Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Kötelezhet-e a munkáltatóm...

Kötelezhet-e a munkáltatóm munkaköri váltásra?

Figyelt kérdés

Kiderült, hogy kollegám felmondott és jelenleg a felmondási idejét tölti május végéig. Hirtelen szükség van egy emberre, aki betanulja az ő feladatát. Az állás meg van hirdetve, viszont még nincs kiválasztott és míg nincs meg a megfelelő ember, addig belsős személyt tanítanak be, aki ez esetben én lennék.

Főnököm kérdezte, hogy elvállalom-e, mondtam, hogy csak addig, míg nincs meg az ember, segítségképp. Ugyanis 3 hét alatt szinte lehetetlen megtanulni azt a sok feladatot, ami az adott munkával jár.

Köteles vagyok-e végig csinálni, akár addig is míg nincs meg a megfelelő új ember vagy mondhatok nemet is?

Azzal az indokkal, hogy számomra ez sok és nem szeretnék ekkora felelőséget vállalni, hanem szeretnék maradni a saját munkakörömben.

Járhat-e ez kirugással, hogy nem szeretném?

Munkaszerződésem természetesen nem változna.

máj. 8. 20:36
 1/6 anonim ***** válasza:
54%

"Járhat-e ez kirugással, hogy nem szeretném?"

Bírom az ilyen agyalágyult kérdéseket. Még ha jogilag ezért nem is rúghatna ki, bármikor talál más légbőlkapott indokot amivel akkor rúg ki amikor akar...

Egyébiránt ha nem vállalod el kétlem, hogy kirúgna hiszen így is emberhiányban szenved, azzal csak rosszabb lenne a helyzet, hogy se a régi kollégád munkáját nem képes senki elvégezni és még a te helyed is felszabadulna...

Ha nem akarod elvállalni a munkát akkor transzparens módon beszéld meg vele, hogy ez neked nem oké és kész, egy normális főnök emiatt nem rúg ki, ha pedig mégis akkor olyan okádék a hely amiért nem kár.

máj. 8. 23:16
 2/6 BeefEater ***** válasza:
100%

"Figyelj főnök, a másik pozíció több munkával/felelősséggel jár. Nagyon szívesen besegítek. Mikor érsz rá megbeszélni, hogy mikor kezdjek betanulni és az új pozícióval járó fizetést?"

Maximum nem lesz a fizetésemelésből semmi, de ha most meg van szorulva, akkor lehet, hogy egy kis extra pénzt ki tudsz harcolni magadnak.

máj. 9. 11:38
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Voltam ilyen helyzetben, pénztárba kellett volna betanulni, nemet mondtam. Erre elém toltak egy szerződés kiegészítést, amiben szerepelt a pénztáros munkakör is. Végül rá 1 hétre elküldtek.
máj. 9. 15:16
 4/6 A kérdező kommentje:
Vagy egy külföldi főnököm, aki csak átmenetileg engedte meg, hogy ott lehessek besegíteni. Véglegesen elméletileg nem.
máj. 9. 15:37
 5/6 anonim ***** válasza:

"Kötelezhet-e a munkáltatóm munkaköri váltásra?"

Ideiglenesen igen. Az MT ezt úgy nevesíti, hogy szerződéstől eltérő foglalkoztatás. Bármikor joga van hozzá a munkáltatóak, egyes dolgozókat kivéve ->

A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.

A foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.

Ehhez nem kell szerződést módosítani. Ha véglegesen szeretné, ahhoz már igen. Ha nem írod alá (jogod van hozzá), akkor marad hatályban az eredeti munkaszerződésed.

máj. 10. 20:22
 6/6 anonim ***** válasza:

A kivételt elfelejtettem leírni:

A munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára

a) a várandóssága megállapításától gyermeke 3 éves koráig,

b) gyermeke 16 éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, valamint

c) hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, továbbá, ha

d) a rehabilitációs szakértői szerv legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodását megállapította.

máj. 10. 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!