Miért akarnak még többet lehúzni rólunk az orvosok?!
Az #5-ös válaszoló vagyok és pár dolgot hozzáfűznék a dologhoz:
#9-esnek: én még nem láttam olyan aneszteziológust és radiológust, aki rendszeresen hálapénzt kap. Sok anesztest ismerek, és ha azt mondom, hogy havi 2x kapnak hálapénzt, akkor sokat mondtam. Radiológusról pedig az életben nem hallottam, hogy kapott hálapénzt (az esetek 90%-ában nem is látja a beteg, csak az asszisztenst, aki a felvételt készíti).
A "paprikához" pedig annyit fűznék hozzá, hogy még mindig van belőle, és elég erős cseresznyepaprika :) (nem én, hanem családtagom kapta)
A BMW-hez nem tudok mit hozzáfűzni (de például szintén családon belül úgy lett "új" BMW, hogy a nagyszülők után örökségül kapott termőföldet eladta és vett belőle egy 3 éves BMW-t, amit mindenki újnak hisz). Mellesleg, nyugatabbra abból sincs "botrány", ha Porsche cabrióval jár egy orvos, sőt yachtja is van (csop.társ nagybátyja, USA). Ott valamiért természetes, hogy egy orvos (legálisan) jobban keres, mint egy gyári munkás...
"Ha meg nem a jó pénzért mennek orvosnak és tanulnak hosszú éveket, akkor szerinted miért?"
Akkor miért tanul valaki hosszú éveket a mérnöki/jogi/gazdasági stb. szakokon? Nálam például a fő motiváció az volt, hogy biológiához és kémiához értettem a legjobban a gimnáziumban, és az orvostudomány is érdekelt, így tudom elképzelni az életem. A hivatástudat is fontos, de akkor példálózzunk ezzel, ha majd a gazdák hivatástudatból szántanak, a pék hivatástudatból süti a kenyeret és a szerelő is hivatástudatból javítja meg a mosógépet...
#15-ös: Felesleges személyeskedni. Másrészt, a "bezzeg a mink adúnkbúl tanútak" nótára pedig már reagáltam az #5-ös hsz-omban. Annyit fűznék hozzá, hogy érdekes módon (akinek nem inge, ne vegye magára) pont azok példálóznak ezzel az "én adómból" szöveggel, akik ott próbálnak adót csalni, ahol csak tudnak ill. egyéb okból (rokkant nyugdíjas, munkanélküli) sose voltak "top adózók". Az én szüleim a 30 év alatt befizettek bőven annyi adót, hogy az én (és még 2 másik) orvos taníttatása kijöjjön belőle és semmit se kaptak vissza belőle (csak lenyúlták a nyugdíj befizetésüket).
A #19-essel egyetértek. Kiemelném, hogy valamiért tényleg csak itt Mo-n van ez a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitás. Nem értem, hogy egyesek szerint miért kapzsiság, hogy valaki ennyi befektetett munka és felelősség mellett többet akar attól, hogy egy albérletben minimál színvonalon tengődjön élete végéig... És igen, tessék orvosnak állni, ha ilyen jól megy nekik, úgyis hiány van manapság.
Zárásként: jómagam végzős orvostanhallgató vagyok és ebből a szemszögből az alábbi perspektívák látszanak:
1. Belépni a rezidens képzésbe, és beszállni a mókuskerékbe, ahol:
1/a: a 110-150ezeres fizetést mindenféle túlórával és ügyelettel kell kiegészíteni, ha az ember saját egzisztenciát akar, "cserébe" 0 családi élet és 40 évesen kiégés.
1/b: az előzőhöz hasonló, de inkább egy hálapénzes szakirányt választva, ahol kevesebb munkáért több pénzt lehet kapni, "cserébe" életem végéig retteghetek egy adóellenőrzéstől ill. bizonyos elveket is fel kell adni (mellesleg elég sz@r érzés más nyomorát kihasználni).
1/c: beállni "mártírnak" és beletörődni abba, hogy egzisztenciálisan egy szakmunkásképző is jobban megérte volna (pl. a fodrászom többet keres, mint az orvosok többsége) emiatt feleslegesen "szopott" 6+X évet az illető. De majd az Isten (talán) megfizeti a túlvilágon.
2. Itthagyni családot, barátokat és kimenni külföldre egy normális élet reményében.
3. Kilépni a rendszerből és elmenni kutatni vagy orvoslátogatónak vagy hasonló és úgy próbálni boldogulni itthon/külföldön.
Jómagam a 3. pontot (kutatás) fogom választani. (Remélem, hogy a Flector nevű válaszoló se bánta meg, mert nem sok embert ismerek, aki ezt a pályát választotta.)
Pont a szabályozatlan fizetések, hálapénzek miatt szoktam inkább magánrendelésre menni.
Ott pontosan tudom, hogy mennyit fizetek, számlát kapok. Inkább kifizetek egy reális összeget,amiért rendszerint nyugodt, felkészült orvost kapok.
Volt egy műtétem, önköltségen, magánklinikán. A sebész két hónapig hetente többször behívott (ez már ingyenes volt), ha felhívtam kérdéssel, mindig azt mondta, hogy inkább megnézi, kisebb a tévedés veszélye.
Az altatóorvos is kitűnő munkát végzett, altatás után úgy ébredtem, mint egy pihentető éjszaka után. Rá kellett kérdeznem, hogy intubáltak-e, annyira nem éreztem semmit a torkomban. Mosolyogva mondták, hogy igen, mert a rekeszizmomat is lebénították, már nem élnék intubálás nélkül.
A műtét előtti parát is normálisan kezelték, a sebész fél órát duruzsolt, majd adott egy nyugibogyót és addig nem állt fel bemosakodni, amíg nem látta, hogy megnyugodtam. A műtőbe is beszólt, hogy figyeljenek oda rám, négy zöldruhás ember nyugtatott az asztalon.
Szóval inkább kifizettem egy tisztességes összeget, de nyugodt, elégedett, odafigyelő személyzetet kaptam.
Utolsó!
Az orvos is jobban örül, ha legálisan kapja az összeget hidd el.
Kedves kutatás iránt érdeklődő.
Nem nem bántam meg. Nagyon érdekes. Persze nincs benne, a beteg gyógyításának öröme, kicsit hiányzik is, de a kettő párhuzamosan nem megy.
Nálunk is alkalmazott a háziorvos.
Az önkormányzaté a praxisjog. Sem az előző orvos, sem a mostani nem vette meg. Az asszisztenseket is az önkormányzat fizeti.
A 2 szomszéd faluban viszont vállalkozók az orvosok.
Te totál idióta vagy, az állam jobb esetben fizeti ki az orvosok taníttatását, de ettől még rengeteget kell tanulniuk és fizetniük. Átlagosan 4 évvel kezdik később a rezidensit éhbérért, mint mások a rendes állásukat, és akkor az még csak a rezidensi, nem is a rendes állás! Egy rezidensi fizuból nem lehet megélni!
Utána jó esetben elkezdhetnek dolgozni, de még mindig alacsony fizetésésrt, mindezek után, ha szakosodnak kb 5 év akkor esetleg emelkedhet a fizetésük.
Mire elkezd annyira keresni, mint más 23 évesen, egy orvos már kb. 28-29 éves, ha nem halasztott évet!! És ekkor kezd el annyit keresni, mint más, mivel országunkban nem kapnak még rendes fizetést sem.
A hálapénz pedig nem kötelező, az emberek azért adják, mert tudják, hogy alul vannak fizetve. Nem lenne szükség rá, ha kapnának rendes fizetést, mint mondjuk Angliában. Szerintem ez szánalmas az ország részéről.
És idáig csak az időről volt szó, ugyanis ezek alatt az évek alatt nekik végig tanulniuk kell, sokkal többet, mint bárki másnak.
A felelősség pedig szintén nem utolsó dolog: pilótán kívül nem nagyon van olyan állás ami nagyobb felelősséggel járna mint ez a szakma, elrontasz valamit, könnyen kirúghatnak, elveszíted az engedélyedet is.
Szóval grat a kérdésedhez, remélem olyan betegellátásban lesz részed, mint amilyen a hozzáállásod.
Magánrendelõbe pl.fogaszaton amit leművelnek az övön aluli.
Majdnem 100.000ezret hagytam ott a dokinak- azert hogy elrontsa a fogaim mert sajnos sokkal rosszabb lett es utólag mas kellett kijavítsa a hibát, és amikor visszamentem hogy fáj a fogam azt mondta hogy nem hívtalak mások elõtt !
Tudom nem sokan hiszik el, priviben megírhatom ha vkit erdekel hol tortent az eset es mikor, de sajnos van ilyen is .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!