El tudnak-e bocsátani rendkívüli vagy normál felmondással az alább részletezett esetben?
Nem vagyok biztos a jogi dolgokban a saját esetemben ezért fordulok hozzátok. Van egy betegségem (depresszióval társult generalizált szorongás), amiről orvosi papírom is van és gyógyszert is szedek. Ez ebben az évben súlyosbodott (ezért mentem el a dokihoz). Ez azt eredményezi, hogy sokszor elkések ill. nem vagyok olyan hatékony, mint pl. tavaly.
Előírták (írásban, 3/4 éve) nekem a 9 órás legkésőbbi reggeli beérkezést, de ezt az esetek kb. 30-40%-ában nem tudtam betartani. (Most, hogy már szedem az antidepit (kb. másfél hónapja) egy kicsit javult ez az arány). De a vezetőség azon a véleményen van, hogy most már decemberben egyetlen késésem sem lehet, mert különben felmondanak.
A kérdésem sokrétű lenne:
1. Felmondhatnak-e emiatt rendkívüli felmondással vagy csak "sima felmondással" (a végkielégítés miatt nem mindegy)?
2. Üzemi tanácstag vagyok jelenleg. Ez jelent valamilyen védettséget a számomra ebben az esetben?
A válaszaitokat előre is köszönöm!
Nem, nem tudtak a betegségemről, csak kb. 3-4 hónapja. Ezért kaptam türelmi időt, ami tényleg rendes volt a cégtől.
Mikor elmentem dokihoz (október), a diagnózist megmutattam a vezetőimnek (pedig nem lett volna kötelező, de szerettem volna ha tisztán látják a helyzetem).
Rendkívüli felmondáskor csak az üzemi tanács véleményét kell kérnie a munkáltatónak, nem a hozzájárulását. DE az üzemi tanács ellenvéleménye esetén is elbocsáthat rendkívüli felmondással.
Joguk van a rendkívüli felmondáshoz:
Írásban megkaptad, hogy legkésőbb meddig kell beérned.
Van egy érvényes munkaszerződésed. Nincs benne, hogy a betegséged miatt engedélyezik, hogy bármikor elkéss.
Azért nem rúghatnának ki, ha a betegséged miatt táppénzre mennél és nem mennél be dolgozni, de azért, hogy késel, kirúghatnak.
A betegséged nem kizáró ok a rendkívüli felmondáshoz.
"Mikor elmentem dokihoz (október), a diagnózist megmutattam a vezetőimnek (pedig nem lett volna kötelező, de szerettem volna ha tisztán látják a helyzetem)."
Nekik meg nem lett volna kötelező türelmi időt adniuk a számodra. Szóval az, hogy elmondtad a betegséged, nem az ő érdekük, hanem a tiéd.
A legtöbb munkahelyen fele ennyire sem toleránsak, mint itt.
Sajnálom, de az utolsó válaszolónak van igaza. Ha ennyire nem tudod betartani azt, amire a munkaszerződésed alapján köteles vagy, akkor menj el betegállományba, hátha idővel javul ez a dolog, és újra "rendesen" tudsz dolgozni.
Nálunk volt egy kőműves, vérnyomásos lett hosszú idő után. Hiába szedte a gyógyszereit, mindig szédült valamennyire, ezért a munkáját nem tudta ellátni. Mivel az üzemorvos alkalmatlannak találta a kőműves munkakörre, ezért kénytelen volt a munkáltató megszüntetni a munkaviszonyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!