Öngyilkosság befejezni egy büfészakot?
Leginkább azért nem felvételiznék újra, mert a családi béke megér annyit, hogy ezt befejezzem.
Másrészt egy iciripiciri remény van bennem.
Úgy gondolom, hogy ha lediplomáztam, akkor rögtön a diplomámat letagadva vállalok valami betanított melót, és közben levelezőin elvégzek egy jobb szakot, vagy akár OKJ-t vagy bármit.
Tudom, szenteste napján ilyenekkel foglalkozni... De ezzel a gondolattal kelek és fekszem, és most nem gondoltam rá, de a kedves rádiócsatorna eszembe juttatta...
Lexikális tudást leginkább az Alkotmánybíróságon kérnek, de oda úgyse mehetsz, amíg nem vagy 45 éves jogász.
Úgyhogy inkább ezt felejtsd el.
Az összes munkaadó azt várja el, hogy te meg tudd csinálni azt, ami NEKI kell.
Ha programozó lennél, akkor ott pl. szabadon eldönthetnéd, hogy milyen rutinokkal éred el a kívánt hatást.
De nem kell ehhez ilyen messzire menni: egy (nem speciális területtel foglalkozó) ügyfélszolgálaton lehet részed ugyanebben.
Sőt, még szeretni is fognak a kollégák, ha a "problémás" ügyfeleket bevállalod. Akiknek utána kell nézni, stb.
Ezek szerint nem tudom megfogalmazni úgy, hogy érthető legyen, mert még sose értették... :(
Nem hiszem el, hogy ilyen kevés munkahely lenne, ahol a megszerzett tudást kell alkalmazni, és tervezni, alkotni kell vele. :(
De van, de az (például) a te választott szakmád, a mérnöki ügykör.
Ha viszont ahogy írod, betanított munkával akarod keresni a kenyeredet az iskola után, akkor szokj hozzá, hogy ott vagy azt csinálod, amit mondanak, vagy másnap már ki is vagy rúgva. Vagy jól lecsesznek, és levonják a fizetésedből.
Saját tapasztalat, dolgoztam én szalagon is, mikor még nem volt meg a diplomám. Egyszer a műszakvezető azt akarta tőlem, hogy emeljek meg vele együtt valami k.rva nehéz fémlapot, és azt tegyem ide meg oda. Hát megemeltem, de tartani is alig bírtam, nemhogy behelyezni oda ahova akarta, úgyhogy hiába tombolt, azt mondtam neki, hogy keressen erre mást, az se érdekel, ha kirúg.
Persze én közben végeztem az egyetemet, meg a családom segítségére is számíthattam, szóval nem érdekelt, hogy mit mond, nekem ennyit nem érnek az ujjaim.
De viszont van olyan helyzet is a képzetlen embereknek, hogy vagy ez, vagy az éhhalál.
Ezt csak bebeszéled magadnak, részben az ezen az oldalon kapott hülye válaszok alapján.
Itt van pár állás kapásból, amit jelenleg nemcsak, hogy betölthetnél, de előnyben is részesülnél, ha van valamilyen diplomád:
Jó, ezeket most csak így kapásból találomra (lehet, hogy egyikre-másikra én se jelentkeznék, mert szar ügynöki, ahol én bukok többet a végén), de kb. arra kerestem rá, hogy felsőfokú végzettség előny. És kapásból találtam.
Aztán mikorra te végzel, ki tudja, mi lesz.
Egy viszont biztos nem lesz: az, hogy 8 általános, vagy érettségi előny...
...
Nem erről van szó.
Nyilván nem nyugtat meg az, hogy reménytelen a szakmámban elhelyezkedni, ha el is tudok valahova, valamerre.
Erről szól ez a kérdés.
Hát de ember, azért nem érzed a különbséget a kb. adminisztrátori munkakörök, meg aközött, hogy betanított munka?
Szerintem még nem végeztél betanított munkát, majd próbáld ki egyszer, aztán nézd meg, hogy milyen legalja surmók/cigányok vannak ott, akik még csesztetnek is amellé, hogy a munka szar, meg minimálbért fizet :)
És kaphatnál adminisztrátorit vagy hasonlót is diplomával, erről szól az előző post.
De hát ha persze te csak betanítottra jelentkezel, akkor majd olyat kapsz.
lyat, hiába jelentkezel bárhova...
Diploma nélkül meg CSAK olyat, hiába jelentkezel bárhova.
De ez akkor se a leendő szakmám, és ez itt a problémám. Azzal a tudattal végigtanulni 3,5 évet, hogy aztán a tudást magát úgyse használom fel. :/
Igen, szeretek tanulni, de feleslegesen azért én sem.
És pont azért lett volna jó, ha kihagyok évet, hogy fogalmam legyen a munka fogalmáról és a képességeimről, de erre egyszerűen nem volt lehetőség.
Na és akkor mi van, ha - első munkahelyeden - nem azt csinálod, amit tanultál?
Semmi. Csak új tapasztalatokat szerzel.
Ha ügyes vagy (és normális munkahelyed van), ezt még az előnyödre is fordíthatod.
Például, ha valami ügyfélszolgálaton sikerül elhelyezkedned, akkor a választott szakmádban pályázáskor beírhatod ezt az önéletrajzodba, meg a képességek rovatba, hogy "ügyfélszolgálati munkakörben szerzett kommunikációs- és problémamegoldó képességek". Ez mindenhol jól jön!
Ellenben, ha addig mondjuk favágó voltál, vagy betanított munkás, azt jobb, ha kihagyod az önéletrajzból. Nem passzol egy értelmiségi karrierhez! (bár persze nem szégyen, mert a munka sose szégyen, és még mindig jobb, mint egy tök üres gyakorlati tapasztalatos önéletrajz).
De viszont ha addig favágó voltál, akkor joggal kérdezhetik meg, hogy "és miből gondolja, hogy 5 év favágás után el tudna mélyedni a tervező munkában...?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!