El tudnak-e bocsátani rendkívüli vagy normál felmondással az alább részletezett esetben?
Nem vagyok biztos a jogi dolgokban a saját esetemben ezért fordulok hozzátok. Van egy betegségem (depresszióval társult generalizált szorongás), amiről orvosi papírom is van és gyógyszert is szedek. Ez ebben az évben súlyosbodott (ezért mentem el a dokihoz). Ez azt eredményezi, hogy sokszor elkések ill. nem vagyok olyan hatékony, mint pl. tavaly.
Előírták (írásban, 3/4 éve) nekem a 9 órás legkésőbbi reggeli beérkezést, de ezt az esetek kb. 30-40%-ában nem tudtam betartani. (Most, hogy már szedem az antidepit (kb. másfél hónapja) egy kicsit javult ez az arány). De a vezetőség azon a véleményen van, hogy most már decemberben egyetlen késésem sem lehet, mert különben felmondanak.
A kérdésem sokrétű lenne:
1. Felmondhatnak-e emiatt rendkívüli felmondással vagy csak "sima felmondással" (a végkielégítés miatt nem mindegy)?
2. Üzemi tanácstag vagyok jelenleg. Ez jelent valamilyen védettséget a számomra ebben az esetben?
A válaszaitokat előre is köszönöm!
1.Igen,felmondhatnak,mert nem mentesít a betegség az alól hogy rendszeresen elkéssél..Ha tudtad hiogy nem érsz be időre,akkor el kellett volna indulnod akár 1 órával korábban is,mint ahogy szoktál.A rendszeres késéseket szinte sehol sem tolerálják.Akár sima felmondással is elküldhetnek,nem kell hogy rendkívüli felmondásban részesülj..Mivel már előre figyelmeztettek,így nem támadhatod őket,hogy nem volt okuk rá.
2.Nem igazán vágom hogy mi is az a "üzemi tanácstag"..De ha olyan mint nálunk a " munkamegbízott" akkor semmi védettséget nem jelent.
Az első válaszolónak!
Igen, igazad van, de sokszor elaludtam és ebben a betegségem volt a ludas. Szóval ez elég indok a rendkívüli felmondáshoz?
Tudomásom szerint szerint egy üzemitanács tagot csak az üzemi tanács beleegyezésével küldhetnek el azonnal. De ebben nem vagyok biztos, ezért is fordultam hozzátok.
A második válaszolónak:
Szerinted miért nem jelent védelmet? Én eddig úgy tudtam, hogy ilyen esetben ki kell kérnie a vezetőségnek az üzemi tanács álláspontját, és ha az nem ért egyet a munkaviszony megszüntetésével, akkor még hat hónapig nem rúghatnak ki.
első vagyok
Én elhiszem neked,hogy a betegséged miatt aludtál el többször.De a céged már nem tolerálja,hiszen írásban megadták hogy ezentúl mit várnak el.Az igazság az,hogy nagyon valószínű,hogy a céget is arra az álláspontra jutott,hogy
"oké,hogy beteg vagy,és elalszol tőle,de ha tudod,hogy ez a betegség ezzel jár akkor reggel 6 óra helyett állítsd be az ébresztőórát hajnali 4 órára..Ha meg beteg vagy,és képtelen vagy felébredni,el kell menni táppénzre."
Mivel írásban kikötötték,hogy több késést nem tűrnek el,akkor nagyon valószínű,hogy nem csak a vezetőségnek szúrt szemet,hanem a többi kollégáidnak,és az üzemi tanácstagoknak is..
Én megértem,hogy egy ilyen betegségnél nem könnyű ám úgy élni a mindennapjainkat mintha egészségesek lennénk,de mint írtam a legtöbb cég nem tolerálja..
Az üzemi tanácstag státuszról annyit,hogy vannak rendkívüli helyzetek amikor nincs szükség a többi tanács döntéséhez,és a főnökség a tanács megkerülésével is dönthet ha felmondásról van szó..
Szerintem a tanácstagok már tudják,hogy milyen helyzetben vagy,és szerintem már régen szabad kezet adtak a vezetőségnek..
Kedves kérdező.Ha megakarod tartani az állásodat,akkor tegyél róla,hogy ezentúl ne késsél el.Inkább menj be 1/2 órával korábban mint 5 perccel később..
Még egy kérdés az első hozászólóhoz:
Azt értem, hogy rendes felmodással elküldhetnek, de a betegségem nem lehet kizáró ok a rendkívüli felmondáshoz?
első vagyok..
A kérdésedre a válasz.A betegséged nem kizáró ok,hogy rendkívüli felmondással elküldjenek.Meg is mondom hogy miért.Te magad írtad le.Idézlek:
"Előírták (írásban, 3/4 éve) nekem a 9 órás legkésőbbi reggeli beérkezést, de ezt az esetek kb. 30-40%-ában nem tudtam betartani. (Most, hogy már szedem az antidepit (kb. másfél hónapja) egy kicsit javult ez az arány). De a vezetőség azon a véleményen van, hogy most már decemberben egyetlen késésem sem lehet, mert különben felmondanak."
Vagyis a céged a törvénynek,és a munkajognak megfelelően előre szólt írásban,hogy mik az elvárásai veled szemben.
Feltételezem hogy 3/4 éve is tudtak a betegségedről.Vagyis a céged eddig türelmes volt,és nem 1 hónapot hanem 3/4 év türelmi időt kaptál..
Köszönöm mindenki hozzászólását!
Akkor ezek szerint a betegség nem kizáró ok a rendkívüli felmondáshoz? És az üzemi tanács tagság sem jelent védelmet ilyen esetben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!