Már közel járok a kétségbeeséshez, egy helyben állok, mihez kezdjek?
Egyszerűen nem tudom, mihez kezdjek magammal.
Érettségim van és egy felsőfokú nyelvvizsgám. Érettségi után egyetemre jártam, de egyáltalán nem jött be az adott szak, így ott hagytam.
Viszont most egy helyben toporgok, nem tudok dönteni semmiről:
- mit tanuljak?
- milyen irányba induljak el?
- minek van értelme?
- hogyan fogok így a közeljövőben munkát találni?
Teljesen "lefagytam", nem tudom mihez kezdjek magammal, csak állok egy helyben hónapok óta.
Olyan szakok nem jöhetnek szóba, amihez matematika, fizika kell, mert sosem tudtam őket. Mert mindenki az utóbbi időben a mérnökivel, az infóval és ezekkel van megáldva, hogy mindenki menjen oda. Én oda nem tudnék.
Tanuljak nyelvet? Azt itthon is tudok, de azzal még nem lesz munkám.
Sehogy sem haladok előre és kezdek bepánikolni.
Volt már valaki hasonló helyzetben?
"egyáltalán nem jött be az adott szak, így ott hagytam."
Ez még oké lenne, ha közben rájöttél volna, hogy más szak jobban érdekel/jobban tudsz vele érvényesülni, és akkor arra váltottál volna, még időben.
De hát te magad írod, hogy fogalmad sincs róla, hogy a továbbiakban mit csinálj.
Úgyhogy ilyen körülmények között otthagyni azt a szakot, csak azért, mert nem jött be, az, lásd be, nettó hülyeség volt. Dolgozni nem mindig azért dolgozunk valamit, mert "bejön", hanem azért, mert meg kell élni valamiből. És már az is nagy eredmény, ha hozzávetőleg olyan munkát végezhetsz a pénzért, ami megfelel az elvárásaidnak (pl. nem fát kell vágnod 12 órában minimálbérért, hanem mondjuk egy irodában adminisztrálhatsz 8 órában kétszer annyi pénzért).
Ha most akárhogy is, de elvégezted volna azt a szakot, akkor például, ha más nem, felsőfokú végzettséged lenne, amivel megnyílnának előtted pl. a közigazgatásban olyan állások, amiket kizárólag felsőfokú végzettséggel és nyelvvizsgával lehet betölteni, de egyébként tökmindegy, hogy milyen az a végzettség, csak államilag elismert legyen. Nem egy, a gyakorlatban semmit nem érő diplomával rendelkező ember dolgozik ma is a közigazgatásban, viszonylag jól fizető állásokban, ráadásul majdnem 40ezer bruttóval toldja meg a bérüket, ha még felsőfokú nyelvvizsgájuk is van a 3 alapnyelv egyikéből.
Így meg versenyezhetsz a csak érettségivel rendelkezők többszázezres tömegével állásinterjúkon, olyan állásokra, amiknél a kutyát se fogja érdekelni, hogy neked felsőfokú nyelvvizsgád is van (pl. árufeltöltő), mert máshova nem vesznek majd fel.
Szóval először is lásd be, hogy nagy hülyeséget csináltál, másodszor fogadd meg, hogy ha cigánygyerekek potyognak is az égből, többé nem csinálsz ilyet önként (legfeljebb vágjanak ki ők), harmadszor meg, ha teheted, akkor gyúrjál rá egy kis vasakaratra meg fanatizmusra, és válassz valami olyan szakot, amit el is tudsz végezni. És végezd is el.
Aztán a többi majd alakul.
Én is azt mondanám, hogy IT, de igen a matek nélkülözhetetlen oda, ezért megértelek én sem tudnám azt megtanulni, már próbáltam. A párom 10 éve programozik magas színvonalon.
Igen tanulj nyelvet.
25 éves vagyok csak, és még tapasztalatom sem volt, de két idegen nyelven beszélek és egy diplomám van, nagyon-nagyon felkészültem az interjúra és a tesztre. És így fiatalon olyan munkát találtam ami a nyelvtudás miatt jól fizet és ad tapasztalatot, multi cég.
Ja és ami a legfontosabb, sose ad fel. Én több mint fél évig kerestem állást. A lényeg, hogy ezeket a napokat úgy éld meg mintha dolgoznál. Reggel kelj fel 7kor mintha munkába mennél. Oszd be az idődet. Délelőtt csak állásokra pályázz, regisztrálgass. Délután meg mondjuk fejleszd magad. Vegyél mondjuk akár excel könyvet és tanulj abból, olcsó és tényleg segít, vegyél idegen nyelvű könyvet és azt olvasgasd. Én ezt tettem és azt mondom megérte.
Egyszerű ami most van veled. Elmentél egyetemre és bár hiába a kényelmes lét- nem palota stb csupán mindaz ami nem adatik meg másoknak, mivel otthon nem állnak úgy- neked ne tetszett, hogy azt tanulsz ami neked nem jön be. Ezért "felmondtál". Megérteném ha van másik szak, esetleg valami másik hely, ahol okj-s szakmát kaphatsz és az már tetszik. De nincs amint írtad, az életed káosz lett, azt sem tudod mit csinálj az időddel és pánikolsz.
Munkát kapni fogsz, de minimálbérnél alig fogsz többet kapni, maximum ha 3 műszak és van túlóra is pár. Szeretni fogod? Kétlem. Megélsz majd belőle? Ezt még inkább kétlem. Belátod, hogy hülyeséget csináltál? Igen.
Lehet nem szeretted/szereted azt a szakot, de sokkal jobb és kevésbé nehéz munkát kaptál volna még ha nem is szeretted volna, de ugye ez mindegy mert most sem fogod szeretni azt a munkát amit kapsz.
Szóval vagy menj vissza jövőre a szakra vagy kezdj okj szakmát és ne azt ami érdekel hanem amiben van lehetőség, itthon is és külföldön egyaránt.
Köszönöm szépen a válaszokat, mindet!=)
Lehet, hogy hülyeség volt otthagyni, de annyira nem szerettem (mivel nem az én választásom volt), hogy nem tudtam tanulni azt. Bár olyan szempontból igen jobb volt, hogy legalább csináltam valamit, de teljesen úgy éreztem, hogy dolgozni sem tudnék abban a szakmában és időpocsékolás foglalkozni vele, illetve nem akartam energiát fektetni bele.
Bár ebben a jelenlegi helyzetben is az időpocséklás a bajom, mégpedig amiatt, hogy nem tudom, mihez kezdjek.
Az utolsó előtti válaszadónak köszönöm kiemeltem, megfogadom, amiket írtál és beszerzek könyveket is, addig is képzem magam itthon, hátha mos tmár tényleg jön az ihlet, hogy merre is.:) Erősen gondolkozni fogok rajta és kutatni a dolgok után.
Köszönöm mindenkinek, máris erősebbnek és jobban érzem magam, mint pár órája!:)
ma 17:37
Mutass már nekem egy olyan köziges állást, ahová csak diploma kell?!?!?! Elárulom neked, hogy ilyen nem létezik!!!! A közigbe szakirányú diploma kell, leginkább igazgatásszervező vagy jogász. Ekkora marhaságot....
Egy közigazgatásban dolgozó diplomás.
Ugyan már.
Igazán szétnézhettél volna már, mióta felvettek, hogy hol dolgozol...
Hát szerinted ott a HR-es nénik mind jogászok? Az ügyfélszolgálatosok mind jogászok, vagy igazgatásszervezők? Francokat. Virítanak ott szép számmal mindenféle kommunikáció-, és a többi diplomával is, mint "államigazgatási szerv alaptevékenységének megfelelő főiskolai vagy egyetemi szintű szakképzettséggel" (=ez jelenti azt, hogy tökmindegy, milyen diploma, csak legyen, annakidején a 9/1995. sz, manapság a 29/2012. sz. korm. rendelet előírásai alapján).
Nesze, itt van egy pár ilyen:
Hát látod, mekkora marhaságok vannak.
Legközelebb a hasonló stílusú kioktatás helyett előbb inkább tájékozódj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!