Munkáltató kötelezheti a munkavállalót tesztelést vagy oltást covid-ra irodai munkában? Tudom h vannak veszélyeztetett munkakörök, de pl. irodai munka, vagy árufeltöltő, takarító stb nem az.
2-es vagyok.
Egy elektronikai cégnél dolgozom. olyan 60-an vagyunk. Gyógyászati és katonai szférának dolgozunk. Nálunk a teszt kötelező. Havi 2x tesztelnek. De az oltás nem kötelező, hiszen önkéntes eleve.
Gyógyászatnál logikus(nak tűnik) a tesztelés, de a veszélyhelyzet feloldásával ez is meg fog szűnni nálatok is, nem lesz utána teszt.
Más típusú munkakörben, ami nem katonai, vagy gyógyászati, semmi értelme nincs a teszteléseknek pl. a munkábaállásnál és amúgy sem. Vélemény?
Írtam, hogy gyógyászati és katonai projektekben dolgozunk. Gyógyászati esetében olyan alkatrészeket készítünk amiben elektronikai részek vannak. Kis apró kábelek, kapcsolók stb. PL: inkubátor etc.
Nálunk nem azért van tesztelés mert a munkakör megkívánja. A főnök az aki nem akarja, hogy a 60 fős csoport egyszerre legyen beteg. Akinél a teszt pozítivat mutat, azt hazaküldi karanténba, így megelőzve az esetleges fertőzéseket.
Igen volt rá példa, hogy valaki covidos lett. Olyan december elején 2 dolgozónál lett pozítiv a teszt eredménye. Mindenki más negatív lett. Ők karanténben voltak. De utána , hogy jöttek az ünnepek a 60 emberből hirtelen 50-en karanténba mentek, mondván covid tünetük van, biztos elkapták a covidot. Voltaképpen az ünnepeket otthon töltötték karanténban. Főnök kicsit berágott, ezért döntött arról hogy kötelező tesztelés lesz havonta kétszer amit ő fizet. 2 ünnap közötti napon kötelezővé tette a tesztet. Aki járóképes volt annak be kellett jönnie tesztelésre, aki nem akart bejönni, oda kirendelte a nővért, hogy végezze el a tesztet. (mindent a főnök fizetett) Kiderült, hogy az 50 emberből csak 1 embernek volt pozítiv a teszt. Mindenki más kamuzott. Na nálunk ezért van tesztelés.
Értem,köszi h elmesélted, ebből is tanul, tájékozódik az ember.
Viszont azt aggályosnak tartom, hogy a főnök kötelezte a tesztet, kvázi büntiként.
Amikor tavaly volt az országos tesztelés. Akit behívtak, annak sem volt kötelező mennie. Törvényben is benne van, hogy nem kötelezhet a munkáltató tesztre. Nem származhat semmilyen hátrány, pont úgy, mint az oltás be nem adásánál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!