Szerintetek megéri orvosnak tanulni manapság? Van orvos rokonod (ha igen, nézd meg légyszíves! )?
Mindig is érdekelt ez a hivatás. Csak nem tudom, megéri-e ez az egész, mert ugye 6 éves kőkemény egyetem, utána általában 5 év gyakorlat 90ezres fizetéssel, és ezek után úgy tudom olyan 100-115 ezer között mozog a fizetés.
Pedig nekem nagyon tetszik ez az egész, jó vagyok kémiából, biológiából és fizikából is, és kiskorom óta érdekel az orvoslás. De most azon gondolkodtam, hogy középsulival végzek 20 évesen, akkor orvosi egyetemmel 26-27 évesen, és akkor a gyakorlat.
Ergo 33 évesen kezdek el igazán csinálni valamit. Tudom, most valaki azt mondja, hogy a hivatástudat az egy dolog, de ne álszentkedjünk szerintem, mindenki tudja, hogy hiába végzi egy orvos szívvel-lélekkel a munkáját, ha kiszúrják a szemét 90 ezerrel...
Na de ezt csak úgy általánosságban írtam le. A valódi kérdés igazából az lenne, hogy akinek orvos rokona van (vagy ő maga is az), leírná nekem, hogy az adott rokona/családtagja hogyan viszonyul a munkájához, meg tud élni belőle?
Nekem nagy álmom lenne ez, csak nem tudom, megéri-e. A fél életem tanulással töltöm, és hiába a tudás, ha utána nem fizetnek meg...
Köszönöm előre! 14/F.
//A kategóriában nem voltam biztos, de mivel úgy ahogy tisztában vagyok az egész oktatási rendszerével, nem akartam oda írni. Meg ezt a kategóriát amúgy is többen nézik, remélem nem zavarja majd a moderátorokat.//
Nincs orvos rokonom, viszont én agy dolgot tudok tanácsolni neked amit ha módodban áll tegyél meg.
Végezd el a sulit, utána pedig első adandó alkalommal menj ki külföldre dolgozni, mert ez az ország haldoklik.
Olyan alacsony az életszínvonal ebben az országban, hogy a lakosság nagy része hónapról hónapra él.
Persze nem mindenki, de külföldön egy orvosi állással az itthoninál sokkal jobb színvonalú életed lehet.
Szia!
Nekem a párom orosira jár. Ő gyerekkora óta (kb mint most Te) Szeretett volna orvos lenni, elhivatottságból, meg igazából egyszer történt valami ami miatt megfogadta, hogy megpróbál tenni az egészségügyért valamit...
Mit is mondjak? Szerintem egyáltalán "nem éri meg" ha az ember nem hivatásból csinálja. Elvégzed a 6 évet, kőkemény munkával, ott vagy, hogy 24-26 évesen vár rád még 4-5 év gyakorlat, ami idő alatt (6 ÉV egyetem UTÁN) kevesebb pénzt kapsz mint egy takarítónő (nem bántásból, de viszonyítási alapként mondom...)
én jövőben végzek az egyetemmel, ha minden igaz, a páromnak még lesz hátra gyakorlattal együtt kb 5-6 éve:-S Szóval nekünk pl. családtervezés szempontjából nem nagyon "éri meg", főleg mert én nagyon szeretnék 30 előtt gyerekeket, de hát rezidensi fizetés mellé nem nagyon lehet...
Szóval évekig alul vannak fizetve az orvosok, oké majd valamikor 20-30 év múlva lesz nagyobb keresetük, de addig mi a helyzet???????? miből éljünk meg, miből vegyünk lakást, vállaljunk gyereket?
(Ja és persze mind-emellett az állam elvárná, hogy ne gondolkozz, hogy elmész külföldre, ahol 10x annyi pénzt kapnak az orvosok egy JOBBAN felszerelt kórházban)
Minden esetre én büszke vagyok a páromra, hogy ennek ellenére végig szeretné csinálni, és mindenben támogatom amiben csak tudom. Ha rajta múlik Ő egy nagyon jó érzésű orvos lesz, azt hiszem ilyen orvosokból kellene legyen még több...
Szerintem a fizetes nagyban fugg attol, hogy milyen orvos vagy. Pl. egy fogorvos, nogyogyasz, sebesz, altatoorvos nem annyit keres, mint egy tudoorvos, borgyogyasz...szerintem csak akkor vagj bele, ha nagy a hivatastudatod, mert tenyleg - ahogy irtad is - nagyon hosszu ido, amit vegig kell tanulnod, rezidenskedni. Egyik volt oszt. tarsam most vegzos az orvosin. Ot sosem a penz motivalta, nem szallt el magatol azert, mert szinte szin kitunovel vegezte el az orvosit. Tudja, hogy nincs oka aggodni, hogy nem veszik majd fel. Ugy van vele, hogyha Magyarorszagon nem kap megfelelo munkat, Angliat is megprobalhatja es kozben a nyelvtudasa is gyarapszik.
En azert annyira nem tartanek attol, hogy mibol fogsz megelni. Az orvos szakma egy olyan, amire barmilyen vilag is jon, lesz szukseg. Ha Magyarorszagon le is epitenek, kulfoldon biztos, hogy alkalmaznak es megbecsulnek egy jo orvost, de Magyarorszagon is sokat keresnek egyes orvosok foleg, akik muteteket vegeznek meg a nogyogyaszok - tudod, paraszolvencia (meg privat rendeles kereteben is milliokat kaszalnak havonta, 1-1 kismamatol min. 80-100 ezret kernek egy szulesert). Itt ahol elek kulfoldon, az orvosok, noverek nagyon megbecsultek es keresettek.
Ha ez az álmod, akkor persze, hogy megéri!
Nincs annál megnyugtatóbb, mikor az ember azt csinálja amit szeret.
Ez minden pénznél többet ér!
Ráadásul orvosként jó eséllyel bármikor találsz munkát.
Vagy külföldön, ha jó a nyelvtudásod, vagy idehaza, hisz az emberek javarésze menekül ebből a szennyből, így minden szakemberből hiány lesz nemsokára.
Bátyám negyedéves orvostanhallgató. A nyári gyakorlatait külföldön szokta végezni. Gondolom ebből ki is találtad, hogy hogyan viszonyul a témához.
Megéri orvosnak menni csak nem Magyarországon.
a gyerekorvosunk a kézbekapott 800ezréből gazdálkodik,abból kell mindent fizetnie,tényleg max 100ezre marad (na)
de van magánrendelése,abból félmilliója van kb tisztán,mert ő a legjobb a környéken (nem pest hanem egy kisváros)
és ehhez még jönnek az ajándékocskák,bár tény hogy ő tényleg megérdemli,múlt már az életem az ő döntésén.
Van rokon is orvos,igaz 4 éve nem láttam,angliába ment ki,mert itthon korházi fizuból (120ezer,nulla egyéb) még egy kis lyukat se tudott fenntartani
Rezidens orvos vagyok. Pénzügyileg nem éri meg, hacsak nem érzel hatalmas (HATALMAS) késztetést, hogy te ezt akarod csinálni akkor ne is gondolkozz ezen.
Én nem tudom ha még egyszer újrakezdeném, imádtam ezt tanulni, betegeket is szeretem, dolgozni is szeretek, de amikor megnézem mennyi a fizetésem rendesen el tudok keseredni. Ha elvégzed akkor mikor nekifogsz már úgy gondolkozz, hogy ha meg is akarsz élni ebből rendesen, akkor külföldre kell majd menned.
Igaza van ma 21:04-nek, nekem volt már olyan takarítónő betegem aki szemberöhögött miután kifaggatott, hogy mennyi a fizetésem, hogy de hát ennél én is többet keresek... nem mondom, hogy jól esett
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!