GYES alatt visszamennék 6 órában dolgozni. Kb hány nap szabi járhat, és hány órában fizetik ki, ha eddig 8- ban dolgoztam?
Szia! Én írtam Neked az előbb, ezt találtam a neten a szabadságról. Módosították a Munka Törvénykönyvét és 2012-től ez a hatályos:
"Nem jár annyi szabadság a gyes-ről visszatérőknek
Fontos változás, hogy a gyermek gondozására kapott fizetés nélküli szabadságnak csak az első 6 hónapjára jár rendes szabadság. Ez azt jelenti, hogy a gyes-ről vagy gyed-ről munkába visszatérő szülőt az eddigi 1,5 év helyett csak 1 évre járó szabadsága illeti meg."
Ez nem jó hír nekünk. :(
Még mindig én vagyok. De jó hogy felvetetted a kérdést, most hogy "beleásom" magam (ugye én is érintett vagyok), látom, hogy nem is olyan egyértelmű a dolog.
Ezt találtam még:
Ebben viszont az áll, a csökkentett szabi csak azokra vonatkozik, akik ezután kezdik a fiz.nélk. szabit.
Remélem a munkáltatók tudják a törvényeket. De szerintem a kifizetés 8 órában kell, hogy történjen. Most már tényleg szia! Üdv!
Szia! Köszi a választ! Viszont engem még nem érint a törvénymódosítás, mert májustól igényeltem, a törvény pedig júniustól változott. Beszéltem megint a munkaügyessel, de váltig állítja, hogy jól számolta ki.
?????
Szia! Hát még mindig én vagyok, látom még nem érkezett használható válasz.
Ezt találtam egy fórumon:
"A szabadságokat mindig az érvényes munkaszerződés szerint kell kifizetni, azaz ha te nem írod alá előre, hogy 8 óráról 6 órára csökken a munkaidőd, akkor a szabikat 8 órásan kapod meg, s utána módosítjátok csak a szerződést, amikor elkezdesz dolgozni. Ha aláírod, és utána veszed ki, akkor sajnos csak 6 órásan – de ekkor mehet a GYES mellette. Azt nézd meg, hogy az a bizonyos 2 órára járó bér nettója egy hónapban több-e, vagy kevesebb, mint a nettó GYES, és így tudsz dönteni, melyikkel jársz jobban. De mondom: a szerződés korábbi módosítására nem kötelezhetnek, hiszen ezzel te anyagilag rosszabbul jársz, ezt nem kérhetik törvényesen tőled! Ha nem az elején veszed ki, hanem utólag a 183 napon belül, akkor bizony már csak 6 órával számfejtik, mert akkor módosítani kell a szerződést, hogy elkezdhess dolgozni és a GYES-t is kaphasd."
ezen az oldalon:
Szia!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!