Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Elfogadtam egy állást egy "A"...

Elfogadtam egy állást egy "A" cégnél, bekérték az adataimat, azonban jött egy ezerszer jobb ajánlat "B" cégtől. Jogilag kötelezhet bármire az első cég?

Figyelt kérdés

Januárban álláskeresővé váltam, és jelentkeztem jópár állásra, voltam jópár interjún. Felvettek egy céghez, ahol bár a fizetés és munkakör nem lett volna a legjobb, de örömmel elfogadtam.

Megkeresett azonban "B" cég, ahol a munkakörömbe jobban beleillő feladatot, és sokkalta méltányosabb fizetésért tudnám csinálni.

Lehet valami mellékhatása annak, hogy írok egy jól megfogalmazott, rövid emailt az "A" cégnek, hogy köszönöm az ajánlatukat és bizalmukat, de sajnos egy másik cégnél fogom aláírni a szerződésem és dolgozni, és hogy ne várjanak a megbeszélt munkanapon, mivel nem fogok tudni megjelenni?

tegnap 10:30
 1/9 krwkco ***** válasza:
100%

Aláírtad már a munkaszerződést? Ha még nem, akkor jogilag semmire nem vagy kötelezhető.

Erkölcsileg, meg tekintheted úgy, hogy próba-próbaidőn vagy azonnali felmondással. A cégnek annyi kára keletkezett, hogy esetleg egy időre szüneteltette a megfelelő alkalmazott keresését és ezzel időt vesztett.

tegnap 10:38
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Próbaidő alatt bármikor, indok nélkül is felmondhatsz.

Mellékhatása annyi lehet, hogy amennyiben közeljövőben hozájuk jelentkezel, valószínűleg nem rád esik a választás.

tegnap 10:42
 3/9 A kérdező kommentje:

@krwkco Munkaszerződést nem írtunk (mondták is nekem hogy azt az első napomon írtuk volna meg, ami mostantól kezdve egy hónap múlva lett volna), annyi hogy küldtek egy ajánlatot email-ben amit aláírva be kellett szkennelnem és visszaküldenem, valamint megcsináltak nekem valamilyen munkahelyi account-ot ahol fel kellett vinnem mindenféle adatokat magamról.

Annyi, hogy pár napja még láttam olyat hogy "Cancel application" azon a felületen, de most reggel megnéztem és már nincsenek benne ilyenek, csak olyan hogy töröljék az összes adatomat. Egyelőre még nem akarnám ezt, amíg nem válaszolnak a lemondó email-emre a héten, de írni fogom nekik hogy sajnos semmiképp nem fogok tudni se megjelenni, se ott dolgozni náluk.

Még annyi dilemmám van, hogy a "B" munkahelyen ahol viszont nagyon is szeretnék dolgozni, ott legyek őszinte és említsem-e meg hogy volt egy ilyen elfogadott ajánlat, vagy a legjobb ha tartom a számat és nem kell tudniuk erről. Ezt csakis azért kérdezem, mivel egy korábbi munkahelyemen már aznap reggel be voltam jelentve náluk a NEAK-nál mielőtt még elkezdődött volna az első nap, és nem tudom hogy van-e bármilyen ütközés (vagy akarva tudnak-e valamilyen galibát okozni nekem az "A" cég) ha bejelentenek, és akkor a "B" cég esetleg be akarna jelentkezni és kiderülne hogy hát hoppá, az "A" céghez épp be vagyok jelentve egyszerre.

Tudom lehet hülye agymenés, de nincs sok tapasztalatom munkahelyváltással kapcsolatosan 😅

tegnap 10:56
 4/9 A kérdező kommentje:

#2: Sajnos ezt el kell fogadnom/vállalnom, nincs más választás: A "B" ajánlat tényleg jobb fizuval és feladatkörrel jár majd

Annyi, hogy egyedül a környezet és a közeg lehet jobb az "A"-nál, legalábbis nagyon befogadóak és szimpatikusak voltak, és másoktól is jókat hallottam a cégről, de sajnos a fizuval nagyon alálőttek attól amiről az interjún szó volt, valamint nem teljesen az én feladatköröm, bele kellett volna tanulnom meg képezniük engem.

Ugyanakkor a "B" cégnél is nagyon korrektek voltak és befogadóak, szóval... a "pénz beszél" 😅

tegnap 11:06
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem feleslegesen gondolod ezt túl. Én is voltam egyszer ilyen helyzetben, miután elküldtem az e-mailt A-nal, még kb másfél percig volt rossz lelkiismeretem, aztán annyi.

Majd felvesznek valaki mást, csak egy voltál a sokból.

tegnap 11:10
 6/9 krwkco ***** válasza:
100%

"küldtek egy ajánlatot email-ben amit aláírva be kellett szkennelnem"

Az "ajánlat" csak egy szó. Az a lényeg, hogy mire vállaltál kötelezettséget, amikor aláírtad. Könnyen lehet, hogy az aláírásod csak azt igazolja, hogy elolvastad. Vagy hogy felhatalmazod őket az adataid kezelésére. Csak Te tudod, hogy mi volt benne.

Ami kötelezettséget vállaltál és nem tartod be, elvileg az ezzel okozott kárért kellene felelned. De mivel nem munkaszerződés volt, nem jelenti,hogy meg kell kezdenek a munkát, vagy hogy érvényesek lennének rád a felmondási szabályok.

A B munkahelyen, ha kérdezik, akkor válaszolj, de ha nem kérdezik, akkor nem kell bejelentened, hogy eddig milyen lépéseket tettél munkakeresés ügyben. Ha problémájuk lesz a bejelentéseddel, akkor majd szólnak.

tegnap 11:10
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Probaidon biztosan felmondhatsz azonnal kovetkezmenyek nelkul, ugyhogy az eddigiektol fuggetlenul azt megirhatod nekik hogy ha ragaszkodnak az elfogadott ajanlathoz, akkor ez lesz, de mindenkinek praktikusabb ha mar el se juttok odaig. Finoman megfogalmazva. Esetleg telefonon, ugy tudod kozben is durvitani a dolgot ha kotekednek.
tegnap 12:49
 8/9 nb2019 ***** válasza:
100%

Neked valószínűleg ez az első ilyen eset, de az adott cég szinte biztos élt már meg ilyet.

Nekik sem érdekük, hogy végigvigyenek egy be- majd kiléptetési folyamatot, hisz ha csak 1 napot is dolgoztál már náluk, annak az adó-, TB-ügyintézései nem kevés feladatot adnak.

Ha kultúráltan tudjátok intézni, akkor hátránya annyi lehet, hogy x ideig esetleg nem vennének fel egy újabb próbálkozás esetén.

tegnap 13:13
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező semmit nem írt alá, így nem beszélhetünk semmiféle próbaidőről.

Ráadásul próbaidő csak akkor van, ha azt a munkaszerződésben ki is kötik.

Tehát csak egy jelzés az "A" munkáltató felé, hogy köszönöd a lehetőséget, de mégsem élnél vele...

Következménye maximum annyi, amit a 8-as válaszoló is megírt ->

"... x ideig esetleg nem vennének fel egy újabb próbálkozás esetén."

ma 04:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!