Diploma nélkül az embernek kevesebbek az esélyei?
Érettségi+szakma: pl: pincér,cukrász,szakács,kereskedő,eladó. Kevesebb esélyei vannak mint egy diplomásnal?
Mármint sokkal kevesebb?
Leginkább talpraesettségtől függ. Aki megy utána és kikaparja magának a gesztenyét, az sikeres lesz, aki behúzza a kéziféket minden vélt problémánál, az nem jut előre - függetlenül a végzettségétől.
Két sarkos példa is van a környezetemben:
Az egyik egy jogász végzettségű nő. Hihetetlenül szerencsétlenül kezeli az álláskeresést, sok helyre be sem adja, mondván "á, úgyse vennének fel". Tingli-tangli munkákból tartja fent magát, néha kirúgják az albérletéből, ő meg nagyrészt otthon sajnálja magát, munka után nem igazán megy. Pedig jó eszű, művelt, egyedül a hozzáállásával van gond.
Egy másik ismerősöm műkörmös végzettségű, gerincbeteg rokkant anyukával. A lány egy darabig bérelt helyen dolgozott,aztán annyira emelték a bérleti díjat, hogy otthagyta őket, elment postásnak, minimálbérért. De közben munka után járt körmözni, munka közben szórta a szórólapjait. Ha kellett, akkor rezzenéstelen arccal igent mondott a hajnali 5-re és az éjjel 11-re is, ha a vendég akkor ért rá. Házhoz ment, mosolyogva megcsinálta a körmöt és félretette a pénzt.
A felgyűlt pénzből (amiből kettejüket tartotta el!) kibérelt egy ici-pici saját szalont (10-13 nm lehet) egy városban. Elkezdett ott dolgozni, körbe szórólapozta a környéket, akciókat hirdetett, minden vendégnek adott valami apró ajándékot (ingyen kő, ingyen minta, törzsvásárlói kedvezmény, stb). Egy hónap után felmondott a postánál és hajnaltól éjszakáig dolgozott, annyira felkapott lett.
Ez egy egy-két éves történet, most már nagyobb helyet bérel, van fodrász és kozmetikus is, ő pedig az üzletvezető, közben ő is dolgozik, mint műkörmös. Jól keres, alkalmazottakat tart fent.
Köszönöm!
Nem párkapcsolati téren kérdeztem:) Tényleg félreérthető volt a kérdés megfogalmazása.:) De munkahelyileg.
Azt hiszem az utolsó válaszolónak a válasza volt biztató:).
Mindenki segített:).
Csak mert mostanában pl: Barátnőm is kikerekedett szemmel néz rám,hogy 'Jézusoom nem mész egyetemre?' és mikor mondom neki, hogy 'Nem, lesz egy szakmám,és egy érettségim, és ennyi'azóta mióta kérdezte,és mondtam, hogy nem: Eléggé kerül, vagy 3.hete nem találkoztunk úgy, hogy az iskolába menet a buszon. Ennyi:).
Szóval lehet neki fura a gondolkozása, de az embert le is nézik, ha nincs neki. Nem mindenesetben, ilyet még nem hallottam egyébként sem. Nekem tőle viszont fura volt.:)
Köszönöm, csak erre voltam kíváncsi:)
De egyébként nekem alapból azt hiszem 2 szakmám lenne, mert ez egy sima szakmunkás, 3 éves képzés, ezzel lenne egy szakmám, azután mennék még egy szakközepes szakmára, és akkor még az a szakma, és az érettségi, mivel egy norma szakmunkás képző után gimibe már nem vennének fel 18 évesen:D. 18 évesen végzek a szakmámmal, azután irány érettségiért,és még egy szakmáért, ami 4 éves lesz, így kb: 22 évesen leszek abban a helyzetben, hogy munkátkereshetek.
Először megpróbálok ezzel a szakmával, hátha nem feltétlen kérnek hozzá érettségit(nyáron). Aztán ha igen, szeptemberben iskolát folytatok:)
Még soká lesz:) 2,5év:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!