakis szak, amivel nem lehet mit kezdeni, pedig pár éve még lehetett. Első félévben én is TDK-zni akartam és hasonlók. Aztán nem lett belőle semmi. Amúgy sem volt jó témám. Nem hátrány egy TDK 1 hely de azt nehéz megcsípni. A többiek pedig a futottak kategória. A szakkoli az jó. Vagy jó helyre kell gyakorlatra menni vagy szakdogát írni. Nekem sajnos nem jött össze ez. Ha viszont nem érdekel, még átmehetsz más hasonló szakra is akár. Nézz körbe, hátha találsz jobbat ha ez nem.
2013. ápr. 18. 19:06
 28/42 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy nincs jobb ötletem és semmi nem érdekel ilyen szinten. Valamit meg kell szeretnem, ennyi.

Hát, ha környezetvédelmis de tágabb, abból gondoltam, hogy nem környezetmérnök.

Környezettudomány vagy biomérnök? Bár utóbbi nem lehet, azzal tuti munkahely. Pedig erről az jut eszembe mindig.

2013. ápr. 18. 19:15
 29/42 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy önmagában az, hogy ezt, a jelen sulimban jó eredménnyel elvégzem, nem jelent semmit. Még nehezebben fogom bírni a szakképzettséget nem igénylő munkát. :D
2013. ápr. 18. 19:16
 30/42 A kérdező kommentje:

Amúgy pl. az energetikai mérnöki tetszene. De fogalmazzunk úgy, hogy nem elég a szorgalom, hogy azt elvégezd.

Ráadásul emelt matek kell, magas a ponthatár, és mire jelentkeznék, elment négy félévem. 4+7 csúszás nélkül 11, ugyan belefér, de csúszással már nem...

2013. ápr. 18. 19:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!