Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Diplomások, akik nem szakmában...

Diplomások, akik nem szakmában dolgoztok! Hogyan álltatok fel?

Figyelt kérdés

Mi a végzettségetek? Mennyi ideig próbáltatok szakmában elhelyezkedni?

Ha szerettétek, amit tanultatok, hogy viseltétek a kudarcot, mikor rájöttetek, hogy teljesen reménytelen ebben elhelyezkedni?

Hogyan jutottatok be a munkahelyre, ahol most vagytok?

Hogyan, mikor és milyen szinten képeztétek át magatokat?

2013. jan. 6. 10:30
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

Először is szerintem azért nem válaszolnak, mert erre a sok kérdésre nem lehet pár mondatban válaszolni.

Én sem szeretnék hosszú oldalakat írni, csak azt tudom tanácsolni hogy légy nyitott és vállalj el olyan munkát is, amit eredetileg nem szerettél volna, sosem lehet tudni hogy miből tudsz profitálni és hol lesz lehetőséged magad felépíteni.

Én pl. egy call centerben dolgozom, pedig történelem-könyvtár szakon végeztem eredetileg. A szakmámban 2 évig nem tudtam elhelyezkedni, ez idő alatt irodai melókat végeztem, amik általában csak pár hónaposak voltak. Mikor ezeknek a munkáknak vége lett, akkor munkanélküli lettem.

Átképezni nem kellett magam, 1 hetes betanulás volt. A jelenlegi munkahelyemet úgy találtam, hogy végső elkeseredésemben adtam be a pályázatomat ide, ugyanis nem akartam telefonos munkát. Utólag viszont azt mondom, hogy jó döntést hoztam, mert egy sikeres cégnél dolgozhatom, jó a hangulat, a munkakörnyezet és visszanyertem az önbizalmamat.

Ez utóbbi pedig szintén nagyon fontos, mert amikor munkanélküli voltam, teljesen értéktelennek éreztem magam és még az utcára kimenni, buszra szállni sem akartam, nehogy találkozzak véletlen egy ismerőssel, aki majd megkérdezi hogy "Mi van veled? Hol dolgozol?" stb. Arról nem beszélve, hogy a végén már anyagilag is padlón voltam, a szüleimtől kapott kisebb kölcsönökből éltem.

Most úgy áll a helyzet, hogy pályáztam cégen belül egy magasabb pozíciót. Lehet hogy nem én kapom, de ha maradok a jelenlegi beosztásomban, akkor is van egy biztos állásom és a tavasszal lakást szeretnék venni. (persze hitelre)

14 hónap alatt ekkorát fordult velem a világ!

Én azt tudom neked tanácsolni, hogy ha megvan hogy milyen területen szeretnél dolgozni, akkor vállalj el akármilyen nem szakmai jellegű munkát ha más nincs és abból már tudsz tovább lépni. De ha más területen kezdesz el dolgozni, az sem probléma, csak az a lényeg, hogy kezdj el dolgozni, szerezz tapasztalatot és nyerd vissza az önbecsülésedet. Én úgy veszem észre hogy ilyen jellegű problémáid is vannak, ami egyébként természetes, ha bizonytalannak érzed a jövőd vagy akár a jelened is.

2013. jan. 6. 14:29
 12/30 A kérdező kommentje:

Tényleg csak azért várnék választ, mert aki ismer, és közel áll hozzám, nem tud segíteni, vagy nem akar, mint már írtam ugyebár.

Abban bízom, hogy valamilyen munkám lesz. Ezért is tanulok nyelvet.

Viszont nem azt akarom, hogy valami tudást nem igénylő munkám legyen - mikor 14. éve keményen tanulok, feladatomat komolyan véve -, és otthon kelljen szellemi dolgokat csinálni, hogy legalább foglalkozzak azzal, ami érdekel.

Fordítva szeretném... A munkahelyen szellemi meló, otthon meg fáradtan ülni a Párommal és a házitartási melót leszámítva egyszerűen semmittenni...

Egyébként mindenkinek elismerésem, aki ilyen helyzetben felállt, szerintem nem semmi...

És igen, az önbecsülést visszaszerezni se semmi dolog.

Azt hogyan élitek meg, hogy 12(13) + 3 v. 5 évet tanultatok egy jobb jövő reményében, amiből nem lett semmi?

Utolsó válaszoló.. Úgy érted, hogy adott területen vállaljak akár iratmegsemmisítő gép melletti munkát, hátha ha jól dolgozom, majd pályázhatok cégen belül, nagyobb eséllyel a végzettségemnek megfelelőre?

Vagy csak ezt olvastam bele? :D

2013. jan. 6. 14:50
 13/30 anonim ***** válasza:
Igen, valami ilyenre gondoltam. Jobb egy jó cégnél iratmegsemmisítő fiúnak lenni, mint munkanélkülinek. Belülről aztán már könnyebben szerzel jó állást, mintha kívülről pályáznál. Ahol én dolgozom, ott az összes vezető alulról kezdte és 8-10 év alatt jutottak el közép- vagy felsővezetői szintre.
2013. jan. 6. 15:18
 14/30 A kérdező kommentje:

Lány vagyok.

Vezető nem akarok lenni. Akkor már inkább végig iratmegsemmisítő mellett gombnyomkodó és papírbeadagoló.

Viszont ha már mérnöknek tanulok, az akarok lenni. Nem több.

2013. jan. 6. 15:23
 15/30 anonim ***** válasza:

6-os vagyok.

Kérdező komolyan nem értelek. Azért a környezetmérnök diploma nem olyan rossz, én már rengeteg helyen láttam, hogy az volt a feltétel. De ha ennyire tudod, hogy semmire nem mész vele, akkor miért nem hagyod ott a francba és jelentkezel villamosmérnöknek? Ja, hogy az nehéz meg unalmas? Ezért fizetik meg jól, mert alig van belőle. Ha friss diplomásként jól akarsz keresni azért a diákéveidet kell beáldozni és fordítva. Tervezni meg sehol nem fogsz az első munkanapodon, erről jobb ha leteszel.

2013. jan. 6. 15:49
 16/30 A kérdező kommentje:

Valószínű tervezni rögtön nem lehet, de nem is azért tanulok, hogy ilyen unalmas kis melókat végezgessek, amiket egy 1 éves OKJ-t végzett is tud. Nem leszólni akarom őket, de az 1 év és a 3,5 év között van különbség. Meg mi állítólag azért tanulunk fizikát, kémiát, matematikát meg minden első ránézésre felesleges dolgot, hogy az ezekből fakadó tudást meg többlet logikát tudjuk is hasznosítani.

Amúgy milyen munkáknál volt feltétel? ...

Lehet lustának nézni... De mindenkinek van egy korlátja... Nekem elég alacsonyan van, és sokkal többet kell ugyanazért tanulnom, amiért másnak alig. Mégse mehettem nehezebb szakra, ha mehettem volna, akkor orvosira mentem volna vagy egy komoly mérnökire.

2013. jan. 6. 15:56
 17/30 anonim ***** válasza:
5-ös vagyok. Még nem is végeztél de már kongatod a vészharangot? Ott van a legtöbb környezetmérnöki szaknál a féléves gyakorlat és elég gyakran már akkor alkalmazzák őket. A profession.hu oldalon nem találsz állást az nem azt jelenti hogy nincs is. Először, pályakezdőként meg könyörgöm ne akarj már semmit se tervezni mert ha kikerülsz ténylegesen munkába meglepődsz hogy van aki fél évet tanulja, dolgozik a cégnél hogy komolyabb terveket készítsen (minimum). Addig pedig mindenképpen javaslom hogy a gyakorlati helyeken próbálj meg ismeretséget kialakítani, tedd oda magad, tanulj rendesen hogy ne a 2,X-es átlagod legyen. Lehet, hogy ettől függetlenül nem kapsz majd munkát a szakmádban, lehet majd csak 2 év gürizés után de eddig én még nem hallottam hogy a komolyabb, tdk-zott mérnökök ne kerültek volna jó helyre. Amúgy a legtöbb környezetmérnököt laborban látom, zajvédő falakat stb. inkább építészek vagy hasonló végzettségűek végeznek. A környezetmérnököket főként talajtisztításoknál alkalmazzák, vízművekbe stb. De mellesleg az hogy konkrét környezetmérnök állás nincs az nem jelenti hogy a környezetvédelmi biztos vagy hasonló munkaköröket nem pályázhatod meg, vagy a hulladékgazdálkodást stb. persze senki sem azért tanul hogy ne abban helyezkedjen el, mindenki próbálkozik aki nem csak a papír miatt volt ott. Egyébként a legtöbb helyre ahova környezetmérnököket keresnek keresnek még vagy 3 szakot is hozzá (van ahova az enyémet is, szóval elképzelheted a konkurenciát). De amúgy van még vagy 30 álláskereső oldal, nem csak ez az egy.
2013. jan. 6. 16:49
 18/30 anonim ***** válasza:
100%

6-os válaszoló vagyok.

Előző jól mondja, vicc ez a hiszti, de merem állítani hogy te vagy az aki engem a másik topikban le akart beszélni a környezetmérnöki MSc-ről.

Ha annyit írsz be a keresőbe, hogy környezetmérnök akkor lehet hogy sokat nem fogsz találni... Közigálláson ha a környezetvédelmi ügyintéző, hulladékgazdálkodó, vízügyi ügyintéző és sorolhatnám állásokat megnézed mindenhol jó a környezetmérnöki... Ezenkívül az említett szakmérnöki képzésekkel kiegészítve EHS manager, auditor, környezetvédelmi mérnök egyebek. De egyébként sok helyen csak maga, hogy mérnöki diplomád legyen az a lényeg. De szerintem te még életedben nem próbálkoztál komolyan állást keresni, csak beírtad kétszer a keresőbe, hogy környezetmérnök.

De ha ennyire parázol mondom hagyd ott és menj ki külföldre mosogatni.

2013. jan. 6. 17:16
 19/30 A kérdező kommentje:

Hát, lehet, hogy lesz külföldi mosogatás is.

Amúgy bunkónak nem kell leni, leszólónak se és nem szeretném, hogy idegenek feltételezzék rólam, hogy lusta lennék.

Csak egyszerűen erről a végzettségről jót még nem hallottam...

2013. jan. 6. 17:22
 20/30 anonim ***** válasza:
Bocs én nem akartam bunkó lenni, de ha ennyire nem látsz benne jövőt akkor nem értem miért nem hagyod ott. Még nyugodtan megteheted... Egyébként rengetegen nem találnak állást, ilyen az ország, 1-2 jó szakma van amivel érsz valamit, gépészmérnök, villamosmérnök, talán vegyész, biomérnök és pénzügy sem rossz bármit mondanak ezek közül válogass inkább.
2013. jan. 6. 17:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!