Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért akarnak még többet...

Dopplereffektus kérdése:

Miért akarnak még többet lehúzni rólunk az orvosok?!

Figyelt kérdés
Miért van az, hogy az orvosok nyavajognak az alacsony fizetések miatt? Miért akarnak még többet, amikor ott van még a hálapénz is nekik? Sokan örülnének ha megkereshetnék annyi munkáért azt a pénzt, amit ők kapnak. Ez mellet még folyton tüntetnek és az országot is elhagyják a mi adóinkból kitanitott orvosok. Mi ez ha nem árulás?!

2012. nov. 5. 12:57
1 2 3
 1/29 A kérdező kommentje:

Az egyetemet nem kell kifizetniük,mert azt az állam támogataja.Szóval egy forintot sem kell belefektetniük....

És tudod kit gyökerezzél te gyökér!

2012. nov. 5. 13:11
 2/29 anonim ***** válasza:
28%
JA, hogy ingyenes...ahhha.. nézzél utána kissé.
2012. nov. 5. 13:16
 3/29 anonim ***** válasza:
72%

Te nagyon nem értesz semmit, látom.

Értelmetlen és gonosz a kérdésed. Ha valakik ebben a társadalomban alul vannak fizetve, akkor azok az orvosok. (Mondjuk sajnos mások is persze.)

És nem, nem vagyok orvos, nem azért mondom, csak LÁTOM, hogy mi folyik ebben az országban. :(

2012. nov. 5. 13:22
 4/29 anonim ***** válasza:
69%
Azért akarnak még többet, mert rohadt keveset keres egy kezdő orvos. Egy orvosi egyetem elvégzésében azonban nem kis munka van, persze a kérdésed stílusából ítélve te nem lehetsz valami intelligens, akkor nem írnál ilyeneket hogy az egyetem ingyen van. Gondolj már bele, ha valaki elmegy egyetemre, minimum 5 év kiesés még, tehát addig normálisan nem tud dolgozni, később tud nekiállni karriert építeni. Meg rohadt sok tanulás és energiabefektetés, még jó hogy egy tanult diplomás ember aki szenvedett a tudásáért nem fogja holmi netto 100ezer forintokért "kamatoztatni" a munkája gyümölcsét..
2012. nov. 5. 14:07
 5/29 anonim ***** válasza:
80%

1. Ha valaki államilag támogatott képzésen van, attól még meg kell venni a könyveket, pár példa: anat atlasz 45ezer, funkc. anatómia 20ezer, belgyógyászat 20ezer, sebészet 14,5ezer, legalábbis, most ezek jutottak eszembe. A mostani elsősök azt mondják, hogy kb. 100ezerbe van az első 2 félév könyve. Továbbá a lakhatás se ingyenes.

2. Másrészt az egyetem 6 év, ráadásul olyan fajta, ami mellett nem lehet dolgozni: sok a kötelező gyakorlat/szeminárium, nyáron is kötelező gyakorlatok vannak. Az MAXIMUM ösztöndíj 5.0-ra 17-23ezer között ingadozok, de van aki 8ezret kap, míg a többség semennyit. Továbbá, a 6 év egyetem után még szinte semmire se jogosult az illető, ahhoz hogy szakorvos legyen, még további 5 évet kell tanulnia...

Harmadrészt, az nem nagyon igazságos, hogy valaki kitűnő volt a középiskolában (mint az orvosira felvettek többsége), majd még szenved 6 (+5) évig egy elég nehéz karon, majd annyit kap (kezdő bér: 90-120ezer között), mint aki elbukdácsolt középsuliban és elment krumplit sütni...

Negyedrészt, ismerek olyan kezdő sebészt, aki 130ezer körül keres, ehhez ügyelni is kell, és ugyebár a beteg élete is múlhat rajta. Budapesten pedig a "hivatalos" (értsd: nem közmunkás) utcaseprők 120ezer nettót kapnak. Vagyis ha a köztisztaságis elront valamit akkor szemetes marad a park, míg mástól elvárják, hogy majdnem ugyanennyi pénzért keljen fel hajnal 4-kor és lássa el Pista bácsi kilyukadt gyomrát. Érdekes módon az osztrákok és németek belátják, hogy a 2 munkakör nem jár azonos felelősséggel, és ezt a fizetésekben is érvényesítik: Nagy-Britanniában az orvosok az OTTANI, ANGOL átlagfizetés 3x-át kapják, de a németeknél is kb. a 2,5x-ét. Ma Mo-n a bruttó átlagkereset a KSH szerint 220ezer Ft, vagyis, MAGYAR VISZONYOK MELLETT is bruttó 660-600ezer (nettó 400ezer körül) forintot kellene keresni az orvosoknak. Ez még mindig a fele-harmada lenne a nyugati béreknek (nettó 800ezer-1,5millió!), de szerintem már emellett se lenne elvándorlás, sőt hálapénzt se nagyon kellene adni.

"Sokan örülnének ha megkereshetnék annyi munkáért azt a pénzt, amit ők kapnak." Hidd el, ha valaki ezért 8(ált. suli)+4(gimi)+6(orvosi)+5(szakorv. képzés)= 23 évet tanult (vagyis 30 évesen áll ténylegesen munkába), akkor máris nem olyan vidám a helyzet és ismétlem a felelősség és a munka minősége nagyon nem ugyanaz, mint egy betanított munkásnál.

Apropó, hálapénz. Mikor kap egy aneszteziológus, pathológus, radiológus, labororvos hálapénzt? Sose. Sőt, egy falusi háziorvos is maximum egy szatyor paprikát kap hálapénz gyanánt. De a kórházi orvosok többsége se kap havi pár ezernél többet, illetve a rezidensek se kapnak. Lehet mondani, hogy "ne bőgjenek fizuemelésért, mert én is 200ezret adtam XY sebészprofesszornak, hogy ő műtsön", de orvosok kb. 50%-a nem fogad el/nem kap, 40%-a max. bonbont/havi pár ezret kap, és a maradék 10% (sebész, nőgyógyász) az, akikkel mindenki példálózni szeret. Mellesleg, ha normális lenne a bérezés, akkor senki se fogadná el, vagyis aki ellenzi a hálapénzt, annak elvileg a béremelést kellene támogatnia. Ha viszont azt mondja, hogy "ne kapjon béremelést, mert ott a hálapénz", akkor ajánlom neki, hogy továbbra is tömködje a vastag borítékokat, ha őt ez teszi boldoggá...

És a "bezzeg a mink adaúnkbúl tannott, mostan meg megyen effelé!" rigmust kiáltozóknak. Az nem zavarja őket, ha a mérnök/informatikus/közgazdász megy ki? Vagy az a bölcsész, aki itt nem kap munkát is kimegy bébiszetternek? Ők is "adóból" tanultak.

Amúgy most, hogy bevezették ezt a hallgatói szerződést, végre nyugodtan alhatnak. Na nem azért, mert végre lesz orvos, mivel a norvég/német/brit stb kórház farzsebből kifizet 12 milliót egy orvosért (cserébe az orvosnak velük kell leszerződni, így nem Mo-n kell 12 évig dolgoznia, hanem majd kint, nyugati bérért), hanem azért, mert legalább nem ingyen tanult... Ha jól rémlik 2030-ra 1 millió(!) orvos fog hiányozni Nyugat-Európából, szóval ha itt nem oldják meg a bérezést, akkor nem lesz orvos. A hallgatói szerződést a fentebb leírtak miatt pont ellenkező hatást fog elérni, másrészt pedig nem lesznek "bevándorló" orvosok sem, mert pl. a román orvosok is nyugatabbra fognak menni, nem Mo-ra...

Zárásként pedig leírom, amit minden ilyen "miért nyavalyognak a pilóták/orvosok/tanárok/mozdonyvezetők stb, pedig k.rva jó nekik" jellegű kérdésekhez szoktam: Ha szerinted ilyen jól megy az orvosoknak, akkor LEGYÉL TE IS AZ!

2012. nov. 5. 14:20
 6/29 Flector 67 ***** válasza:
71%
Utolsó. Nagyon részletes és alapos összefoglalás. Gratulálok hozzá. De szerintem hiába írtad. Aki eleve ilyen kérdést tesz fel, nincs azon az értelmi színvonalon, hogy átlássa ezeket.
2012. nov. 5. 17:35
 7/29 bensdorp ***** válasza:
56%
Sajnos igaza van #7-nek, pedig #6 válasza annyira igaz, hogy legszívesebben háromszor szavaztam volna fel.
2012. nov. 5. 17:37
 8/29 anonim ***** válasza:
44%

Nem minden orvos kap hálapénzt vagy annyit, amiből meg tud élni. Én egyáltalán nem vagyok hálapénz párti és undrítónak találom sokszor, amit az orvosok azért leművelnek, de ha belegondolsz annak a szakorvosnak a helyzetébe, aki ledolgozza a napi 10 órát + még ügyel, és kap 120 ezret max, hát siralmas.

6 év egyetem + rezidensképzés + még

Sok ismerősöm orvosit végzett, amikor tudnak és engedik ügyelnek, hogy legalább a 110 körüli nettójuk meglegyen...

És hogy nem került pénzbe az egyetem??

A barátom csak első szemeszterben költött vagy 100 ezret és itt nincs olyan, hogy jegyzetből tanulok, vagy boltban veszed meg a könyvet, vagy használtan, de még így is egy vagyon!

Sajnos egyrészt a társadalom hozzáállása és a szoc. egészségügyi rednszer, másrészt a egészségügy pénzhiánya, ami együttesen a hálapénz ilyen nagy szerepéhez vezetett.

2012. nov. 5. 17:50
 9/29 anonim ***** válasza:
32%

Apropó, hálapénz:

Az aneszteziológusok és a radiológusok kapnak hálapénzt. A műtéttől és a kezelésektől függő összegben. Ha napokat ülnél a kórházi folyosókon, feküdnél bent a kórteremben, tudnád, hogy melyik kórházban melyiküknek mennyi az "árfolyama"

"egy falusi háziorvos is maximum egy szatyor paprikát kap hálapénz gyanánt"

Ezt te sem gondoltad komolyan.

Ha kimegy a beteghez (munkaidőben, munkaköri kötelességből), akkor is kap az esetek java részében (általában egy ezrest) Sokan akkor is adnak neki, ha csak a havi gyógyszereit felírja. Nálunk 5. éve van itt az új háziorvos, itt kezdett. Már vett egy lakást a legközelebbi nagyvárosban és egy vadiúj BMW-t (nem, a szülei nem gazdagok, felesége, menyasszonya nincs) Hogy ezt nem az orvosi fizetéséből spórolta össze (alkalmazott és nem vállalkozó háziorvos) az is biztos.

A kórházi orvosok pedig nem havi pár ezer forint hálapénzt kapnak. És nem csak a sebészek és nőgyógyászok.

Ha meg nem a jó pénzért mennek orvosnak és tanulnak hosszú éveket, akkor szerinted miért? Mert nagyon elenyésző azoknak az orvosoknak a száma, akik hivatástudatból dolgoznak. És azoké is, akik nem fogadnak el hálapénzt.

2012. nov. 5. 19:02
 10/29 Flector 67 ***** válasza:
49%

Jajj elnézést kedves Utolsó. Hogy is gondolhattam, hogy én orvosként jobban ismerem a viszonyokat, mint Te. Én kérek elnézést. Neked van igazad.

Mellesleg honnan tudod, hogy a szülei nem gazdagok?

2012. nov. 5. 19:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!