Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Lehet, hogy átverik a páromat?

Lehet, hogy átverik a páromat?

Figyelt kérdés

A párom nemrég talált egy állást (nem távmunka) gyakornokként, mivel még van pár hónapja az államvizsgáig. Jelenleg két hónapos próbaidőn van, de mivel a fizetés nem került szóba közte és a főnöke között, így nem állapodtak meg semmiben.

Jelenleg egy olyan feladatot kell megcsinálnia, amit, mint kiderült, a kollégák a főnökkel egyetemben nemigen tudnak megoldani, így neki kell vele megszenvednie. Aggódom, mert még papírja sincs erről az egészről, tehát igazolni sem tudná, hogy ő ott volt, és besegített nekik. Nem szeretném, ha csalódna, mert miután megcsinálta a feladatot, azt mondják neki, hogy köszi, de ennyi volt.

Jogos az aggodalmam? Ha igen, mit tehetnék? Sajnos nincs sok tapasztalatom az ilyen gyakornoki dolgokban.

Előre is köszönöm a segítséget!

22L

2012. márc. 30. 10:32
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
69%

Nem lehet. Biztos, hogy átverik a párod.

Azaz végül is nem, mert ő is úgy veszi, hogy ingyen dolgozik. De gyakornoki szerződés akkor is kéne, mert később az önéletrajzában ezt nem fogja tudni feltüntetni, mert ha felhívják a céget, simán letagadják, hogy valaha is ott volt.

2012. márc. 30. 10:54
 12/19 anonim ***** válasza:
Valóban kell a szerződés. De én is dolgoztam az egyetem mellett már a szakmámban, és nem kötöttünk szerződést,igazából akkor mindenkinek jó volt ez így, de a fizetés volt szinte az első amit megbeszéltünk, és azt kéthetente megkaptam.
2012. márc. 30. 10:55
 13/19 anonim ***** válasza:
A szerződést a munkába állás ELŐTT KELL megkötni, az igyen munka mellett márcsak azért is, mert egy jó kis apeh vagy munkaügyi ellenőrzés során irdatlan büntetést szabnak ki.
2012. márc. 30. 10:57
 14/19 anonim ***** válasza:
Már megbocsáss, akkor ott tartunk, hogy már ingyen is hajlandó dolgozni a párod, csak legyen munkája? :D ide jutottunk? Hát azért nehogy már! Elhiszem, hogy örül, hogy sok elutasítás után itt fogadják, de nehogy azon az áron, hogy baleknak nézzék.
2012. márc. 30. 10:58
 15/19 A kérdező kommentje:

A munkahely nevét inkább nem szeretném elárulni, ha nem gond. :)

Én is gondoltam, hogy valamit tennie kéne, mert ez így nagyon bizonytalan kimenetelű. Én szívesen támogatom mindenben, csak ne verjék át.

Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat!

2012. márc. 30. 10:59
 16/19 anonim ***** válasza:

Nem minden cég gondolja úgy, hogy az egyetemista gyakornokoknak fizet bármit is, ez sajnos vagy nem sajnos, tény. A szerződés alapfeltétel természetesen, de ettől függetlenül, valahol leszögezik, hogy örülj hogy tapasztalatot szerezhetsz, nehogy még pénzt is kapj, valahol igyekeznek elkülöníteni azért egy jelképes összeget a fiatal fáradozásaiért. Na természetesen megélni ebből sem lehetne, de azért több mint a semmi.

Teljes mértékben elképzelhető, hogy a párod pont egy olyan helyet fogott ki, ahol nem is kérdéses, hogy a gyarnokoknak nem jár fizu. Majd ha felveszik teljes munkaidőre, akkor esetleg. Viszont a párod volt bugyuta, hogy erre nem kérdezett rá. A legeslegmegfelelőbb hely az interjú arra, hogyha nem is hozzák fel, akkor illedelmesen rákérdezzen az ember arra, hogy milyen jövedelemmel járna számára ez a meló...

2012. márc. 30. 11:02
 17/19 anonim ***** válasza:
Egyáltalán fizetős gyakornoki helyre ment? Egyébként is mindenhol kötnek szerződést, ha mást nem, hát egy titoktartási nyilatkozatot, hogy nem beszélhet olyan ügyekről, aminek a részleteibe ő belelát a munka során. Ha úgy vannak vele, hogy semmi szerződés, csak ott lébecol, és majd igazolnak neki gyakornoki időt (nekünk is így ment annó bíróságon, ügyészségen, amikor a nyári gyakorlatot le kellett tölteni). valószínű, hogy a főnök nem fizetős gyakornokoskodásra gondolt, különben kötöttek volna szerződést, és a fizetésben is megállapodtak volna. Jó nagy madár a párod, már bocs...ennyi esze sincs, hogy kérdezzen? Hogy kinyissa a száját? Mert akkor megérdemli, már ne is haragudj...sok olyan gyakorlati hely van, ahol csak ingyen foglalkoztatnak gyakornokot, vagyis hagyják, hogy gyakornokoskodjon, miből gondoljátok, hogy fizetni fognak, ha még ennyiben sem állapodtak meg?
2012. márc. 30. 11:04
 18/19 anonim ***** válasza:
Lehet tudni, mi az a népszerű szakma? Vannak bizonyos helyek, ahol ez bevett gyakorlat, pont azért vállalják be sokan, hogy a következő helyen fel tudjanak mutatni valami szakmai gyakorlatot.(Sőt pl. nevesebb ügyvédi irodákban sokszor még a gyakornok fizet azért, hogy ott lehet.) De valami munkaszerződés akkor is szükséges, különben egy később munkahelyen nem tudja bizonyítani, hogy van gyakorlata!
2012. márc. 30. 11:07
 19/19 anonim ***** válasza:
Gyakornoki melóra 6 hét után jár a minimálbérrel megegyező órabér, ez a törvény, viszont ha 6 hetente új szerződés van akkor hoppá már is van egy ingyen munkaerő:/ <--így megy ez a játék de magát a gyakorlatot le fogják igazolni szerintem,de gyakornoki fizut mint már említettem 6 hét + után adnak és az is eléggé túrós tészta.
2012. márc. 30. 23:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!