Büfészakos hallgatónak munkaügyi központban tanácsadás?
Naiv voltam, meg nem is tudok választani. Mentem egy szakra kb. nincs jobb ötletem alapon. Amúgy valamennyire tetszik is, meg a szakmát fontosnak tartom.
Csakhogy Magyarországon nincs ilyen szakma, csak túlképzés rá.
Elsőéves vagyok.
Arra gondoltam, a kerületi munkaügyi központban kérhetnék tanácsadást.
Érdemes-e elvégezni, ha igen, kettesekkel és tanuljak nyelvet, kettesekkel és OKJ-t végezzek, vagy ötösökkel és TDK-val, szakkolival, hátha úgy azért lesz esélyem...
Minden percemet elvesztegetettnek érzem, amíg nem tudom, hogy ennek a szaknak van-e egy pici értelme is.
"Miből gondolod, hogy irodában fogsz dolgozni és nem betanított szalagmunkásként? :) "
Pont ez az. :D Még a legpozitívabbat vázoltam. :D
Mi az a majdnem környezetvédelmis? :D Biztos nem biomérnök, mert az végülis az, de őértük kapkodnak.
Egyébként a környezet-tel kezdődő szakok kegyetlenek, minimum szüneteltetendők. Semmi baj velük alapjáraton - külföldön. :D
Köszönöm a válaszokat, a lényeg megvolt, ne menjek a munkaügyibe.
Miért kell a konkrét szak? Nem szívesen írnám le. :S
Úgy érzem, egy kaptafa mind.
Amúgy civil szervezetből ismernek egy-ketten, meg a leendő szakmámban - ugyan más végzettséggel - dolgozók közül is.
Nem tudom, ez kapcsolati tőke-e.
Gondolom adott esetben tudnak segíteni. Csak nem tudom, ez a fajta ismeretség mit számít.
Nem nehéz szak nem nehéz intézményben, és szorgalmas vagyok. Így a jegyekkel nem lesz gond.
Bár kiríni nem fogok szerintem, mert úgy tudom, a felsőbbévesek jól teljesítenek.
Elsőévesek közül sok lusta, aki nem, az még parázik és emiatt leblokkol, vagy nem jött még vele. Itt még könnyű elsők között lenni. Aztán belejönnek azok is, akik az elején paráznak, és lenyomnak.
De a jó eredmény meglesz.
Ha úgy döntök, hogy maradok és lelkiismeretesen csinálom, akkor szinte biztos, hogy ősszel kiválasztok egy TDK-témát is magamnak.
Csak nem tudom, nem tudom, megéri-e, megéri-e.
Hát nem tudom...
Azért egy büfészakon is kell tanulni, csak ha tanulsz, akkor nem a kettes lesz meg, hanem 4-es, 5-ös.
6. héttől kezdve heti 2-3, esetleg 4 zh, akkor ezen felül természetesen beadandók. Sok jegyzőkönyv, minden hétre kell, és pepecselős, mert sok tanár kézzel írtat vár el (mondjuk nem bánom), mondván, hogy ha másoljuk egymásról, legalább körmöljük le. Persze szépen akarod csinálni, akkor már megy vele az idő.
Ráadásul van tantárgy, amit ha utolsó két délutánra hagysz, nem biztos, hogy megérted az anyagot, és esetleg meglesz a kettes. Ha hétről hétre foglalkozol vele 1-másfél órát (ami nem sok önmagában), akkor viszont a négyesre hajtasz minimum.
Szóval azért 1,5-2 esetleg 3 óra tanulás megvan majdnem minden napon.
Szerintem ez nem sok, és van időm ide beülni - oda beülni - kirándulni stb-stb.
Viszont egy másik szakkal együtt, főleg azt levelezőn...
Főleg duplán fogyó félévekkel...
A harmadik amúgy is fizetős...
Szóval így már...
Attól könnyebb, hogy zh-n alacsonyabb ponthatártól engednek át, sok a pontgyűjtős zh, tehát kettőből kell meglegyen. És nincs halál mennyiségű anyag, csak simán sok. :D És kevésszer szívatnak direktbe.
De a jó jegyért itt is tanulni kell.
Visszatérve arra, hogy mit csináljak... Minden lehetőség mellett és ellen sok érv van.
Talán a legjobb lenne kettesekkel elvégezni, nyelvet tanulni ezerrel, és esetleg valami OKJ-t is végezni. Vannak hétvégiek, meg vannak rövidek is, szóval.
Csak az a gond, hogy én olyan típus vagyok, hogy ami a dolgom, azt rendesen elvégzem. Így nem engedné a lelkiismeretem kettesekkel elvégezni. Ráadásul ezzel, meg az egész szak elhanyagolásával eldobnám magamtól a reményt, hogy szakmában elhelyezkedjek.
A levelezős oktatás hétvégén van + tavaszi/téli szünetben. Mondjuk amikor még én jártam, nem volt fizetős, de én is csak diákhitellel tudtam végigvinni.
Alternatív lehetőség: tanári szakpár. Nyilván ehhez iskolát kellene váltanod, de így 4 év alatt 2 diplomát is megszerezhetnél. Itt is vigyázni kell a szakválasztással, nem föci-bioszra gondolok, inkább közgáz-informatikára.
Valaki nem azért tanul keményen vagy nem, mert azt nézik-e.
Amúgy szerintem azt is nézik.
Még mindig mindegy, hogy milyen szakra járok.
Kiröhögni akarsz, felismerni akarsz vagy mi?
Szóval egy piacképtelen szakon megéri TDKzni szakkolizni és becsületesen elvégezni?
Vagy le kell sz.rni, úgysincs esély?
Valakiii
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!