Ezt tényleg megteheti a munkáltató?
A párom munkahelyet fog váltani (összeköltözünk egy másik városban), de sok adóssága van, végrehajtók is a nyakára járnak. Azt mondja, hogy így sokkal kevesebb az esély arra, hogy munkát kapjon, mert a munkáltató kb. egy hét után levelet fog kapni a végrehajtótól, és blokkolják a fizetése bizonyos részét. Ezért a munkáltatója próbaidőre teheti, esetleg ki is rúghatja mert ezt eltitkolta.
Ez tényleg így van? Nem mindegy a munkáltatónak, hogy hova megy a párom pénze, ha egyszer jó munkaerőnek tartják, és felveszik?
Köszönöm a segítséget előre is!
Első válaszoló!
19 évesen sajnos még nem nagyon vagyok jártas a munka világában :S De mindenféle segítségnek, magyarázatnak nagyon örülnék! Leírnád nekem pontosan, hogy akkor a próbaidő mit is jelent? Vagy a páromnak milyen hátránya származhat ebből az egészből?
köszi előre is
mikor felvesznek eleve próbaidőn vagy. munkáltatótól függően 1-2-3hónapig. ami azt jelenti, hogy a munkáltató indoklás nélkül kirúghat ezidő alatt, és a munkavállaló is indoklás nélkül eljöhet a cégtől ugyanezen idő alatt.
tehát ha a munkáltatónak nem tetszik, hogy a párodnak sok a tartozása, akkor tényleg szó nélkül kirakhatja a párodat.
az más kérdés, hogy mit szólnak a munkáltatók ehhez...egyéne válogatja nyilván. lehet jobb előre szólni, mikor vhova felveszik, és akkor nem lehet baj, már tudják miről van szó, ha jön a levél. ha tényleg van ilyen levél...erről én nem tudok semmit.
Ez így van. Ha bejelentik akkor onnantól már elérhető és levonható.
A próbaidő meg az amikor a munkáltató azt mondja, hogy egy hónapig nézzük hogyan dolgozol és ha jól akkor maradhatsz.
A próbaidő átlag 1-3 hónap de speciális esetekben különleges szakmáknál lehet több is.
Ezt már az elején tisztázzák.
Ha felvették és jön a papír semmi gond szépen higgadtan megmondja a főnökének hogy ez van hát vonják le, küldjék el és ennyi.
Ezért nem rúgnak ki senkit mert nem a munkahelyével szemben vét. Az adósság nem bűn csak az amikor megpróbálod kijátszani és elsinkófálni.
Emiatt ne aggódj ez egy csómó emberrel így van nem vagytok egyedül.
Azt írod, hogy munkahelyt fog váltani.
Ha már most is tiltanak le a fizetéséből, azt a munkáltatója fel kell hogy tüntesse a kilépő papírjain, amit az új munkahelyén be kell mutatnia. Tehát rögtön tudni fogják, hogy van letiltása.
A munkaadó szempontjából azért lehet zűrös is egy ilyen embert alkalmazni.
Milyen munkakörben dolgozik?
Mert pl. kőművesnek minden további nélkül alkalmazható, ott nem számít ha vannak tartozásai.
Viszont pl. olyan munkakörbe, ahol pénzzel vagy nagy értékekkel kéne foglalkozni én, mint munkaadó nem vállalnám be, hogy elcsábul és kilop valamit, hogy az a havi tartozásait vissza tudja fizetni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!