Szerinted működne? Gazdaságfellendítés.
Bocs, hogy én ilyen józan paraszti ésszel gondolkodok. Nem tanultam pénzügyet, alkalmazottként dolgozok, stb-stb...
De azt nem cáfolhatod meg, hogy, ha jobban keresnének az emberek, akkor mindenkinek - a munkáltatónak is - jobban menne, magasabb lenne az életszínvonal. Ebben viszont csak a munkáltatók tudnak segíteni, ugyanis ők adják a fizetést. Mindenki meg ugye nem lehet vállalkozó, mert akkor ki fog dolgozni?
Pontosan! A vállalkozó adja a munkát, és kockázatot vállal, az alkalmazott meg a kockázatkerülés miatt inkább jobban szereti a fix fizetést a bizonytalan profit helyett. A kérdés csak az, hogy te melyik embercsoportba tartozol. Mindenki feláldoz valamit - a vállalkozó a vagyonát teszi ki kockázatnak és a felelősségét (ugye ha nincs bevétel akkor a szállítókat attól még ki kell fizetni), az alkalmazottak pedig a magasabb jövedelmet áldozzák fel a biztonság oltárán. Mindig is úgy volt, hogy volt ilyen ember is, meg olyan is.
Az is igaz, hogy a munkáltatón múlik, hogy mennyit fizet, de szervezési szinten ott sokkal több döntést kell mérlegelni, mint azt, hogy most Kis Pistának 5%-al többet adunk hó végén. Ha nem is tanultál szervezéselméletet, akkor is sejtheted, hogy egy menedzsernek muszáj rendszerben gondolkoznia. És végső soron el is érik a céljukat, mert te ott maradsz annyi pénzért is, és nem vered az ajtót 500 másikkal, hogy sztrájk van. Ez a vezetés tudománya! Persze különbséget kell tenni tulajdonos és ügyvezető között (KKV-knál sokszor egybe esik, de nagy cégeknél nem). A tulajt sokszor nem érdekli, hogy a vezetőség hogyan terelgeti a céget, arra ott vannak a közgyűlések évente párszor. Tudod, mindenkinél van egy nagyobb hatalom, aki rugdossa a seggét :)
Hogy a kérdésedre is válaszoljak: a fizetésemelés azért nem lenne gazdaságélénkítő, mert amit az egyik oldalon odaad, azt a másik oldalon elveszi. Te nagyobb fizetést kapnál, de a cégednek ezért át kéne szabnia az egész árpolitikáját - és ezt ha minden cég így csinálná, akkor a több pénzből megint nem jönnél ki jobban, mert minden többe is kerülne...
Persze, ez rendben van, hogy kockázatot vállal a munkáltató, de ugye mindenki nem lehet munkáltató vagy munkavállaló. A kettő kiegészíti egymást. Nem azt kellene, hogy az összes profitot odaadja a munkavállalójának, de nagyon sokan megtehetnék, hogy többet adjanak. A szomorú dolog számomra az, hogy az emberség hiányzik.
Ha többet adna a munkáltató - ha teheti,
ha itthon költené el az ember, hazai üzletben / cégnél,
ha mindenki tisztességesen végezné a dolgát - mindkét részről...
akkor működhetne a dolog, szerintem. De ez csak szép álom. :)
"akkor működhetne a dolog"
Nem.
Nem attól lesz magasabb az életszínvonal, hogy több fizetést kényszerítünk ki a vállalkozóból, mert akkor ahogyan írták is, drágábban adja majd a termékeit és szolgáltatásait is. Attól lesz magasabb az életszínvonal, ha termelés és szolgáltatás színvonalát tudjuk növelni. Ha a munkaidő nagy része nem lazsálással telik, ha fejlesztünk, racionalizálunk stb... Ennek az optimalizálási folyamatnak a legközvetlenebb érdekeltjei a vállalkozók! Az ő zsebükön látszik meg először, ha valami jobban vagy rosszabbul megy. Tehát ne próbáld meg nehezíteni a dolgukat, mert ők azok, akik kihúzhatják az országot a gödörből.
Az éttermes hasonlattal kapcsolatban: Örülnék, ha lenne 50 millióm, és nyitnék is éttermet, az tuti. Kérdés ugye az is, hogy honnan szereztem 50 milliót. De, ha már van:
Eltervezem, hogy milyen típusú éttermet szeretnék nyitni, milyen ételeket készíteni, milyen reális áron adni. Ehhez megkeresem a fizetőképes emberek környékén lévő bérelhető helyet, illetve, ha van hely, akkor a kereslet szerinti ételt, stílust alakítom ki. (egy vasútállomáson nem nyitok reneszánsz éttermet, hanem talponállót). A szakács, ha nem ismered, akkor lutri, és általában a szakácsok nagy része nem marad sokáig egy helyen.
A fizetés nélküli vendégekhez pedig hívhatsz rendőrt, mert JOGOD csak ehhez van. Bár nem gondolom, hogy ez túl gyakori. Ha igen, akkor meg kell rá keresni a megoldást, hogy ne tudjon bárki csak úgy lelépni.
El is lehet szúrni, de piszkosul össze is tudod szedni magad belőle. Az alapanyag árának kb 2,5-3 szorosát el lehet kérni a kajáért. Jó akciókkal, jó célközönséggel lehet jól keresni vele. Ismerek mindkét oldalról embereket, akinek összejött, de piszkosul az étterem, és olyat is, aki azt hitte, hogy minden megy majd magától, és belebukott. Tehát nem elég az 50 millió, tudni is kell csinálni.
Persze, hogy tudni kell csinálni. A sok pénz magában semmire nem elég és aki nem tud vele bánni, az hamar bebukja. Ezért van az, hogy a lottónyertesek is ugyanúgy élnek tovább, mint előtte.
Egyébként ha már vállalkozás és kockázat, akkor nem kell egy jó ötlethez 50 millió. Elég egy része és a többit adja a bank. Csak jó üzleti tervet kell írnod nekik, amiből látszik, hogy értesz hozzá és hogy megtérülne nekik. Nem könnyű és nyilván ha nincs 10 milliód most, akkor nem fognak adni 40-et csak úgy...
De egy talponevőt akármikor nyithatsz, ha úgy érzed, hogy abból jobban élnél, mint az alkalmazotti állásodból. Persze sokak nem merik ezt bevállalni, csak a "biztos állás" jó nekik. Pedig a biztos állás sem biztos, elég egy leépítés, vagy egy magánéleti probléma és máris ott a baj. Elég megnézni a devizahiteleseket! Azt hitték, megveszik a házat, kocsit, mert olyan jól keresnek (havi szinten vajon mennyit tudtak megtakarítani ezek az emberek???)...
Teljesen igazad van, csak míg te - úgy látom - hozzáértő pénzügyi szemmel nézed a dolgot, és addig a "jó lenne, ha így lenne" kategóriába tartozok. :)
Én személy szerint egy kis emberséget csempésznék ebbe a világba, hogy ne mindig a pénzről, a másik átveréséről szóljon a dolog. És igen, én is a termelőtől venném meg papír nélkül a zöldséget, mert erre lennék kényszerülve, vagy ha nem, akkor ennyivel több maradna nekem - tehát nem akarok álszentnek tűnni. De jobb lenne, ha nem így működne a dolog, és ne érts félre, én nem a kényszervállalkozótól nyúlnám le azt, ami neki sincs, hanem olyan emberektől, mint a korábban említett "úriember".
A baj az, hogy nagyon nyílik az a bizonyos olló.
A vállalkozói bürokrácia és költségek csökkentésével szerintem a munkavállaló is csak jobban járna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!