Terhesen, munkahely?

Figyelt kérdés

3 napja lett pozitív terhességi tesztem.

Jelenleg egy ruhaboltban vagyok eladó.

Még ebben az évben dolgoznék, majd elmennék táppénzre.

Ha jól tudom, ez a normál módja, hogy táppénz, gyed, gyes, stb stb.

A bökkenő ott van, hogy a főnököm kínai. Mi van, ha azt mondja mondjak fel mert nem ad táppénzt? Egyáltalán mondhat ilyet?

Vagy őt mindenképp kötelezi a törvény?

Illetve ha fel is mondok mondjuk, mert addig a 8 hónapig elvagyunk a félretett pénzünkből. Akkor ha megszületik a baba kapok gyedet, gyest stb ellátást? Vagy felmondás esetén azt is bukom?

A legjobb lenne, ha a főnököm elfogadná hogy terhes vagyok, de eddig egy kollégám se volt táppénzen. Mindég szabinaknírták ki.

Előre is köszönöm válszotokat

dec. 10. 18:56
 1/10 anonim ***** válasza:
85%
Nem mondhatnak fel neked, hacsak nem vagy próbaidős még. Gyed, gyes, stb. ellátást tudomásom szerint csak úgy fogsz kapni, ha van munkaviszonyod.
dec. 10. 19:02
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
kollégák hülyék voltak, te ne legyél az.
dec. 10. 19:04
 3/10 anonim ***** válasza:
93%

Öszintén szólva az elvárható legyen, hogy ha valaki gyereket vállal, az alapvetö dolgokkal azért tisztában legyen.

Azt illene tudni, hogy a terhesség alatt nem mondhatnak fel, másrészt a táppénzt nem a fönök adja, harmadszor nagy hülye vagy, ha felmondasz.

dec. 10. 19:27
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm

Szóval kiíratom magam a dokival, és ennyi. Nem tud elbocsájtani stb.

dec. 10. 20:06
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Veszélyeztetett terhesség esetén a táppénz harmadát a munkáltató állja.
dec. 10. 20:06
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Kirúgni nem tud, de ha pl határozott idejű a szerződésed, azt nem kötelező hosszabbítania. Illetve max annyit lehet táppénzen, amennyi folyamatos munkaviszonyod volt előtte.

(Azt írod, év végéig akarsz dolgozni, addig eljutsz orvoshoz az ünnepek között?)

dec. 10. 21:25
 7/10 anonim ***** válasza:
75%
Igen, kiiratod magad, és ezzel egyidőben írásban, igazolhatóan (akár email) közlöd a terhesség tényét. Ezzel teljesen bebiztosítod magad minden eshetőségre, ha netán ki is rúgna, perelsz és simán nyersz (szarul hangzik, de így van).
dec. 10. 21:27
 8/10 anonim ***** válasza:
66%
7 vagyok, mármint nem az hangzik szarul, hogy nyersz, hanem az, hogy esetleg pereskedni kell, amitől nyilván tart mindenki.
dec. 10. 21:27
 9/10 anonim ***** válasza:
81%

"eddig egy kollégám se volt táppénzen. Mindég szabinaknírták ki."

Miért hagyták magukat átbaszni?

Te ne hagyd.

dec. 10. 21:53
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

"Ha jól tudom, ez a normál módja, hogy táppénz, gyed, gyes, stb stb."

A táppénz nem egy kötelező dolog csak azért, mert valaki teherbe esik.

Sorrend CSED (régen Thgy. volt a neve) -> GYED -> GYES

GYES alanyi jogon jár, míg a másik kettőhöz munkaviszony, vagy előzmény munkaviszony szükségeltetik.

Táppénzre jogosultság sem megy pikk-pakk, ott is előzményeket néznek hozzá.

dec. 11. 04:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!