Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Kötelezheti a munkáltató a...

Kötelezheti a munkáltató a munkavállalót arra, hogy a facebook profilján tegye láthatóvá a munkahelyét?

Figyelt kérdés
Egy hete váltottam új munkahelyre, egyelőre nagyon jó, remek a fizetés és kellemes a munkakörnyezet, de egy meglepő kéréssel találkoztam a főnök részéről: megkért, hogy facebookon jelöljem be a céget munkahelynek. Kérdeztem tőle, hogy kötelező-e ez, azt mondta nem, de "nagyon ajánlott" (az én olvasatomban tehát kötelező). Kérdés, hogy ez elfogadott dolog? Én még sehol nem találkoztam ilyen elvárással, a facebook profilom a saját privát fiókom, azt állítok be rajta, amit akarok, nemde? A HR-es olyat is említett, hogy majd likeolni kellene eztazt a cég fb oldalán.... Most ez komoly? És ha törlöm a fiókomat, kirúgnak?

máj. 20. 10:40
 1/10 anonim ***** válasza:
91%

Nem kötelezhető ilyenre a munkavállaló.

Én inkább lelépnék innen.

máj. 20. 10:47
 2/10 anonim ***** válasza:
91%

Nem azt kellett volna kérdezni, hogy kötelező e, hanem, hogy ezért mennyit hajlandó fizetni. Semmiért cserébe semmi jár.

Gyökér bagázs

máj. 20. 11:10
 3/10 anonim ***** válasza:
0%
cool story bro
máj. 20. 16:28
 4/10 anonim ***** válasza:
91%

Ilyen tényleg létezik????

Nem vagy köteles semmire ilyen formán. A facebook profilod a magánügyed.

Azt viszont nem tudom, hogy honnan tudja a munkáltató, hogy van facebook profilod. Ez volt interjún az első kérdése?

Ha már ilyen a kezdet, milyen lehet a folytatás???

máj. 21. 04:30
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem létezik. Úgy is mondhatjuk, hogy kamu.
máj. 21. 06:08
 6/10 A kérdező kommentje:

4-es, kérdés volt az interjún,hogy használok-e közösségi oldalakat.

"A facebook profilod a magánügyed." És ha a cégeddel ellentétes tartalmakat osztasz meg, az is magánügy?

Esetleg egy kommentben fikázod a munkahelyedet.

máj. 21. 10:09
 7/10 anonim ***** válasza:

"És ha a cégeddel ellentétes tartalmakat osztasz meg, az is magánügy?

Esetleg egy kommentben fikázod a munkahelyedet."

Nyilván addig magánügy, amíg ilyesmit nem teszel.

A Munka Törvénykönyve ugyanis nem csak jogokat, hanem kötelezettségeket is előír mindkét fél részére. A kérdésedre vonatkozó előírások ->

"8. § (1) A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

(2) A munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely – különösen a munkavállaló munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján – közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére. A munkavállaló magatartása a 9. § (2) bekezdésében foglaltak szerint korlátozható. A korlátozásról a munkavállalót írásban előzetesen tájékoztatni kell.

(3) A munkavállaló véleménynyilvánításhoz való jogát a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit súlyosan sértő vagy veszélyeztető módon nem gyakorolhatja.

(4) A munkavállaló köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot megőrizni. Ezen túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járhat. A titoktartás nem terjed ki a közérdekű adatok nyilvánosságára és a közérdekből nyilvános adatra vonatkozó, törvényben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségre."

Vagyis: A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti. A jóhiszeműség és tisztesség követelményét sérti az is, akinek joggyakorlása szemben áll olyan korábbi magatartásával, amelyben a másik fél okkal bízhatott.

Szóval csak óvatosan a munkáltató fikázásával!

Amíg a profilod csak rólad szól, nem másokról, addig nyugi van.

máj. 22. 05:03
 8/10 anonim ***** válasza:
53%

A COVID idején a munkáltatómat érte a facebookon hideg is meleg is, mivel kötelezővé tette a dolgozók számára az oltást.

1 héten belül jött a kör email, hogy azonnal fejezzük be ezt a témát a közösségi oldalon, nem oda való és méltatlan viselkedés a munkáltatóval szemben. Pontosan a fenti magatartási szabályokra hivatkozva tették mindezt.

Lenyugodtunk, mindenki törölte a posztokat, aki érintett volt benne. Utána csak a munkahelyen szóban anyáztunk 4/6/8/10 szemközt.

A munkáltatónak teljesen igaza volt...

máj. 22. 05:10
 9/10 A kérdező kommentje:

Kicsit elkanyarodva a fő témától, de

A munkavállaló köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot megőrizni. Ezen túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járhat. A titoktartás nem terjed ki a közérdekű adatok nyilvánosságára és a közérdekből nyilvános adatra vonatkozó, törvényben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségre."

Mi van akkor, ha kirúgnak, én meg viszem magammal az ügyféllistát, üzleti titkokat, miegymást? Esetleg az új munkahelyemre, ahol örvendezni fognak.

máj. 22. 09:02
 10/10 anonim ***** válasza:

"Mi van akkor, ha kirúgnak, én meg viszem magammal az ügyféllistát, üzleti titkokat, miegymást?"

Eddig még semmi gond. Titok őrizve.

"Esetleg az új munkahelyemre, ahol örvendezni fognak."

Itt kezdődnek a problémák.

Kaphatsz egy remek pert a nyakadba, ahol kártérítésre, sérelmi díjra, stb. kötelezhetnek. A bosszúnak ez a legostobább formája, amit a végén a bosszúálló nagyon meg szokott bánni. ;)

máj. 23. 05:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!