Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért rúgják ki a terheseket...

Miért rúgják ki a terheseket a munkahelyükről?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Lehet, hogy nagyon hülye kérdés, de sokan panaszkodnak erre és én nem értem a miértjét.

Azt megértem, hogy valaki miért nem vesz fel dolgozni kisgyerekes nőt, iszonyú sok példát láttam rá, hogy gyakorlatilag alig volt bent az illető a munkahelyén a gyerekre hivatkozva, szóval ezt értem, de a terhességet nem.

A GYED-et nem a munkáltató utalja. Legfeljebb ha elmegy szülni meg előtte táppénzre, akkor nem veszi vissza és kész, de terhesség alatt minek kirúgni?

Magyarázza már el valaki légyszi.

Köszönöm előre is!

2011. szept. 28. 22:08
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
88%

Lehet, hogy nem tudom egészen pontosan, de azt hiszem, a táppénz (vagy a betegszabi?) első valahány napján a munkáltató is fizet.

Mondjuk jogilag sem terhesen, sem utána nem rúghatná ki (a gyes ideje alatt), de vannak kiskapuk.

2011. szept. 28. 22:12
 2/18 anonim ***** válasza:
94%
Terhesség alatt nem lehet kirúgni. Max. ha próbaidős, akkor értelemszerűen (ha kiderül a terhesség) nem hosszabbítják meg a szerződését, ez pedig érthető. Nagyon drága egy terhes/kisgyermekes anyuka a munkáltatónak. De ismétlem, terhesen nem lehet kirúgni senkit.
2011. szept. 28. 22:13
 3/18 anonim ***** válasza:
88%

"Mert minek alkalmazza tovább"

Ha egyszer míg a babával otthon van, úgyis kell valaki a helyére. Akit a helyére felvett, azt kb 2 év múlva úgyis ki kell rúgnia.. Ennek mi értelme van? Inkább keres véglegesre egy másik embert. Amíg vizsgálatokra megy a terhes nő, valakinek el kell végeznie a munkáját, erre is keresni kell valakit..

Legalábbis az üzleti énem így gondolkozik ebbe a kérdésbe.

2011. szept. 28. 22:14
 4/18 anonim ***** válasza:
84%

terhesen nem lehet kirugni,csak ha próbaidőn van épp

nem tudom hol hallottad,de ha ilyen van,simán fel kell jelenteni a céget és kész

2011. szept. 28. 22:14
 5/18 A kérdező kommentje:

Jó értem én, hogy jogilag nem lehet, de akkor ha nem is lenne ilyen, akkor miért sírnak itt, hogy kirúgták mikor terhes lett? És nem a próbaidősök. Biztosan vannak kiskapuk, meg röhej is lenne, ha terhesen semmiért nem lehetne kirúgni. Szóval ha ez abszolút lehetetlen lenne, akkor egy irodista megtehetné, hogy kiül a kanapéra és alszik, mert ő kirúghatatlan. Szóval azért gondolom több oldala is van ennek.

Az mit jelent, hogy sokba kerül a munkáltatónak egy terhes nő? Mit költ rá? Ezt nem értem, hogy ez anyagilag miért a munkáltatót terheli.

2011. szept. 28. 22:16
 6/18 anonim ***** válasza:
81%
Tévedtek mert már fel lehet nekik mondani, megváltoztatták.. eddig is fel lehet mondani, csak bonyolultabban. egyébként terhesség alatt megnő a valószínűsége hogy hiányozni fog az illető (orvosi vzsgálatok stb) mintha nem lenne az
2011. szept. 28. 22:18
 7/18 anonim ***** válasza:
54%
Egy terhes nő sokat jár orvoshoz, "minden baja van" a terhesség ideje alatt, ezért én mint munkáltató nem szeretem, ha terhes nők dolgoznak a cégnél! Jobban szeretem az olyan alkalmazottat, akinek nincsenek állandóan problémái, tehát állandó munkaerő. Kérdező! Igenis, ha hiányzik egy alkalmazott az közvetett módon okoz nekem kárt, mert mivel nincs ott, kevesebb dologra jut idő, ergó kevesebb a bevétel. És igen, az új szabály szerint ki lehet rúgni a terhes nőket is! (Bár eddig is ki lehetett, volt rá módszer és eszköz.)
2011. szept. 28. 22:30
 8/18 anonim ***** válasza:
30%
Mert a munkáltatónak kell fizetni a gyes x százalékát.
2011. szept. 28. 22:31
 9/18 A kérdező kommentje:
Na így már értem, hogy mivel okoz anyagi kárt, csak eddig mindenki úgy beszélt róla, mintha ténylegesen havi fix összegbe kerülne ez a munkáltatóknak. Ezért is gondoltam, hogy akkor biztos valamely százaléka a gyed-nek a munkáltatót terheli,de akkor ezek szerint nem.
2011. szept. 28. 22:33
 10/18 A kérdező kommentje:

Na akkor mostmár végképp nem értem. Ezt a munkáltató állja???

De ez így hogy? Ha valaki GYES-en van nem dolgozik, tehát valaki mást fizet a munkáltató az adott munka elvégzéséért, és akkor fizet annak,aki gyesen van, holott akkor ugye nem dolgozik?

Nem értek a munkajoghoz szinte semmit, úgyhogy valaki világosítson fel légyszi.

Ja és köszönöm az eddigi válaszokat, mindet felpontoztam.

2011. szept. 28. 22:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!