Szerintetek megéri orvosnak tanulni manapság? Van orvos rokonod (ha igen, nézd meg légyszíves! )?
Mindig is érdekelt ez a hivatás. Csak nem tudom, megéri-e ez az egész, mert ugye 6 éves kőkemény egyetem, utána általában 5 év gyakorlat 90ezres fizetéssel, és ezek után úgy tudom olyan 100-115 ezer között mozog a fizetés.
Pedig nekem nagyon tetszik ez az egész, jó vagyok kémiából, biológiából és fizikából is, és kiskorom óta érdekel az orvoslás. De most azon gondolkodtam, hogy középsulival végzek 20 évesen, akkor orvosi egyetemmel 26-27 évesen, és akkor a gyakorlat.
Ergo 33 évesen kezdek el igazán csinálni valamit. Tudom, most valaki azt mondja, hogy a hivatástudat az egy dolog, de ne álszentkedjünk szerintem, mindenki tudja, hogy hiába végzi egy orvos szívvel-lélekkel a munkáját, ha kiszúrják a szemét 90 ezerrel...
Na de ezt csak úgy általánosságban írtam le. A valódi kérdés igazából az lenne, hogy akinek orvos rokona van (vagy ő maga is az), leírná nekem, hogy az adott rokona/családtagja hogyan viszonyul a munkájához, meg tud élni belőle?
Nekem nagy álmom lenne ez, csak nem tudom, megéri-e. A fél életem tanulással töltöm, és hiába a tudás, ha utána nem fizetnek meg...
Köszönöm előre! 14/F.
//A kategóriában nem voltam biztos, de mivel úgy ahogy tisztában vagyok az egész oktatási rendszerével, nem akartam oda írni. Meg ezt a kategóriát amúgy is többen nézik, remélem nem zavarja majd a moderátorokat.//
Németország,egy kisvárosban (kb.nagy falu) de hatalmas körzete amit ez lát el,ezért ez egy nagy kórház de mégsem mondjuk egy városi,szóval jobb lehetőségek is lehetnek.Mondjuk mi nyugaton vagyunk de keleten sem lehet rossz.
16/L
Ha biztos vagy benne, hogy ezt akarod csinálni, erre vágysz, erre készülsz évek óta, akkor mi a kérdés?
Az életcél egy olyasvalami, amit meg KELL valósítani! Ha meghátrálsz, ha kihagyod, egész életedben bánni fogod! Tudom, mert én kihagytam. Orvos akartam lenni, de nem kaptam kellő támogatást hozzá. A szüleim egyszerű emberek; amikor a gimiben az osztályfőnököm megtudta, hogy orvos akarok lenni, lebeszélt róla. Mert nem volt tanár, ügyvéd stb. nagymenő se az anyám, se az apám. Igen, az egyszerű ember gyerekének nálunk nem érte meg segíteni. Pl. a megfelelő fakultációra járási lehetőség megadásával. Az eszem meglett volna hozzá, de sikerült lebeszélniük az orvosiról és most, 30 évesen egy olyan munkát végzek, amit gyűlölök, és tudom, hogy soha de soha nem fogom már azt csinálni, amit szeretnék. Nem telik el úgy nap, hogy ne gondolnék arra, milyen jó lenne orvosnak lenni. Tudom, hogy nagyon szeretném azt csinálni, de már soha nem adatik meg nekem. És ez annyira elszomorít, hogy bőgni tudnék.
Szóval, ha komolyan gondolod, és egy 14 éves fiú nem szokott ilyen értelmesen írni, mint te, szóval biztos vagyok benne, hogy egy értelmes, komoly fiú vagy, akkor hajrá, vágj bele, menni fog, ügyes leszel, és ki fogod alakítani a magad egzisztenciáját, ne aggódj emiatt! Ha ügyesen választasz magadnak szakmát, hülyére fogod keresni magad még 40 éves korod előtt. (A sikerszakmák a szülészet, sebészet.)
Én nagyon drukkolok neked!
Egy megjegyzés: a mentőzés nem a leghálásabb szakma. Gondold ezt át.
Köszönöm a válaszokat!
Nos, arra jutottam, hogy kortól, nehézségtől és fizetéstől függetlenül én örülnék egy ilyen szép hivatásnak. Persze ez még messze van, de ha az élet nem szól közbe, akkor akár 5 év múlva a középsuli elvégzése után 20 évesen is nekiállok az orvosi egyetemnek, hiába 6 + 5 év.
De ez még messze van, viszont remélem, úgy alakul majd ez a jövőben, ahogy most tervezem...:)
Azért lesznek változások, mondjuk még ez is édes kevés, még, ha igaz is.
Ha jól tudom, Ausztriában minimum 1 millió forintnak megfelelő eurót keres egy orvos.Én oda fogok menni valószínűleg egyetem után.
Kedves kérdező!
Nem tudom mi lett végül belőled, de én is leírnám a tapasztalataimat.
Én pszichiáterként itthon kerestem 340 ezret ügyelettel, szerintem kitalálod mi a következő lépés.
Kiköltöztem Bristolba (UK) ahol meglepően sok a magyar. Itt keresek 7000 fontot, szintén ügyelettel. Ha magyarországon lennék, már simán milliomosnak hívhatnám magam....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!